-

5 minuta slave brzo prođe – Mississippi Queen

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Mississippi Queen“.

1969. u Americi formiran je bend Mountain. Svoj prvi nastup imali su te godine na čuvenom Woodstock festivali. 1970. izdali su svoj debitantski album pod imenom „Climbing!“. Na njemu se našao hard/bluz rok hit „Mississippi Queen“ za koji slobodno možemo reći da nosi i status rok standarda. Autori teksta pesme su Dejvid Rea i Korki Leing. Postoje dva tumačenja teksta: Jedno je bazirano na incidentu koji se dogodio Leingu na svirci u Nentaketu. Devojka njegovog prijatelja došla je iz Misisipija i koncert posmatrala u prozirnoj haljini, odjednom je nestala struja i Leing je poćeo da smišlja tekst. Drugo tumačenje je da je pesma posvećena pevačevoj ljubavi koju je zvao „Mississippi Queen“.

Muziku su zajedno napisali Lesli Vest i Korki Leing. Prva verzija napisana je za svega par minuta na običnoj salveti. Pesma počinje udaranjem u kravlje zvono (deo bubnjeva, u originalu cowbell), a onda se uključuje gitara. Bend je sa ovom numerom smatran jednim od bendova koji su pomogli formiranju hard rok zvuka u Americi.

Mountain je još uvek aktivan bend i uskoro kreću na turneju sa Džo Satrijanijem. Imaju 10 izdatih studijskih albuma.

Pesmu „Mississippi Queen“ obradili su W.A.S.P., ZZ Top, Grand Funk Railroad, Ozi Ozborn, Ministry, Bachman-Turner Overdrive, Zek Vajld i mnogi drugi.

Do sledeće srede uživajte u izvođenju numere „Mississippi Queen“ i ako ste u prilici poslušajte „Blood Of The Sun“, još jednu odličnu numeru ovog benda.