-

5 minuta slave brzo prođe – Louie Louie

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Louie Louie“.

Pesmu je 1965. godine napisao ritam i bluz umetnik Ričard Beri i kako on kaže, nastala je pod uticajem više pesama drugih izvođača. „Louie Louie“ je rokenrol, u neku ruku i pop standard i opisuje jamajčanskog mornara koji barmenu Louie-u priča o povratku na svoje ostrvo gde ga čeka njegova ljubav. Stihovi su gramatički pojednostavljeni i pisani u prvom licu kako bi slušaoci povezali da je akter priče stranac, a ne amerikanac.

1964. zabrinuti roditelj je podneo tužbu u kojoj navodi da je tekst pesme obscen i neprikladan za omladinu što je dovelo do FBI istrage, ali ništa nisu mogli da dokažu. Igi Pop je 70ih godina uživo izvodio ovu pesmu sa namerno izmenjenim tekstom koji je sadržao obscene scene ne bi li se podsmevao predhodno pomenutoj tužbi.

Kada već pominjem obrade, ova pesma ih ima preko 1500. Još uvek nije utvrđen tačan broj, ali je sigurno jedna od najobrađivanijih pop pesama. Kada je Ričard Beri snimio ovu numeru, ona je bila samo regionalni hit, ali kada je garažni rok bend The Kingsmen počeo da je izvodi ona je postala ne samo nacionalni, već i svetski hit. Postoji i priča o tome kako je pesma postala hit – disk džokej sa Bostonskog radia je pre puštanja ove numere uživo rekao da je ovo najgora pesma koju je ikada čuo. Time je pokazao da ne postoji negativan publicitet, već samo publicitet. Zanimljivo je i da je pevač Džek Eli bio deo benda četiri godine ali je sa njima jedino snimio pesmu „Louie Louie“. Sa muzičke strane pesma je jako jednostavna; sadrži prostu šemu stih-refren i zarazan rif (A-dur, D-dur, E-mol, D-dur).

Ni Ričard Beri, ni The Kingsmen, uprkos velikom broju albuma, posle hita „Louie Louie“ nisu imali nikakvog uspeha.

Na YouTube servisu može se pogledati Kingsmen-ovo izvođenje ove pesme a za one sa ,,tvrđim“ muzičkim ukusom preporučujem Motorhead-ovu verziju. Ukoli Vas interesuju dodatne informacije o pesmu, posetite njen zvanični sajt – www.louielouie.net