-

5 minuta slave brzo prođe – Layla

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo pesmu “Layla“.

“Layla“ je veliki hit koji na svojim solističkim koncertima izvodi Erik Klepton kao njen autor iz vremena grupe “Derek & The Dominos“. “Derek and The Dominos“ je bila bluz-rok supergrupa koju su činili Erik Klepton, Duen Alman, Bobi Vitlok, Karl Rejdl i Džim Gordon. Bend je postojao samo jednu godinu i za to vreme su izdali jedan album pod imenom “Layla and Other Assorted Love Songs“. Izdanje nije bilo popularno odmah po svom izlasku ali kada se numera “Layla“ pojavila u prodaji kao singl odmah je povećala popularnost grupi i doprinela većoj prodaji albuma. “Layla“ je rok balada sa prepoznatljivom gitarskom deonicom koju sviraju Duen Alman i Erik Klepton koji je ujedno i glavni vokal na njoj. Originalana verzija je trajala nešto više od tri minuta, da bi Gordon u dogovoru sa Kleptonom dodao klavirsku deonicu pa je pesma trajala duplo duže. Ovaj hit je posvećena tadašnjoj ženi Džordž Harisona. Ime joj je Peti Bojd i Klepton je bio zaljubljen u nju, a kasnije su se i venčali.

“Layla“ je ponovo postala popularna 1992. kada je Klepton izveo uživo njenu akustičnu verziju tokom “MTV Unlugged“ koncerta. “Derek & The Dominos“ su prestali sa radom 1971. godine nakon smrti Duen Almana, ali je njihov jedini album ostao upamćen kao jedno od najboljih bluz-rok dela tog vremena. Album je sadržao i obradu Hendriksove pesme “Little Wing“, a za slušanje sa ovog albuma preporučujem još jednu rok baladu – “Bell Bottom Blues“.

Do sledeće srede uživajte slušajući ovu prelepu pesmu.