-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 minuta slave brzo prođe - Kung Fu Fighting

5 minuta slave brzo prođe – Kung Fu Fighting

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Kung Fu Fighting“.

Verovatno ne postoji komedija u kojoj kada dođe do obračuna u borilačkim veštinama u pozadini počne pesma “Kung Fu Fighting”. Njen autor je jamajčanin Karl Daglas, a inspiraciju da je napiše dobio je kada je video dva deteta u Londona koja oponašaju Brus Lijeve pokrete. Međutim, sam Daglas kaže da su tri faktora uticala na nastajanje pesme: Odgledao je kung fu film, potom je otišao na džez koncert Oskara Pitersona i njegovi lekovi protiv bolova u nozi su izazvali neželjena dejstva. Pesma je simpatična, komična i generalna ideja je bila da ismeje svetsku groznicu kung fu filmova. Daglas je numeru snimio kao B stranu singla “I Want to Give You My Everything” ali je izdavačka kuća bila oduševljena pesmom i objavila je na A strani. 1974. kada je nastala i izdata, postala je veliki hit i Karl Daglas je postao prvi jamajčanin koji je imao hit broj jedan na američkoj top listi. Čak je ovaj singl nagrađen Gremijem kao najprodavaniji u godini. Daglas je u pesmu ubacio i ,,orijentalni” rif koji reprezentuje tradicionalne zvuke sa Dalekog istoka, prvenstveno iz Japana i Kine. Sami stihovu opisuju kung fu tuču između, kako ih je Daglas nazvao, fanki kineza.

Karl Daglas je pre objavljivanja ovog hita bio poluprofesionalni muzičar i svirao je u više bendova. “Kung Fu Fighting and Other Love Songs” je bio njegov prvi i jedini uspešni album, od ukupno sedam, koliko ih je izdao do danas. Njegovi albumi su uglavnom pored nekoliko novih pesama sadržali i “Kung Fu Fighting”.

Nažalost, teško je pronaći originalnu verziju video spota, ali zato evo pesme za preslušavanje. Do sledeće srede uživajte u Kung Fu Tuči.