-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 minuta slave brzo prođe - In-A-Gadda-Da-Vida

5 minuta slave brzo prođe – In-A-Gadda-Da-Vida

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “In-A-Gadda-Da-Vida“.

1968. godina bila je značajna za hevi metal muziku. Tih godina su psihodeličnu rok scenu promovisali “Pink Floyd“, Džimi Hendriks, “The Yardbirds“ i drugi. Tim stopama su išli i “Iron Butterfly“ i “Steppenwolf“ ali sa tom razlikom da su svoju muziku “očvrstili“ i time dobili zasluge jednih od pionira hevi metal zvuka. Nas trenutno interesuje “Iron Butterfly“ koji je na svom drugom studijskom albumu izdao hit “In-A-Gadda-Da-Vida“. Šta znači ovaj naslov? Apsolutno ništa, bio je produkt opijenog pevača Dag Igla koji je buncao ovo ime (po nekim izvorima pesma je u originalu trebala da se zove “In A Garden of Eden“, ali je već pomenuti pevač izvrnuo reči). Pesma je trajala neverovatnih, za to vreme, sedamnaest minuta i petnaest sekundi, a istoimeni album benda dobio je status prvog zvaničnog platinastog albuma sa do danas prodatih 25 miliona primeraka. Na ploči se nalazi 6 numera, ali zbog svoje dužine trajanja “In-A-Gadda-Da-Vida“ leži usamljena na B strani. U pesmi dominira zvuk orgulja dok u pozadini jedan isti rif vrte bas i električna gitara, ali u jednom delu i gitara i bubanj imaju solo deonice. Pesmu su obradili “Boney M“, “Jag Panzer“, “Maddog“ a treba uzetu u obzir da su kasnije ovako dugačke kompozicije postale jedna od karakteristika “Pink Floyd“-a. “Iron Butterfly“ je nekoliko puta prestajao sa radom, ali od ’87. godine nastavljaju da sviraju neprekidno sve do današnjeg dana. U toj dugoj karijeri izdali su 13 albuma a komercijalni uspeh svog jedinog hita uspeli su da nadmaše jedino albumom “Ball“ ali bez velikog kritičkog uspeha. Njihov poslednji album izašao je 1988. a zanimljivost vezana za ovaj bend je da im je jednom kao predgrupa nastupao “Led Zeppelin“ da bi se godinu dana kasnije njihove uloge zamenile.

Još jedna numera ovog benda vredna slušanja je “Iron Butterfly Theme“, a do sledeće srede uživajte u epskoj “In-A-Gadda-Da-Vida“.