-

5 minuta slave brzo prođe – Hey Joe

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Hey Joe“.

Ovaj rok standard predstavlja pravu misteriju kada je u pitanju njen autor. Zvanično autorsko pravu ima američki folk muzičar Bili Roberts koji je pesmu komponovao nekad tokom 60ih godina. Postoje mnoge tvrdnje da je pesma mnogo starija i da je u stvari jedna od tradicionalnih pesama iz Amerike. Pevi put je ovu pesmu (i to u tri verzije) objavio američki garažni bend „The Leaves“ koji je predvodio basista Džim Pons (70ih svirao sa Frenk Zapom). Ovaj muzički sastav „Hey Joe“ je izdao na istoimenom debitantskom albumu iz 1966. Ploča nije postigla zapažen uspeh, dok je naslovna numera kao singl bila prilično uspešna.

„Hey Joe“ je jedan od najobrađivanijih hitova, njeni stihovi pripovedaju o čoveku koji ubija svoju nevernu ženu, a najpoznatiju verziju je snimio Džimi Hendriks sa svojim bendom „The Jimi Hendrix Experience“ (album „Are You Experienced?“). Ostale poznate obrade uradili su muzičari i bendovi „Deep Purple“, Šer, Vilson Piket, „The Surfaris“, „Love“, „The Byrds“, „The Mothers of Invention“, „Les Humphries Singers“, Pati Smit, Alvin Li, Sil, Nik Kejv, „The Offspring“, „Type O Negative“, „Axel Rudi Pell“, Robert Plant, Džo Koker… Na našim prostorima pesmu je obradila grupa Buldožer (koncertni album „Ako ste slobodni večeras“).

Do sledeće srede uživajte u nekoj od verzija pesme koje nudi „YouTube“ servis, a ja vam preporučujem „The Leaves“ verziju.