-

5 minuta slave brzo prođe – Eye of the Tiger

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima koji su doživeli samo „5 minuta slave“.

Danas vam predstavljamo „Eye Of the Tiger“.

Na novogodišnje jutro 1982. u prodavnicama se pojavio singl „Eye of the Tiger“ američke rok grupe Survivor. Pesmu je naručio glumac Silvester Stalone za njegov film „Roki 3“. Prigušeni gitarski i rif i spontano uključivanje bubnjeva i solo gitare bili su uvod nove hit numere koja je preko noći postala svetski hit. Pesma je objavljena na trećem albumu grupe Survivor koji je nosio ime samog hit singla. To je bio jedini njihov album koji je doživeo značajniji komercijalniji uspeh. Sami su sebe sabotirali kada su pokušali da na svom četvrtom albumu publici prodaju bledu kopiju njihovog hita. Tako je bend koji je zahvaljujući „Eye of the Tiger“ singlu dobio Gremi i imao nominaciju za Oskara nestao iz oka javnosti.

Survivor je do danas izdao 8 studijskih albuma od kojih je poslednji izdat 2006. godine pod imenom „Reach“, a od postave koja je svirala na njihovom najpozantijem albumu danas su u ekipi ostali samo gitarista Frenk Salivan i bubnjar Mark Draubej. Iako je Survivor komercijalno neuspešan bend vredi preslušati njihovu diskografiju, a ja vam preporučujem pesmu „High On You“.Do sledeće srede kada Vas čeka novi hit i novi bend uživajte u spotu „Eye of the Tiger “ na YOUTUBE stranici.