-

5 minuta slave brzo prođe – Don’t worry, be happy

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Don’t worry, be happy“.

,,Ne brini, budi srećan“ poručio je Bobi MekFerin svojom pesmom iz 1988. godine. Inspiraciju za glavni motiv svoje numere tj. gore pomenutu frazu pronašao je na motivacionom posteru Meher Babe, indijskog duhovnog vođe i mistika.

„Don’t worry, be happy“ prva je a kapela (pevanje bez pratnje instrumenata) pesma koja sa našla na prvom mestu Bilbordove liste hitova, a naredne godine dobila je čak tri gremi nagrade u kategorijama za najbolju pesmu, najbolji snimak i za najbolje muško vokalno pop izvođenje. U pesmi je nasnimljeno više glasova. Pored onog glavnog MekFerinovog koji ne peva, već recituje stihove, u pozadini ima više pratećih glasova i čak ritam sekcije izvedene posebnom tj. specifičnom tehnikom pevanja. Da magija ove kompozicije bude veća, sve pomenute glasove izveo je Bobi MekFerin sam i uspeo da ih ukomponuje u jednu melodičnu i prijatnu celinu.

Bobi MekFerin je rođen u Njujorku i sin je Roberta MekFarina prvog afro-amerikanca koji je redovno nastupao kao operski pevač u čuvenoj Metropolitan operi. Bobi je talentovan džez muzičar i jako cenjen profesor pevanja. Poseduje izuzetne glasovne sposobnosti. Raspon glasa mu obuhvata četiri oktave, na koncertima često proizvodi efekat polifonije kojim uspeva da peva istovremeno glavnu melodiju i propratne delove pesme, ume da izvodi vokalnu perkusiju i poseduje tehniku pevanja nazvanu harmonijsko pevanje (vrsta pevanja u kome pevač manipuliše rezonancijom koju proizvodi strujenje vazduha na putu od pluća do usana). Bobi je imao bogatu karijeru, ali mu je „Don’t worry, be happy“ bio jedini hit i za to je verovatno delimično zaslužan film ,,Koktel“ iz 1988. u kome je puštana ova pesma. MekFerin je sarađivao sa poznatim džez muzičarima poput Čik Koree, Herbi Henkoka, Dizi Gilespija i drugih. Komponavao je muziku za nekoliko filmova a zadnjih desetak godina se bavi dirigovanjem i to jako uspešno.

Pesmu je obradilo više muzičara, a naš autor Rambo Amadeus je napravio parodiju „Don’t Happy, Be Worry“ kao kritiku optimizma muzičke scene u bivšoj Jugoslaviju uprkos socijalno-ekonomskoj krizi i ratu.

Do sledeće nedelje uživajte u spotu ove numere, a svim ljubiteljima džeza i uopšte muzike preporučujem da preslušaju MekFerinov album „The Voice“.