-

5 minuta slave brzo prođe – Cherry Pie

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Cherry Pie“.

“Cherry Pie“ je verovatno jedna od najpopularnijih glam rok numera, a izvodi je bend Warrant. Ovaj bend je pripremao svoj najnoviji, drugi po redu, album 1990. i tada ova pesma uopšte nije bila u planu. Međutim, direktor njihove izdavačke kuće (Columbia Records) hteo je da bend snimi rok himnu koja će doneti puno novca. Pevač Jani Lejn, napisao je “Cherry Pie“ za petnaest minuta na kutiji od pice. Ta kutija, sa tekstom pesme, danas je izložena u Hard Rok kafeu na Floridi. Kada je album izašao, nosio je ime pesme i ova numera postala je ogroman hit. MTV je non-stop puštao spot koji je kasnije upravo ta stanica svrstavala kao jedan od najgorih snimljenih. U video spotu pojavljuje se manekenka Bobi Braun koja se kasnije udala za Lejna.

Tekst pesme je metaforičan i iza „pite od višanja“ krije se pesma o čoveku koji se hvali o svom seksualnom odnosu sa nekom zgodnom devojkom i na kraju pesme kako ih je njen otac uhvatio tokom samog čina. “Cherry“ se koristi kao sleng za devicu, a “Pie“ kao ženski polni organ.

Postavu benda tada su činili, pored Lejna, gitaristi Džoji Alen i Erik Tarner, basista Džeri Dikson i bubnjar Stiven Svit. Solo deonicu snimio je Si Si DeVil, gitarista Poison-a. Warrant je tih godina bio na vrhuncu slave. Išli su na turneje sa mnogim poznatim bendovima iz tog perioda, zarađivali puno novca, ali je “Cherry Pie“ ostao njihov jedini veliki hit, iako je bend imao puno kvalitetnijih pesama. Krajem 90ih Lejn je napustio bend, a Warrant je odlučio da nastavi sa radom i pronašao njegovu zamenu. Prošle godine bend se ponovo okupio u svojoj staroj postavi, ali turneja je propala i Lejn je ponovo napustio bend.

Za slušanje preporučujem pesme “Heaven“, “Bed of Roses“, “Letter to a friend“, “Mr. Rainmaker“ i “Sometimes she cries“, a do sledeće srede uživajte u spotu pesme “Cherry Pie“