-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 minuta slave brzo prođe - Bitter Sweet Symphony

5 minuta slave brzo prođe – Bitter Sweet Symphony

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Bitter Sweet Sypmphony“.

Indi rok bend iz Britanije, „The Verve“, 1997. godine stvorio je pesmu „Bitter Sweet Symphony“. Kvalitetan tekst i melodična muzička podloga objedinjeni su legendarnom video spotu u kome pevač Ričard Eškroft hoda ulicom i ni po koju cenu ne menja pravac kretanja, bez obzira na ljude i kola koja mu blokiraju putanju.

Bend je osnovan 1989. godine u Mančesteru, a do njihovog prvog i jedinog hita stigli su tek sa trećim albumom „Urban Hymns“. Album je predstavljao veliki komercijalni uspeh za „The Verve“ i nagrađen je prvom „Q“ nagradom u kategoriji ,,klasični album“.

Tragičnu stranu „gorko slatke simfonije“ predstavljaju autorska prava koja je bend izgubio u korist „Rolling Stones“ članova Mik Džegera i Kit Ričardsa. „The Verve“ je za svoju numeru semplovao isečak pesme „The Last Time“ (numera benda „The Rolling Stones“ iz 1965. godine). „The Verve“ je dobio dozvolu da iskoristi deo te pesme, ali su prekoračili dozvoljenu dužinu i nakon sudskog spora Eškroft i njegov bend izgubili su prava za pesmu. Sav novac i sve nagrade koje je ova hit numera zaradila išli su u trezor Džegera i Ričardsa, a komentar Eškrofta na sudsku odluku glasio je: „Ovo je najbolja pesma koju su Ričards i Džeger napisali u poslednjih 20 godina“.

Bend je ubrzo prestao sa radom i tek 2007. godine dolazi do ponovnog okupljanja članova i snimanja albuma „Forth“ koji je izašao ove godine.

Do sledeće srede uživajte u spotu pesme „Bitter Sweet Symphony“ i preslušajte ceo album „Urban Hymns“.