-

5 minuta slave brzo prođe – Because I Got High

5 minuta slave

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “Because I Got High“.

Neafirmisani hip-hop izvođač po imenu Afroman napisao je polu-biografsku komičnu pesmu o štetnom uticaju marihuane na njegov život. Muzičar kroz strofe svoje pesme opisuje kako ga je marihuana sprečila da očisti sobu, da polaže ispit, da ode na posao, da plati alimentaciju, da vodi ljubav sa devojkom i naterala ga je na bekstvo od milicije i na kockanje… na kraju Afroman priznaje da mu je uništila ceo život.

Pesma je izašla 2000. godine na istoimenom albumu. Hip-hoper je pesmu napisao šale radi, ali je ipak odlučio da je objavi. 2001. “Because I Got High“ postaje hit singl širom sveta i pojavljuje se u odjavnoj špici drugog dela filma o avanturama Džeja i Tihog Boba. 2002. u Engleskoj je ova numera bila najpopularnija u vidu melodije za mobilni telefon. Najzanimljivija primena ove pesme bila je u Americi, gde je sudija naredio sedamnaestogodišnjem dečaku da kao za kaznu, zbog vožnje pod dejstvom narkotika, sluša ovu pesmu i napiše sastav o njoj.

Afroman je do danas izdao 12 albuma, a najzapaženija mu je bila kompilacija hitova “The Good Times“, upravo zahvaljujući numeri “Because I Got High“.

Do sledeće srede uživajte u smešnom video spotu ove pesme.