-

5 minuta slave brzo prođe – All The Young Dudes

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “All The Young Dudes“.

Početkom 70ih godina, engleski glam rok bend “Mott The Hoople“, posle 4 komercijalno neuspešna albuma planirao je da prekine sa radom. Čuvši za to, jedan od velikih fanova grupe, poznati muzičar Dejvid Bouvi ponudio je svoju pomoć. Dejvid je prvenstveno ponudio pesmu “Suffragette City“ sa svog “Ziggy Stardust and the Spiders From Mars“ albuma, ali su je članovi benda odbili. Tada je Dejvid Bouvi napisao novu pesmu koju je krstio “All The Young Dudes“. Bend je odmah prihvatio, odsvirao i 8. Septembra 1972. izdao na istoimenom albumu. Numera je postala hit koji se smatra i svojevrsnom himnom glam roka. Album je doživeo kako kritički, tako i komercijalni uspeh, što je značilo da bend nastavlja sa radom, ali su postojali još samo 5 godina u toku kojih su izdali 4 albuma.

U prilog značaju pesme idu podaci da su je svojevremeno obradili “Bruce Dickinson“, “Ozzy Osbourne“, “Travis“, “Slayer“, “Tool“, “Massive Attack“ i mnogi drugi. “Mott the Hoople“, iako nije uspeo da ponovi uspeh “All The Young Dudes“ albuma, ostaje upamćen kao jedan od pionira glam rok muzike, zajedno sa Dejvid Bouvijem i “T.Rex“-om.

Što se tiče njihovih ostalih pesma, vredi preslušati „Honaloochie Boogie“, „All the Way from Memphis“, „Roll Away the Stone“, a do sledeće srede uživajte u spotu pesme “All the Young Dudes ”.