-

5 minuta slave brzo prođe – A whiter shade of pale

Kako neki muzički stil doživi svoju ekspanziju i postane mejnstrim muzičke scene, javlja se i prava eksplozija bendova koji pokušavaju da se izbore za svoje mesto pod reflektorom javnosti. Pregršt bendova je pažnju masovne publike uspelo da drži samo jednim hitom koji se i dan danas sluša i pamti, ali njegov tvorac najčešće ode u zaborav. Svake srede čitajte o tim hitovima i njihovim autorima, koji su doživeli samo „5 minuta slave“. Danas Vam predstavljamo “A whiter shade of pale“.

Hamond orgulje ispirisane klasičnom muzikom (prvenstveno Bahom) i poema Kit Rida o momku i devojci ispričana pomoću pomorskih metafora, pesmu „A Whiter Shade of Pale“ učinile su jako značajnom za razvoj simfo i progresiv roka, a veliki uticaj je imala i na samu pop kulturu.

Pesmu je 1967. objavila grupa Procol Harum na svom debitantskom albumu. Tekst je napisao Kit Rid a bend su činili vokalista Geri Bruker, klavijaturista Metju Fišer, basista Dejvid Najts i gitarista Roj Rojner dok je bubnjeve svirao studijski muzičar Bil Ejden.

Numera je po svom izdanju osvojila prvo mesto na top listama u velikom broju zemalja. PPL kompanija proglasila je 2004. za nejemitovaniju britansku ploču u poslednjih 70 godina, a zajedno sa „Bohemian Rhapsody“ dobija Brit nagradu za najbolji engleski pop singl izdat između 1952. i 1977.

Procol Harum je engleski rok bend osnovan 1967. i upravo je „A Whiter Shade of Pale“ prva pesma koju su napisali. Aktivno su svirali do 1977. da bi se 14 godina kasnije ponovo okupili i nastavili sa radom. imaju 14 izdatih albuma, a najzapeženiji kritički uspeh imao je „A Salty Dog“ iz 1969.

2005. Metju Fišer je podneo tužbu kojom traži da bude priznat kao ko-autor pesme i dobije novac koji mu pripada. Godinu dana kasnije sudskom odlukom dobio je prava na 40% zarade. Metju je zahtevao 50% i nastavio sa suđenjem što je 4. aprila 2008. dovelo do toga da je izgubio sva prava i morao da vrati novac.

Do sledeće srede uživajte u ovoj numeri i pripremajte se za predstojeće novogodišnje praznike.