-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (5)

5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (5)

unknown

U današnje doba široke rasprostranjenosti interneta, svakom pojedincu s pristupom globalnoj mreži dostupan je bilo koji glazbeni izvođač koji je ikada djelovao. U svakom slučaju, u takvoj situaciji mnogi izvođači budu nepravedno zapostavljeni.

Ova lista, koja će periodično izlaziti svakih mjesec dana, napravljena je kako bi se ispravila ta nepravda. Uvjet da se izvođač nađe na listi je da ima manje od 2 milijuna “playeva” na popularnoj stranici last.fm. Ako ste već čuli za izvođače na ovoj listi, ne brinite već nas čitajte opet za mjesec dana.

Foetus

foetus

Australac James George Thirlwell iza sebe ima mnogo glazbenih projekata, ali najpoznatiji je po glazbi koju je napravio pod imenom Foetus. Foetus postoji od ranih osamdesetih te je otad objavio desetak studijskih albuma. Takvu bogatu karijeru je teško žanrovski odrediti, no Foetus bi se grubo mogao staviti pod kalupe eksperimentalne/industrial/post-punk glazbe. Dobar početak preslušavanja bi mogao biti njegov najuspješniji album Nail.

Exuma

Exuma

Iza umjetničkog imena Exuma stoji bahamski glazbenik Macfarlane Gregory Anthony Mackey koji se preko trideset godina bavio glazbom. Zanimljivo je što je tokom šezdesetih, dok je djelovao pod pseudonimom Tony McKay, svirao sa glazbenim velikanima poput Jimia Hendrixa i Boba Dylana. Kao Exuma je snimio dosta albuma od kojih je najpoznatiji i najbolji self-titled iz 1970. Ako vas zanima jedinstveno glazbeno iskustvo koje je kombinacija mnogih opskurnih glazbenih žanrova i koje svoju lirsku podlogu ima u tajanstvenoj Obeah religiji, morate poslušati Exumu.

This Heat

this_heat

This Heat su jedni od mnogih britanskih post-punk bandova koji su se na sceni pojavili u drugoj polovici sedamdesetih. Posebni su po tome što su bili puno eksperimentalniji od ostalih izvođača toga vremena. Izdali su samo dva studijska albuma, ‘This Heat’ i ‘Deceit’. Oba su tada bila komercijalni neuspjesi, no danas se smatraju klasicima post-punk ere, te se fanovi ne mogu složiti koji je od ta dva albuma bolji.

Tweaker

Chris_Vrenna

Chris Vrenna, čovjek koji stoji iza Tweakera, je poznatiji po tome što je svirao u Nine Inch Nailsu i sa Marilynom Mansonom nego po ovom elektronskom projektu. Kao producent i remixer, Vrenna je surađivao i sa mnogim drugim velikim imenima alternativne scene (Megadeth, Metallica, Rammstein, U2 itd.) te iza sebe ima veliko glazbeno iskustvo. To iskustvo je primijenio u Tweakeru te izdao tri zanimljiva albuma, od kojih je najupečatljiviji The Attraction To All Things Uncertain.

Johnny Hollow

Johnny_Hollow

Johnny Hollow su trojac, Kanađani koji se bave stvaranjem darkwave/gothic glazbe. Iako njihova glazba nije pretjerano zahtjevna niti originalna te se previše koncentriraju na style-over-substance, mračno-opuštena atmosfera  koju stvaraju savršeno odgovara uz mirnije trenutke dana. Izdali su dva studijska albuma, ‘Johnny Hollow’ i ‘Dirty Hands’, od kojih je bolji prvijenac ‘Johnny Hollow’ izdan 2003. godine.