-

5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (4)

unknownU današnje doba široke rasprostranjenosti interneta, svakom pojedincu s pristupom globalnoj mreži dostupan je bilo koji glazbeni izvođač koji je ikada djelovao. U svakom slučaju, u takvoj situaciji mnogi izvođači budu nepravedno zapostavljeni.

Ova lista, koja će periodično izlaziti svakih mjesec dana, napravljena je kako bi se ispravila ta nepravda. Uvjet da se izvođač nađe na listi je da ima manje od 2 milijuna “playeva” na popularnoj stranici last.fm. Ako ste već čuli za izvođače na ovoj listi, ne brinite već nas čitajte opet za mjesec dana.

The Pop Group

pop_group

The Pop Group su svakako jedan od najzanimljivih post-punk/avant-garde bandova koji su iznjedrili iz Britanske glazbene scene krajem sedamdesetih. U svoj zvuk su ukomponirali mnogo različitih žanrova te su jedan od utjecajnijih post-punk bandova svog vremena. Objavili su nekoliko albuma od kojih je najprominentiji i najpoznatiji njihov prvijenac jednostavnog imena ‘Y’.

Meanwhile, Back in Communist Russia…

meanwhile_back

Meanwhile, Back in Communist Russia…, post-rock band neobičnog imena, je djelovao početkom 2000-ih u Velikoj Britaniji. Izdali su samo dva albuma, nekoliko puta bili na showu Johna Peela, te su najpoznatiji po svojoj kombinaciji divnih instrumentalnih dionica i karakterističnih vokala pjevačice Emily Gray. Najbolje je započeti sa njihovim prvim album, Indian Ink, objavljenim 2001.

BadBadNotGood

badbadnotgood

Ovaj zanimljivi kanadski jazz/hip-hop trio je prošle godine izdao jedan od najboljih albuma te godine – BBNG2, te sam zbog toga već pisao o njima na našoj stranici. Band se probio na scenu jazzy obradama hip-hop i ostalih pjesama. Trenutačno su, bez premca, jedni od najboljih svjetskih predstavnika fusion jazz/hip-hop žanra. Njihov drugi album BBNG2 je nešto bolji od njihovog prvijenca te je preporučljivo započeti sa istim.

Liquid Liquid

Liquid_Liquid

Liquid Liquid su, baš kao i KONK (o kojima sam pisao prošlog mjeseca u ovoj rubrici), plod New Yorške No Wave scene osamdesetih. Sa KONK-om dijele mnogo sličnosti te sam, u stvari, već bio sve rekao o njima. Liquid Liquid su underground dragulj za sve pobornike post-punk/post-disco scene, kao i za one koji se za istu zainimaju. Njihov self titled album je definitivna preporuka.

Young Marble Giants

young_marble_giants

I još jedan u nizu post-punk izvođača koji su krajem sedamdesetih nastalih u Velikoj Britaniji, točnije u Walesu. Njihov minimalističko-opušteni album Colossal Youth je bio izuzetno drag Kurtu Cobainu koji ga je nazvao ‘jednim od 5 najutjecajnijih albuma koje je ikada čuo’. Iako ne bih išao toliko daleko kao pokojni Kurt, svejedno bih dotični album preporučio svakome.