-

5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (3)

unknownU današnje doba široke rasprostranjenosti interneta, svakom pojedincu s pristupom globalnoj mreži dostupan je bilo koji glazbeni izvođač koji je ikada djelovao. U svakom slučaju, u takvoj situaciji mnogi izvođači budu nepravedno zapostavljeni.

Ova lista, koja će periodično izlaziti svakih mjesec dana, napravljena je kako bi se ispravila ta nepravda. Uvjet da se izvođač nađe na listi je da ima manje od 2 milijuna “playeva” na popularnoj stranici last.fm. Ako ste već čuli za izvođače na ovoj listi, ne brinite već nas čitajte opet za mjesec dana.

O. Children

ochildren

Rijetko koji post-punk revival band uspije postići kvalitetu i zvuk originalnog pokreta. Bandu O.Children, koji su ime uzeli po pjesmi Nick Cavea, to je uspjelo bez previše muke. Dolaze iz Velike Britanije, oboružani su dubokim crnačkim vokalom koji savršeno odgovara glazbi, te su prava poslastica za svakoga tko voli dotični žanr. Imaju samo dva studijska albuma te je možda najbolje započeti sa njihovim self titled prvijencem. Jedna od zanimljivosti banda je da su članovi prije svirali u bandu zvanom Bono Must Die te su morali promijeniti ime kada ih je Bono tužio.

Dead Disco Dancer:

Konk

konk

Teško je opisati točan žanr koji Konk sviraju, pošto je u pitanju čudna kombinacija funka, disca, post-punka i jazza koja je iznjedrena iz New Yorške No Wave scene osamdesetih. Vesela i lagana atmosfera njihove glazbe je savršena za opuštanje te su savršeni za topla vremena koja slijede. Tokom svoje karijere nisu objavljivali baš full length izdanja te se sve bitno od njih može naći na kompilaciji zvanoj The Sound of KONK (Tales of the New York Underground 1981-88).

Whiskey Blanket

whiskeyblanket

Whiskey Blanket su vrlo zanimljiv hip-hop trio koji poprilično odudara od klišeja tog žanra. U svojoj glazbi nerijetko primjenjuju zanimljive instrumente poput violina, čeloa i klavira, pritom spajajući jazz i klasičnu glazbu sa hip-hopom. Tekstovi su im zanimljivi i inteligentni, a pjesme nerijetko nemaju standardne strukture izmjenjivanja versova i refrena. Objavili su tri albuma, od kojih je najbolji Credible Forces iz 2007.

Night Waltz:

Faust

faust

Iako u posljednje vrijeme stječu sve veću pažnju slušatelja, Faust još uvijek nisu poznati kao njihovi krautrock kolege, Can. Za one koji ne znaju, krautrock je naziv za eksperimentalnu progresivnu rock i electronic glazbu koja se razvila Njemačkoj kasnih šezdesetih. Svi koji vole klasičnu mainstream progresivnu glazbu šezdesetih i sedamdesetih bi svakako trebali provjeriti Faust i Can – iako potonji po svojim karakteristikama popularnosti ne spadaju u ovu rubriku. Faust ima ogromnu diskografiju te je najbolje započeti sa ranijim albumima kao što su Faust IV, Faust So Far i Faust.

The Sad Skinhead:

Mac DeMarco

macdemarco

Mac DeMarco je, sa svojim drugim album jednostavnog naziva ‘2’, dospio na moju listu najboljih albuma 2012. Tada sam napisao kako ‘DeMarco na ovom simpatičnom albumu prezentira stihove zavidne emotivne zrelosti kao i zanimljive kompozicije koje svoje raznolike korijene pronalaze u post-punku, alternativnoj country i indie glazbi. Naoružan muževnim glasom sposobnim za drastične promijene visine intonacije, dubokim basovima, jasnim gitarama i jednostavnim ritmovima na bubnjevima, DeMarco lako uvlači slušatelja u svoj jedinstveni svijet.’ Najbolje je početi sa ‘2’, a tek onda se prebaciti na njegov prvijenac ‘Rock and Roll Night Club’.

Ode to Viceroy: