-

5 izvrsnih izvođača za koje vjerojatno niste čuli (2)

unknownU današnje doba široke rasprostranjenosti interneta, svakom pojedincu s pristupom globalnoj mreži dostupan je bilo koji glazbeni izvođač koji je ikada djelovao. U svakom slučaju, u takvoj situaciji mnogi izvođači budu nepravedno zapostavljeni. Ova lista, koja će periodično izlaziti svakih mjesec dana, napravljena je kako bi se ispravila ta nepravda. Uvjet da se izvođač nađe na listi je da ima manje od 2 milijuna „playeva“ na popularnoj stranici last.fm. Ako ste već čuli za izvođače na ovoj listi, ne brinite već nas čitajte opet za mjesec dana.

 Marvin Pontiac
Marvin Pontiac

 

Protekloga mjeseca su se na ovoj listi našli avantgardni jazzeri predvođeni Johnom Luriem, The Lounge Lizards. Lurieu to nije jedini experimentalni jazz projekt: 1999. je godine izmislio lik ludog afričkog židova – Marvina Pontiaca. Pod okriljem tog imena je skupa s nekolicinom ljudi (od kojih je najpoznatiji gitarist Marc Ribot) snimio i objavio „posthumni“ album ‘The Legendary Marvin Pontiac: Greatest Hits’. Taj album je ugodno i opušteno ostvarenje vokalnog jazza te je primio izrazito dobre kritike. Tekstovi su najčešće besmisleni, no to se uklapa u cjelokupnu eksperimentalnu narav Marvina Pontiaca.

Small Car:

The Angels of Light
the angels of light

 

Michael Gira je 1997. prvi puta raspustio legendarne Swanse, te je već iduće godine osnovao The Angels of Light. Taj side projekt je nepravedno zapostavljen od strane fanova i više-manje u sjeni Swansa, što bi se moglo opravdati žanrovskim razlikama ta dva banda. The Angels of Light više naginju neofolk vodama, dok su Swansi većinom brutalniji i suroviji. Michael Gira je s anđelima objavio nekoliko albuma (i jedan split sa Akron/Family), od kojih je svakako najprominentiji How I Loved you iz 2001. godine.

Evangeline:

Rowland S. Howard
rowlandhoward

Rowland S. Howard je započeo svoju karijeru u ranim bandovima Nicka Cavea (The Boys Next Door i The Birthday Party) te je već tada postao poznat po svom specifičnom sviranju gitare, no osnivanjem Bad Seedsa se njegov i Caveov put razilaze. Dugo vremena Rowland svira u raznim bandovima, ali tek 1999. objavljuje svoj prvi solo album Teenage Snuff Film, koji je sigurno jedan od najboljih post-punk/singer-songwriter albuma svih vremena. Deset godina kasnije izlazi i njegov drugi, nešto inferiorniji, ali svejedno izvrstan, album Pop Crimes. Nekoliko mjeseci nakon toga, Rowland umire u 50. godini života od raka jetre. Prerani odlazak ovog glazbenog genija je zasigurno jedan od tužnijih događaja u povijesti moderne glazbe.

Silver Chain:

Dog Faced Hermans
dogfacedhermans

Iako su članovi banda Dog Faced Hermans Škoti, s vremenom su se preselili u Nizozemsku te tamo djelovali do kraja svoje karijere. Njihov stil bi se grubo mogao definirati kao anarcho punk, no prisustvo raznih puhačkih instrumenata i karakterističan ženski vokal Marion Coutts ih također gura u avantgardne vode, s primjesama noisea, folka pa i post punka. Objavili su nekoliko albuma od kojih su najbolji prvijenac ‘Humans Fly’ iz 1988. te posljednji ‘Those Deep Buds’ iz 1994. Također su poznati po tome što su redovito surađivali s nizozemskim The Ex.

Jan 9:

Foxygen
foxygen

Početkom ove godine, ovaj američki dvojac je izbacio svoj drugi studijski album We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic – pisao sam već o istome te se recenzija može pronaći ovdje. Zanimljivim kombiniranjem stilova svih velikana rocka 60ih, Foxygen su uspjeli razviti svoj specifičan zvuk koji istovremeno zvuči i poznato i svježe. Ljubitelji Beatlesa, Stonesa, Dylana, Reeda i sličnih će sigurno u Foxygenu pronaći željenu trunku moderne inkarnacije psihodeličnog rocka. Najbolje je, dakako, započeti s njihovim prvim albumom Take the Kids Off Broadway.

San Francisco: