-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci46 godina od prvog albuma Led Zeppelina

46 godina od prvog albuma Led Zeppelina

Led ZeppelinGrupa Led Zeppelin je pre 46 godina objavila svoj debitantski album „Led Zeppelin“.  Ovaj album mnogi smatraju početkom muzike koja je bila popularna 70tih, a samu grupu jednim od pionira hevi metala. Međutim priča o formiranju ovog legendarnog britanskog benda je neuobičajna.

led-zeppelin
Naslovnica debi albuma

Šest meseci pre objavljivanja prvog albuma, prethodni bend gitariste Džimi Pejdža,  se i zvanično raspao. Međutim, bend je bio u obavezi da održi još nekoliko koncerta u Skandinaviji, a za formiranje nove postave bio je zadužen Pejdž.

Prvi izbor za pevača pao je na Teri Rida, ali kako je on odbio ponudu, pevač Robert Plant dobija poziv. A on dovodi u bend bubnjara Džona Bonama. Njih dvojica su prethodno zajedno nastupali u grupi Band of joy. Klavijaturista Džon Pol Džons se sam ponudio Pejdžu koji ga uključuje kao četvrtog člana grupe.

Grupa je u Skandinaviji svirala pod imenom New Yardbirds. A nakon kraćih konsultacija dogovoreno je da novo ime grupe bude Led Zeppelin, nastalo iz termina za loš nastup – pad poput olovnog cepelina.

Prvi album  objavljen je 12. januara 1969. godine, a miks zvuka bluza, folka i istočnjačke muzike su označili bitan trenutak u nastajanju hevi metala. Omotu albuma izazvao je mnoge kontroverze, pa je Eva fon Cepelin, rođakinja grofa Hindenburga tvorca cepelina, pokrenula zakonsku akciju zabrane nastupa grupe u Kopenhagenu. Led Zeppelin je zbog toga nastupao pod imenom „Nobs“.

Mnogobrojna publika i kritičari su ovaj album videli u pozitivnom svetlu, ali su ga i neki kritičari oštro napali optuživši grupu za oponašanje crnačkih umetnika i plagiatorstvo.

led zeppelin
Celebration Day – Ponovo okupljeni u O2 Areni

Neke pesme su bile zasnovane na zvucima bluza, dok su pak druge, kao „Communication Breakdown“, imale orginalni „težak“ zvuk. Na albumu se nalazile i kompozicije poput „Black Mountain Side“ odsvirane na akustičnoj gitari i kompozicija koja kombinuje akustični i električni pristup u obradi folk presme Babe I’m Gonna Leave You.“

Mračniji deo albuma se oseća u pesma „Dazed and Confused“, koja sadrži solo Džimija Pejdža i efektni uvodni rif. Na ovoj i na pesmi „How Many More Times“ se koristi tehnika sviranja električne gitare violinskim gudalom, tehnika koja će kasnije postati Pejdžov zaštitni znak.

Kroz godine Led Zeppelin je postalo prepoznatljivo ime i u Sjedinjenim Državama i Evropi. Njihovi koncerti su bili ispunjeni kompleksnim svetlosnim efektima i teatralnim nastupima koji su bili popularni i kod drugih grupa.

Međutim nakon 9 studijskih albuma članovi grupe upadaju u lične probleme koji će za rezultat imati kraj Led Zeppelina. Poslednji udarac za sastav bila je smrt bubnjara Bonama, koji umire usled posledica alkoholisanog stanja. I uprkos glasinama da će biti zamenjen, ostali članovi grupe su u izjavi koju su dali 4. decembra 1980. godine potvrdili da grupa neće nastaviti bez nezamenljivog bubnjara.

Bez obzira na tragičan kraj ovog benda, njihovi hitovi ostaju i danas popularni kao i u vreme kada su objavljeni.

YouTube kanal Ultimate Classic Rock je napravio video pomoću koga možete i da proverite svoje znanje o Led Zeppelinu i čujete još koju zanimljivost o ovom legendarnom bendu.