-

33 1/3 skreča na vinilu: Body Count – ubice drotova

Body Count

Jedan sunčan dan pre trideset i kusur godina u Los Anđelesu, kancelarija na trideset i nekom spratu sa pogledom koji seže do Pacifika i u njoj petnaestak ljudi  u ispeglanim odelima. Jedan od njih, čuveni Ben Hur, glumac Charlton Heston, stoji držeći ploču tvrtke čiji je on jedan od glavnih deoničara i sa omota čita reči pesme „KKK Bitch“ na šok svih ostalih koji su sedeli razjapljenih vilica.

Deceniju kasnije, ova ista ploča će na mnogo manje pompezan način i uz tek poneko podizanje obrve slučajno ući na D particiju Pentium 4 računara koji i dan-danas stoji u sobi i skuplja prašinu. Bilo je to zlatno doba mp3 piraterije, i ovaj album se nekako šćućurio u jedan od desetina foldera, toliko nebitan u moru svih ribljih čorbi, crvenih jabuka i divljih kestenova ovoga sveta da je čak i naziv skucan malim početnim slovima – body count. Naravno, tada ništa nije bilo na klik dostupno i morao si mimo svih planova i manjka prostora naći mesta za sve što više nikada možda nećeš videti ni posedovati, te je i taj folder dobio svoje mesto nauštrb verovatno baš gorenavedene Riblje čorbe.

Nijedna druga opipljiva informacija se nije nalazila u tom folderu, a vrli Internet koji sada zna sve i svašta je samo odao naziv frontmena i autora, repera pod pseudonimom Ice-T i pokazao sliku omota sa Amazona ne veću od 150 piksela. Da li je ovo uopšte vredno skladištenja u ličnoj mp3 kolekciji? No, jednom kada je ušlo u Winamp više nije izlazilo.

Ice-T je kao siroče prošao dugačak put kroz sito i rešeto, preko trnja do zvezda, non-stop manevrišući neutralno u sukobima bandi Crips i Bloods. Gurao je ka svetu šou biznisa, pokušavao sa par singlova kao reper i par pilot epizoda kao glumac, sve dok mu Sire records nije ponudio prvi ugovor za ploču 1987. godine. Onog momenta kada mu je pružena prilika, časa nije časio da se dokaže, te će ostati urezan u istoriji kao jedan od pionira gangsta rap zvuka.

Da time nije izlečio sve svoje demone, rešio je da se ubaci i u rok muziku, budući da ga je njegov rođak i tadašnji cimer Earl još u doba adolescencije navukao na taj zvuk. Njegovi drugari iz gimnazije – stameni Beatmaster V, levoruki virtuoz pacolikog izgleda Ernie C, njegov učenik D-Roc i basista Mooseman postali su Body Count.

Body Count SKC Beograd

Muzika benda je zasnova na na tri S – masni i teški rifovi (Black) Sabbatha, žestina Slayera i britkost Suicidal Tendencies sklopili su ovaj crnački bend kao jednu od originalnih crossover solucija između repa i metala gotovo deceniju pre nego što je ovo postalo doista popularno sa nadolazećom nu metal scenom.

Sva kontroverza koju je sejao sa svakom svojom pesmom koju je izbacivao bez dlake na jeziku nastavila se i sa pesmama koje je pravio za debi album Body Counta. Inicijalno – planirano je da se album zove po jednoj od pesama – Cop Killer“ . Ako je reakcija supruge Ala Gora i predsednice udruženja PMRC koja se bavi cenzurom svih za nju profanih pesama bila očekivana, nije očekivano da protiv toga ustane neviđeni broj različitih udruženja koji su pretili bojkotom svih Warner izdanja, budući da je Sire bio u njihovom vlasništvu.

Tako je i došlo do tog čuvenog sastanka deoničara Warnera i još čuvenijeg Hestonovog nastupa i pretnje da će, ukoliko se na izdanju nešto ne promeni, biti zabranjeno za distribuciju. Bend je pokušao da napravi kompromis i odlučio da album ne nosi sporni naziv, već da bude takozvani self-titled. No, incidenti nakon toga nisu prestajali. Prateći simboliku svog naziva, bend je odlučio da svoj prvi tiraž pošalje u distribuciju upakovan u crne vreće za leševe, zbog čega je gotovo ceo tiraž ekspresno povučen iz prodaje.

Etiketa „Parental advisory“ pogurana od strane PMRC je svakako dala fokus svim kritičarima iz relevantnih publikacija da se pozabave tekstovima svih pesama i na osnovu toga daju svoj sud. Naravno da je „KKK Bitch“ bila na udaru zbog svoje tematike, ali je otišlo toliko predaleko da su svaku pesmu u kojoj se pominje homicid (a to je gotovo svaka pesma na albumu) provukli kroz istog toplog zeca, iako su mnoge pesme nosile dobru i duboku moralnu pouku.

Primera radi, u pesmi „Mommy’s Gotta Die Tonight“ Ice-T kritikuje tamnopute roditelje zbog prenošenja rasne netrpeljivosti prema belcima na svoju decu; kritika je provukla reči između redova i optužila ga za propagiranje ubistva. Isto i za drogu u pesmi „The Winner Loses“ iako na čelu iste pesme nedvosmisleno piše „reci ne drogama“.

Body Count SKC Beograd

Sve bi to bila jedna dobra anegdota za decu i unuke da se na tome završilo, da je bend i pored svog tog pritiska uspeo izbaciti album kakav je želeo, ali Ameriku na noge nisu digle pesme o ćerki KKK poglavara, ovisnom prijatelju ili majci rasisti. Jedna pesma je kap koja je prelila čašu i ona je morala da ide sa albuma. Naravno, reč je o pesmi „Cop Killer“, posvećenoj Rodney Kingu, žrtvi policijske brutalnosti. To je linija koja se nikada nije smela preći, te je zbog ove pesme celokupna korporacija koja stoji iza albuma dovedena u pat poziciju rizikujući bojkot svih njihovih izdanja od strane svih mogućih civilnih i policijskih organizacija.

Jedina organizacija koja je branila slobodu govora i osobito pesmu „Cop Killer“ jeste nacionalna asocijacija tamnoputih policajaca koja je kao uzrok antipolicijskih stavova navela upravo policijsku brutalnost i zatražila formiranje nezavisnog tela iz redova građana koje će kontrolisati rad policijskih službenika i delovati kad god dođe do prekoračenja ovlašćenja i sile. No, kada je celokupna stvar došla do predsednika Buša, svojom jednom rečenicom o ovoj pesmi je matirao bend i izdavačku kuću i praktično ih naterao da pesmu jednostavno odstrane sa albuma.

Body Count je, nemajući kud, odlučio da je u novom tiražu simbolično zameni solo pesmom Ice-T pod nazivom „Freedom of Speech“, svesni da imaju toliko dobrog materijala da nedostatak udarne igle neće uticati na kvalitet i prodaju albuma. Ni Crvena Zvezda bez Piksija nije bila slabija, naprotiv! Međutim, mnogo mostova je u međuvremenu srušeno, te su i Ice-T i Body Count nakon svega raskinuli ugovor sa Sire records i zarad slobode govora potpisali ugovor sa Virgin records.

Sam album ipak nije doneo toliku prodaju koliko je doneo problema, kritičari su svojim sudom i fact-checkingom redovno mašili temu i svrstavali jedan čistokrvni heavy metal i crossover thrash album u koš gangsta rapa sa osvrtom na sve druge problematične teme koje bi kritika „Cop Killer“-a bacila izvan fokusa pa bi se možda nekako i provukle. Otud možda i razlog zašto je ceo album tako slučajno i neugledno zapao na taj mp3 disk bez slika bookleta i bez velikog slova. Mada, od tada Ice-T i ekipa u očima svojih kolega i fanova zadužuju reč koja se samo u posebnim slučajevima piše nepravilno velikim slovom – Respect.