-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci30 godina Pearl Jam prvenca "Ten"

30 godina Pearl Jam prvenca “Ten”

Pearl Jam - Ten

U eri procvata MTV-a i popularizacije propratnim, promotivnim i obaveznim video-klipovima, mladi grandž zvuk Sijetla se nije naročito pronalazio među opskurnim i manje opskurnim metal bendovima koje je plasirala emisija Headbangers Ball. Smatrajući sebe više malim stranim ostvarenjem, nego američkim blokbasterom, novooformljeni bend Pearl Jam je svakim svojim opiranjem i, po lični uspeh, kontraverznom odlukom, koračao ka masovnom uspehu, usput krčeći put alternativi ka mejnstrimu.

Nakon tragične smrti Andrewa Wooda, harizmatičnog frontmena grupe Mother Love Bone, bivši članovi Stone GossardJeff Ament su, uz bodrenje Mikea McCreadyja odlučili da ih žaljenje ne odvrati trajno od daljeg muzičkog stvaralaštva. U potrazi za bubnjarom, traka sa pet demo pesama, Stone Gossard Demos ’91, svoj put do prepoznatljivo sirovih i često imitiranih vokala Eddiea Veddera pronašla je preko bivšeg bubnjara grupe Red Hot Chili Peppers. Vedder, introvertni surfer iz sunčanog San Dijega, nije nimalo dobro podnosio naprasnu slavu i titulu novog glasa generacije koja ga je sustigla nakon debitantskog, višestruko platinastog albuma “Ten”.

Isprva zvani Mookie Blaylock, po NBA igraču koji se ’89. pridružio ligi, etiketa Epic Records ih je odvratila od ove ideje zbog potencijalnih problema s autorskim pravima, nakon što je Blaylock potpisao sponzorstvo sa kompanijom Nike. Ipak, zadržavši želju da odaju počast svojoj izvornoj zamisli, svoj nadasve kultni prvenac imenuju po broju njegovog dresa. Čežnja za turnejom više od svega ih je motivisala da snime i promovišu album, ponovo uz pomoć Jacka Ironsa, koji ih je drage volje zakazao Peppersima kao predgrupu. Iako je prvi izbor promotera bila uspešnija Nirvana, otkazivanje nastupa druge predgurpe, The Smashing Pumpkins, je bendu ipak otvorilo termin, a s njim i velika vrata komercijalnog uspeha i muzičkog uticaja.

Proces studijskog snimanja nije tekao glatko, uz svaki novi pokušaj udaljavajući se od suštine instrumentalne gruboće i duboko intimnih melodija i tekstova koje je Vedder inkorporirao iz ličnih iskustava. Naime, “Even Flow” je ponovo sniman skoro sedamdeset puta, a sterilnost studijske produkcije nije uspela da zadovoljavajuće emulira demo verziju pesme “Alive”, zbog čega je bend na kraju i upotrebio izvorni snimak, uz dodatak gitarskog soloa McCreadyja. Čak i više godina posle izdavanja, različiti članovi benda su izrazili svoje neskriveno nezadovoljstvo povodom konačnih verzija snimaka, preferirajući one starije. Preproduciranost i jaka reverberacija nije bila u skladu sa zvukom kojim su želeli da se plasiraju na tržište.

Kako je MTV velikim delom raspolagao sudbinama neafirmisanih bendova, četiri singla je vapilo za televizijskom slikom, od kojih su “Alive” i “Even Flow” kompromisno, mada identitetu benda prikladno, izmontirani od živih, razuzdano živahnih nastupa. “Oceans” zbog svoje (ne)sadržine često još uvek biva zanemaren kao singl sa spotom, mada ga je prvi konceptualni i maksimalno kontroverzni klip pesme “Jeremy”, jasno, potpuno zasenio. Novinski članak o šesnaestogodišnjem Jeremyju Dellu, koji je pred celim razredom svoje škole počinio samoubistvo pištoljem, inspirisao je Veddera da napiše pesmu, ali je MTV odbijao da eksplicitni spot emituje bez željene cenzure. Nakon sporenja, Pearl Jam popuštaju i broj od između pola miliona i milion prodatih kopija albuma skače na vrtoglavih pet miliona, a spot osvaja brojne nominacije i četiri nagrade. Zbog izostavljenog poslednjeg kadra, među publikom se javlja mnoštvo pogrešnih interpretacija priče, a čašu preliva trenutak kada bend na ceremoniji MTV Video Music Awards 1992. ponovo popušta pod pritiskom, i umesto obrade “Sonic Reducer”, grupe Dead Boys, na kraju izvode “Jeremy”.

Gotovo sedam godina bez video spotova, odluka je pri kojoj je bend čvrsto ostajao, fascinantno ne trpeći komercijalnu štetu, a pored tužbe monopolističkog Ticketmastera, na listi grandžerskog inata ubrojena je i prepirka oko pesme “Black”. Emocionalno napet i zrelo samosvestan tekst o neprežaljenoj ljubavi Eddiea Veddera, na čijem intenzitetu vokalne izvedbe ne štedi, biva prepoznata od strane etikete kao potencijalni peti singl. Iako je produkcijska kuća besomučno insistirala da se ova pesma kapitalizuje spotom, gnevni Vedder nije dozvolio da se njegova poetska ranjivost i opšta povučenost dalje eksploatiše.

Nesvakidašnje nepretenciozni, Pearl Jam svoju karijeru otpočinju burno i po njih više zastrašujuće no uzbudljivo, ali ostajući pri svojoj sirovoj iskrenosti u muzici, rečima i delima, trajno obeležavaju period devedesetih jednim od najznačajnijih albuma 20. veka, kotirajući se na Bilbordovoj listi preko 250 nedelja i komercijalnim uspehom nadmašuju čak i “Nevermind”. Danas, 27. avgusta 2021, ovo kanonsko rok ostvarenje obeležava trideset godina od svog debitovanja.