-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci25 godina rđe - October Rust

25 godina rđe – October Rust

Type O Negative - October Rust

 


U skladu sa popularnim trendovima svijeta glazbe, protekom određenog broja godina rade se reizdanja albuma koji fanovima nudi neke novotarije. Tako je povodom 25-te obljetnice izdavanja albuma „October Rust“ izdana deluxe varijanta na zeleno-crnom vinilu sa poboljšanim zvukom i posterom koji prikazuje članove banda u jednoj stripovskoj formi (izdanje se  može naručiti i kupiti preko MASCOMSTORE-a).

Za one koji su možda manje upućeni, Type O Negative je američki gothic/doom metal band koji je bio aktivan od 1989. do 2010. godine te je u tom periodu objavio 7 studijskih albuma. Peter Steele (pjevač, bas) je po napuštanju banda Carnivore udružio snage sa prijateljima iz djetinjstva koji se odazivaju na imena Sal Abruscato (bubnjevi), Josh Silver (klavijature) i Kenny Hickey (gitara) te oformio band koji je na kraju postao poznat pod imenom Type O Negative. Jedina promjena članova banda je zabilježena upravo na albumu „October Rust“ gdje se prvi put pojavljuje Johnny Kelly kao bubnjar. Sasvim očekivano, smrt vođe banda Petera Steelea je dovela do prijevremenog prekida rada banda.

Band je svojim uspjehom privukao pozornost i na svoju izdavačku kuću „Roadrunner Records“ te su bili njihov prvi band koji je dobio zlatnu i platinastu ploču za „Bloody Kisses“ (album izdan prije „October Rust) te su prvi puštani na radijskim postajama (uz skraćivanje trajanja pjesama na vremenski format za radijsko izvođenje). Uz Sepulturu, Machine Head i Slipknot najvrjedniji su eksponati izdavačke kuće „Roadrunner Records“ u devedesetima.

Zaštitni znak banda je Peter Steele, njegova pojava od preko 2 metra, duga kosa, naglašeni očnjaci te dramatični bariton. Teme koje prate njihove tekstove su smrt, ljubav, depresija i ovisnost kao što se može očekivati od gothic/doom banda. Kao glavna kreativna snaga banda, Peter Steele je kombinirao gothic rock 80tih godina sa dozom Black Sabatha i The Beatlesa te dodavao crni humor i ironiju na svoje tekstove koji su često bili jako osobni i intenzivni. Kao hommage Beatlesima i njihovom „The Fab Four“, Type O Negative su dobili nadimak „The Drab Four“ (u slobodnom prijevodu Dosadna/Monotona četvorka).

Utjecaj koji je Peter Steele imao na band je bio toliki da fanovi mogu biti sigurni kako neće doći do sulude ideje o potrazi za zamjenskim pjevačem s kojim bi se otišlo na turneju, blasfemija koju neki bandovi znaju napraviti. Jedine prihvatljive opcije su da Peter Steele uskrsne pa bude još sličniji Isusu Kristu („…Jesus Christ looks like me…) ili da se potvrde sumnje mnogih kako je Peter Steele uistinu vampir te dobijemo konačnu potvrdu da nadnaravna bića stvarno postoje. Treće opcije jednostavno nema!

„October Rust“ uz „Bloody Kisses“ predstavlja najveće uspješnice banda i među fanovima se lome koplja oko toga koji je uistinu bolji. Ako ćemo gledati prema komercijalnom uspjehu tada je „Bloody Kisses“ u prednosti jer su njime ostvarili već spomenute zlatnu i platinastu ploču, dok je „October Rust“ dosegao samo zlatni status. 

U odnosu na prethodna 3 albuma „October Rust“ je donio manju promjenu u zvuku banda jer se na njemu može naći više balada nego inače što je smanjilo doom utjecaje. Peter Steele je po izdavanju albuma u jednom intervju priznao kako je u tom periodu bio u znatno boljem raspoloženju nego na prethodnim albumima jer je kroz tekstove pružio jedan optimističniji pogled na ljubav i seksualnost što je predstavljalo pomak u odnosu na prethodne tekstove inspirirane propalim vezama i djevojkama koje su ga varale (npr. „I Know You’re Fucking Someone Else“ sa „The Origin Of The Feces“).

Na ovom albumu su po prvi put pokazali kako vole zbijati šale sa fanovima jer su prvu minutu albuma posvetili upravo tome. U prvih 38 sekundi na „Bad Ground“ može se samo čuti zujanje nakon čega slijedi zahvala fanovima za kupnju albuma na „Intro“ (slično su ponovili i u budućnosti imitirajući preskakanje CD-a).

Nama koji slušamo glazbu u 2021. godini to zujanje ne predstavlja ništa više od šale (pogotovo jer znamo da se radi o šali), no ljudima u tom vremenu je zvuk bio jako dobro poznat te su mnogi fanovi povjerovali kako je njihova kopija CD-a oštećena pa su tražili povrat novca. (38 sekundi je očito za neke bila gornja granica strpljenja).

Band sa trećom po redu pjesmom (ili prvom koja se može nazvati pravom pjesmom) „Love You to Death“ udara odmah u glavu. Radi se o himni mahnitoj ljubavi i dodatno je pomogla da se Peter Steele pozicionira kao seks ikona jer se godinu prije izdavanja ovog albuma pojavio u Playgirl magazinu kao „centerfold“. Pjesma ima dosta teksta kojeg muška populacija može iskoristiti u raznim životnim situacijama i zaraditi koji bod na konto Petera (možda nešto naučiti od njega).

Those lips smooth, yeah I can feel what you’re saying, praying,
They say the beast inside of me’s gonna get ya, get ya, get… yeah.

Na sljedećoj pjesmi „Be My Druidess“ band nastavlja u sličnom tonu i u dobrom ritmu pjeva o seksualnom činu negdje usred šume za vrijeme neidentificiranog poganskog obreda. Sam tekst je veoma sugestivan, ali za slučaj da netko nije shvatio o čemu se govori pjesma uspori, na tren i zastane te ponovi nekoliko puta koji si je Peter zadatak postavio preda se:

I’ll do anything
To make you cum
I’ll do anything
To make you cum

U nastavku imamo „Green Man“ koja je u osnovi jedna vedra skladba koja govori o prirodi i godišnjim dobima. Naslov inače predstavlja i nadimak koji je Peter Steele zaradio dok je radio u komunalnom društvu gdje je nosio zeleni kombinezon i vozio zeleni kamion za otpad. Sasvim slučajno, zelena mu je bila omiljena boja i zbog toga se koristi kao primarna boja na svim Type O Negative izdanjima.

Life is coming to an end
So says me, me wiccan friend,
Nature coming full circle.

Red Water (Christmas Mourning)“ je jedna predivna pjesma koja ima jako mračnu pozadinu. Inspirirana je smrću Peterovog oca na Božićno jutro kao i sa smrću još 3 člana njegove obitelji u razmaku od godinu dana. Kao i mnogo puta do tada, svojim karakterističnim stilom su uspjeli nešto negativno pretvoriti u nešto zapravo lijepo.

My tables been set for but seven,
just last year I dined with eleven.

My Girlfriend’s Girlfriend“ razbija atmosferu koju je potaknula prethodna stvar i malo ubrzava puls svojim psihodeličnim rockom. Sam tekst ne treba previše pojašnjavati jer je sasvim jasno kako govori o jednoj od najvećih muških fetiša pa je možda dovoljno pogledati naslovnicu singla.

My girlfriend’s girlfriend
She looks like you
My girlfriend’s girlfriend
She’s my girl too

Die with Me“ nas opet vraća na gothic/doom atmosferu pričom o ljubavnicima koji su razdvojeni velikom udaljenošću i željom za zajedničkom smrću. Sve je upakirano na jedan lijep način. „Burnt Flowers Fallen“ ima dobru ideju no kao da band nije znao što da napravi s njom. Iz tog razloga mi se pjesma čini neopravdano preduga sa par stihova koji se ponavljaju u nedogled prema prokušanom receptu by Huljić. Tek u drugom dijelu pjesme se čuje glavna misao za koji se treba čekati skoro 4 minute:

All of the flowers
All of the flowers I gave her
She burned them
Burned them

In Praise of Bacchus“ ima dosta sličnosti sa svojom prethodnicom no ovdje je band već znao što radi i napravili su jako dobar posao. Neusporedivo bolji od „Burnt Flowers Fallen“. I dalje smo u gothic/doom raspoloženju, ali sa osmijehom na licu.

Na albumu se našlo mjesta i za jednu obradu, „Cinnamon Girl“ Neila Younga. S obzirom da su navedenu pjesmu u devedesetima obrađivali i Hole, Mudhoney, Replicants, Smashing Pumpkins, Foo Fighters i Radiohead bitno je naglasiti kako je ovo najžešća verzija od svih spomenutih i nakon nekoliko turobnijih pjesama i dalje nas drži budnima.

Nakon pjesme koja je poznata i van Type O Negative fanova, na red dolazi „The Glorious Liberation of the People’s Technocratic Republic of Vinnland by the Combined Forces of the United Territories of Europa“ koja donosi mnogo pitanja. U svojih 1:07 minuta možemo čuti Eins, zwei, drei, vier’ ponovljeno četiri puta. Svaki album od „October Rust“ pa nadalje ima na poleđini natpis „Product of Vinland“. Vinland predstavlja imaginarnu zemlju koja bi trebala predstavljati SAD i Kanadu spojene u jednu zemlju. Sam naslov pjesme je najduži u povijesti Type O Negativea.

Wolf Moon (Including Zoanthropic Paranoia)“ je biser koji se krije na samom kraju. U izvedbi pjesme dominiraju klavijature i veoma čudan tekst. Naime, priča o osobi koja vjeruje da će se pretvoriti u vukodlaka nakon što napravi fellatio ženi koja ima menstruaciju (Ok!). Band nije izdao službeni video no fanovi su napravili neslužbenu verziju koja je popraćena scenama iz filma Underworld koji se odlično slaže sa pjesmom.

Haunted“ je posljednja pjesma na albumu i vraća nas u sasvim usporeni ritam koji i slušatelja opsjeda kao što sam naslov sugerira. Tekst priča o mističnoj ljubavnoj aferi koju Peter ima sa duhom svoje djevojke. Fun fact, instrumentalna verzija pjesme se pojavila u video igri „Descent II“.

In the sweat of my bed
The eastern sky hints of dawning
Alone and awake but exhausted I lie
Oh how I hate the morning

Na zadnjem snimljenom dijelu albuma „Outro“ možemo čuti kako Peter Steele zaključuje album i poručuje kako se nada da nije bio razočaravajuć za slušatelje.

Kao što je test vremena potvrdio, album svakako nije razočaravajuć. Pjesme na albumu su odlično posložene te ne dopuštaju slušatelju da ga ponese monotonija jer se svako malo pojavi pjesma koja podigne atmosferu. Album je idealan za slušanje tijekom jesenskih dana kao što je band i zamislio tijekom njegovog snimanja.

Album je klasik gothic/doom metal žanra i svatko tko ima iti malo afiniteta prema takvoj glazbi bi ga morao obavezno poslušati. Nakon prvog slušanja neće moći prestati i vraćat će mu se stalno. Da ga pisac ovih redova ima na vinilu, dosad bi se ploča totalno izlizala od neprestane upotrebe, pa neka to bude preporuka za kraj.