-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci25 godina "Blue Lines": Početak trip-hopa

25 godina “Blue Lines”: Početak trip-hopa

Massive Attack - Blue Lines

Trip-hop se izdvaja od skoro svakog drugog žanra po tome što su temelji prilično neosporni. Ljubitelji metala će se posvađati kome zaista dugujemo korene. Black Sabbath, za koncept? Kinks, za uvođenje ideje o iskrivljenim riffovima? Iron Maiden, jer su bili mainstream metal bend? Pa ipak, koncept trip-hopa, gotovo sve muzičke ideje žanra i savršeni trip-hop sastav stigli su u jednom urednom paketu. Nema rasprave. “Blue Lines” je istorija.

Ta mešavina zvukova hip-hop, reggae, R&B i soul svi zajedno pod misterioznim filmskim velom Massive Attacka. Prvi put se čuo njihov poseban spoj breakbeata, semplovanja i repovanja, a njegovo prisustvo se i dalje oseća 30 godina kasnije. Uobičajeni gosti su u ekipi, Horace Andy, Tricky, Neneh Cherry i naravno Shara Nelson na hladnom klasiku “Unfinished Simpathy“.

Ispunjena tajnovitom, noir opevanom seksualnošću, “Blue Lines” ploča pomera granice i zbunjuje. Brujanje i tutnjava, bas koji stoji iza kulisa “Safe From Harm“, neprestano je udaranje srca gradskih lutalica koji vise u mračnim uličicama. Duge senke koje padaju na ploče koje stružu stare izlizane igle ispričane su jasnim, bogatim vokalom dive Share Nelson, posebno sa “Lately” i “Unfinished Simpathy“, gde neodoljiva plesno-disko fuzija svetluca usred oscilirajućih prizmi bubnjeva i zvona. Trickyjev i 3D-ov duet na naslovnoj numeri “Blue Lines” teče poput duboko dirljivog razgovora, njihov vokal u stilu mantre lebdi nad tasterima koji se obavijaju oko vašeg tela u magli u dva ujutru. Pesme odjekuju čistoćom uprkos složenosti koja sadrži njihovo zvučno poreklo, bacajući hipnotičku čaroliju na slušaoca, koji nije očekivao tako lep trans. Ipak to želimo, zar ne? Ovo bizarno uživanje izvodimo sa mrvicom straha, pomalo izbezumljeni i pomalo ogoljeni iz naših samozadovoljnih stanja.

Kao da se Massive Attack materijalizovao iz neke vrste postapokaliptičnog podruma negde u utrobi Bristola, za razliku od svesnog formiranja u bend. Što je još zanimljivije, grupa ima gotovo univerzalnu privlačnost, posebno zapanjujuću hiper-specifičnom sposobnošću benda da stvara ova noćna razmišljanja kroz snažan bas. Rotirajući se sa članovima čija su imena bila misteriozna kao i njihov skoro kultni uspon u sferu plesnih klubova poput Trickyja, Roberta “3D” del Naja, grupa se zatvara u neuhvatljivom sjaju, zadržavajući uporište u elektronici.