-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci20 godina albuma "No More Shall We Part" - Kratka lekcija engleske književnosti

20 godina albuma „No More Shall We Part“ – Kratka lekcija engleske književnosti

No More Shall We Part

Nakon duboke tuge albuma „The Boatman’s Call“ i vickaste bizarnosti „Murder Balladsa“ red je došao na izbalansirani miks te dve veštine i Nick Cave And The Bad Seeds snimaju do tada svoj najkompletniji album. Ako bi vas neko pitao da istaknete zvuk zlatne ere benda Nick Cave & The Bad Seeds, ovo bi bio taj zvuk – klavir u prvom planu, violina u drugom, suptilne mračne gitare u pozadini, blago dinamična ritam sekcija i autoritativni glas Nicka Cavea kao glavno jelo. Gotovo sav dotadašnji talenat za maestralnu upotrebu engleskog jezika Cave je rafinisao, izbrusio i pustio u pogon na albumu „No More Shall We Part„, objavljenom na današnji dan (10. april) 2001. godine.

Od 12 pesama, zaista je nemoguće izabrati neku kao najbolju. Naslovna možda zaslužuje to. Možda i glavni singl „As I Sat Sadly By Her Side„, možda epska „Oh My Lord„, možda čak i tužna „Hallelujah„, možda „The Sorrowful Wife“ sa sve svojim post pank završetkom, možda vrcava „Fifteen Feet of Pure White Snow„. Možda, pak, taj status zaslužuje neki vaš favorit sa albuma, s obzirom na to da sigurno svako ima barem jednu omiljenu ovde. Tematski, album je nešto svetliji od prethodnog, prevashodno zbog Susie Bick i porodice koju Cave osniva s njom u tom trenutku. Ovo je prvi u nizu albuma koji crpi svoju inspiraciju iz ovog poglavlja Caveog života. Petnaest godina kasnije, tragični događaj preusmeriće ovu inspiraciju u nekom drugom smeru, ali prefinjenost će ostati gotovo ista, ako ne i bolja.

„No More Shall We Part“ bi bio ključna lekcija na predavanjima engleske književnosti, da je samo nastao u Lejk Distriktu u XIX veku. Lepota tekstova, njihova neizlizana iskrenost i do tada neviđeno dobar odnos sa sopstvenim emocijama propraćeni su gotovo virtuoznom instrumentalnom sekcijom. Retko da možete da utrošite skoro sedamdeset minuta pametnije od slušanja ovog albuma.