-

NaslovnaAutorski članciKolumne i članci20 ekskluzivnih izdanja za Dan prodavnica ploča

20 ekskluzivnih izdanja za Dan prodavnica ploča

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

record-store-day-2014Ako ste entuzijasta za pločama, kolekcionar vinilia ili jednostavno audiofil, ova lista je prava stvar za vas. Na današnji Svetski dan prodavnica ploča, po tradiciji gomila muzičara objaviće specijalna izdanja, a u moru izdanja nalaze se pravi biseri koje ne smete propustiti. Ovo su neki od naših predloga.

Jack White –  Lazaretto

Live verzija naslovne numere sa predstojećeg Vajtovog solo albuma koju će snimiti danas u svom studiju u Nešvilu. Ploča će biti snimljena, odštampana i objavljena u istom danu čime će poneti titulu „Svetski najbrže objavljene ploče“.

an_ideal_for_living

Joy Division – An Ideal For Living (1978)

U pitanju je reizdanje debi EP-ja kultnog benda Joy Division koji je u januaru, u londonskom Abbey Road studiju remasterizovao bendov dugogodišnji inženjer zvuka Frenk Arkvrajt. Izdanje sadrži čak i redizajnirani omot kao omaž “skelama” sa alternativne verzije omota za 12-inčnu ploču iz 1978. godine.

The Flaming Lips – 7 Skies H3

Prvi put ikada na vinilu biće objavljena na 10 traka podeljena i 50 minuta redukovana 24-časovna pesma koju su The Flaming Lips snimili 2011. godine u Tarbox Raod studijima.

The Jon Spencer Blues Explosion – She’s On It/Jack The Ripper

Na jednoj strani nastala je bluz eksplozija miksom pesama „She’s On It“ (Run DMC) i „Jack The Ripper“ (Link Vrej), dok druga strana sadrži bendovu neobjavljenu pesmu „Audio Vacation“ sa Meat and Bones sesije iz 2012.

Machine Head – Killers & Kings

10-inčna ploča sadrži novu pesmu Machine Head uz bonus dve obrade benda Ignite sa četiri nasumično raspodeljena omota.

Nirvana – Pennyroyal Tea/I Hate Myself and Want To Die

Originalni singlovi „Pennyroyal Tea“ i „I Hate Myself and Want To Die“ nastali su 1994. godine ali nisu objavljeni usled smrti Kurta Kobejna.

Bruce Springsteen – American Beauty

„Gazda“ je za ovaj dan spremio EP sa četiri nove pesme: „American Beauty“, „Mary Mary“, „Hurry Up Sundown“ i „Hey Blue Eyes“.

Tame Impala – Live Versions

Osam pesama snimljeno je u Čikagu tokom prošlogodišnje turneje. Sve pesme su sa novim live aranžmanima koji se jasno razlikuju od originala.

Type O Negative – Slow, Deep and Hard

Ovo je retka prilika da se izdanje nabavi na ploči jer je dosada bilo dostupno jedino kao deo boks seta.

Bonobo – Get Thy Bearings

Muzički producent Sajmon Grin, odnosno Bonono na vinilu će objaviti Late Night Tales obradu Donovanovog hita „Get The Bearing“ iz 1968. godine.

R.E.M. – Unplugged: The Complete 1991 and 2001 Sessions

Grupa R.E.M. objaviće na ovogodišnji Dan prodavnice ploča izdanje koje obuhvata dva unplugged koncerta. R.E.M. je jedini sastav koji je dva puta svirao u popularnom MTV Unplugged šou, a izdanje će uključivati celokupne verzije oba nastupa, kao i jedanaest ranije neobjavljenih numera. Neobjavljeni materijal obuhvata pet pesama sa nastupa iz 1991. godine i šest numera sa koncerta koji su odsvirali deset godina kasnije.

School Of Seven Bells – Put Your Sad Down

Pet neobjavljenih pesama, poslednja muzika koju ćemo čuti od ovog benda, s’obzirom da je prošle godine preminuo vođa benda Bendžamin Kurtis. Sav prihod od prodaje ići će za fondaciju Bendžamina Kurtisa za borbu protiv limfoblastičnog limfoma.

Paul Weller – Brand New Toy

Prva prilika da čujemo nove pesme Pola Velera, sa albuma koji će objaviti na leto. U pitanju su pesme „Brand New Toy“ i „Landslide“.

Nick Cave and Warren Ellis – West of Memphis-The Score

Prvi put, u celosti se može nabaviti muzika iz Piter Džeksonovg filma „West of Memphis“ koju su komponovali Nik Kejv i Voren Elis. Izdanje će izaći na belom vinilu.

visitorsDinosaur Jr. – Visitors

Od 1985. do 1990. godine Mora Džasper bio je glavni crtač omota za Dinosur Jr. izdanja poput:  „Repulsion“, „Dinosaur Jr.“, „You’re Living All Over Me“, „Freak Scene“… Takođe je njegov rad prisutan na posterima, spotovima, majicama i mnogim drugim Dinosaurosovim proizvodima. Pored Jasperovih neupotrebljenih radova, ploča će sadržati njegov esej, prva četiri bendova singla uz bonus „Show me The Way“ i obradu „Feel A Whole Lot Better“ (The Byrds).

Garbage – Girls Talk

Sadrži nove Garbage pesme napisane nakon albuma „Not Your Kind of People“. Pesme „Time Will Tell“ i duet sa Brodi Dejl „Girls Talk Shit“. Nije poznato da li će se pesme naći na bendovom novom albumu.

LCD Soundsystem – The Long Goodbye (LCD Soundsystem Live At Madison Square Garden)

U pitanju je kompletan snimak četvoročasovnog oproštajnog koncerta Džejms Marfijevog LCD Soundsystema iz Njujorka (Madison Square Garden, 2. april 2011.). Jedinstveni audio dokument koji svedoči o ovom legendarnom poslednjem šou, sa pravom nazvanim „dugačak oproštaj“.

Thievery Corporation – Untitled

Ploča sadrži prethodno neobjavljene pesme „Le Destin“ (sa Luom Loum Geličkanijem) i „Never is the Best Day“ (sa Natalijom Klavijer) sa The Suadade sesija.

ron-jeremyGil Scott-Heron – Nothing New

Posthumno izdanje soul/džez pesnika sadrži ogoljene verzije Heronovih starih pesama snimljenih tomom sesija I’m Still Here u 2008. godini.

BONUSRon Jeremy – Understanding and Appreciating Classical Music With Ron Jeremy

Da, taj Ron Džeremi. Zvezda filmova za odrasle na vinilu svira klasičnu muziku (Baha, Betovena i druge). Ozbiljno sviračko izdanje prati Džeremijeva diskusija o klasičnoj muzici sa smešnim dijalozima.

Sva eksluzivna izdanja iz 2014. godine možete izlistati OVDE.