fbpx

-

Naslovna Autorski članci 10 pesama inspirisanih knjigom Džordža Orvela „1984″

10 pesama inspirisanih knjigom Džordža Orvela „1984″

“Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.”

(Džordž Orvel – „1984″)

Knjiga „1984″ delo je jednog od najpoznatijih književnika XX veka, Džordža Orvela, čije je kršteno ime Erik Artur Bler. Objavljena je 8. juna 1949. godine i govori o društvu u kojem su činjenice iskrivljene i ugušene, opisuje život pod budnim okom Velikog brata i čini se da su neke stvari koje su se desile i dešavaju u današnjem društvu toliko tačno opisane, kao da je Orvel imao vremeplov prilikom pisanja knjige.

Ovaj književnik-prorok sebe je smatrao anarhistom i socijalistom. Bio je istinski protivnik i borac protiv svih oblika tiranije, a iza sebe je ostavio dva čuvena dela “1984” i “Životinjska farma”, po kojima se danas zovu dva najpoznatija rijaliti TV programa – Veliki Brat i Farma.

Džordž Orvel, koji je najveći deo svog distopijskog romana “1984” napisao na svojoj usamljenoj farmi Barnhill u Škotskoj, sve vreme pod prismotrom britanske Vlade, prvobitno je želeo da se radnja o kojoj piše dešava 1980. godine, zatim 1982. godine, pa se tek na kraju odlučio za 1984. godinu koja bi mogla da bude permutacija cifara godine kada je pisana, 1948.

Ovaj svetski bestseler bio je inspiracija mnogim svetski poznatim muzičarima. U narednim redovima ćemo Vam predstaviti 10 pesama koje su napisane upravo na tu temu.

  1. Coldplay “Spies”

2. Muse – “Citizen Erased”

3. Rage Against The Machine “Testify”

4. Radiohead – “2+2=5.”

5. David Bowie – “1984”

6. Stevie Wonder – “Big Brother”

7. The Jam – “Standards”

8. Dead Kennedys – “California Über Alles”

9. Eurythmics “Ministry of Love”

10. Subhumans – “Big Brother”