-

Gospodari pesme: Scott Weiland – dinamičan, haotičan i magnetičan

Muzika je, kao što su mnogi rekli, univerzalni jezik. Naravno, poenta je ta da vas tera da razmišljate o stvarima, ali pre svega čini da osećate. I zato ljudi više pamte pesme koje su im tokom života nešto značile, nego filmove. One definišu periode u vašem životu, i to je jedna vrsta njihove lepote.

Scotta Weilanda pamtimo kao popularnog američkog frontmena dva uspešna rock benda – Stone Temple Pilots i Velvet Revolver. Rođen je kao Scott Richard Kline 27. oktobra 1967. godine, od roditelja Sheron i Kenta. Detinjstvo je u početku proveo u Santa Cruzu (California), a kasnije u Chagrin Fallsu (Ohio), kada ga je usvojio očuh i dao mu prezime Weiland. Sa dvanaest godina, doživeo je ogromnu traumu koja ga je obeležila za ceo život. Silovan je od strane starijeg muškarca koji ga je prethodno namamio u svoju kuću. O tome piše i u njegovim memoarima pod nazivom „Not Dead & Not for Sale“ iz 2012. godine. Scott ubrzo napušta roditeljski dom i odlazi ponovo u Californiu, ovog puta u grad Costa Mesa, gde pohađa Edison High School. Pre nego što je započeo svoju muzičku karijeru, radio je kao ilustrator za Los Angeles Daily Journal. Scott je vrlo često u intervjuima, kao omiljenog muzičara i performera, navodio Davida Bowiea, a kao omiljene njegove pesme „I love ‘Young Americans“ i „Fame“.

Tokom 1985. godine Scott upoznaje basistu Roberta DeLeo na koncertu punk rock benda Black Flag u Long Beachu i odlučuju da oforme bend. Pridružuju im se Scottovi drugovi iz detinjstva, Corey Hicock i David Allin, ali ih vrlo brzo zamenjuju Eric Kretz i Robertov brat Dean. Tako je nastao Stone Temple Pilots. Jedan od prvih nastupa imali su pod imenom Mighty Joe Young, kao predgrupa bendu Electric Love Hogs. Tada su nastupili sa gitaristom Daveom Kushnerom, sa kojim će Scott nekoliko godina kasnije biti u bendu Velvet Revolver. 

Prvi album STP je „Core“, a objavljen je 1992. godine. Neki od najvećih hitova sa njega su „Sex Type Thing“, „Wicked Garden“, „Creep“, a najpopularniji zasigurno „Plush“, sa kojim su osvojili Grammy nagradu. Prodat je u impresivnih 8 miliona primeraka u SAD. Naredni album, pod nazivom „Purple“, objavljen je 1994. godine, koji je doneo još veću popularnost bendu. Sa njega su se izdvojila tri hita „Big Empty“ i posebno „Vasoline“ „Interstate Love Song“, koje su bile na vrhu liste Billboard Mainstream Rock. Iste godine, Scott se oženio sa Janinaom Castanedaom i dobio dete. Međutim, brak je trajao samo šest godina. Ubrzo je uplovio u drugi, sa Mary Forsberg, sa kojom takođe nije našao konačnu sreću. Sa njom ima dvoje dece. 

Tokom 1995. godine, Scott je forimirao bend Magnificent Bastards, koji su osim njega činili Victor Indrizzo, Zander Schloss, Jeff Nolan i Bob Thompson. Međutim, uspeli su snimiti samo dve pesme: „Mockingbird Girl“, koja je bila soundtrack za film „Tank girl“ i obradu Lennonove pesme „How Do You Sleep?“, koja se našla na tribute abumu „Working Class Hero: A Tribute to John Lennon“. U jesen iste godine, STP nastavlja sa radom i to na trećem albumu „Tiny Music… Songs from the Vatican Gift Shop“, koji je objavljen 1996. godine. U mnogo čemu bio je hrabriji i luđi od prethodnih. Pesme sa njega koje su se istakle su „Big Bang Baby“, Trippin’ On A Hole In A Paper Heart“ i „Lady Picture Show“. Međutim, on ni blizu nije uspeo da dostigne prodajne rezultate prethodnih.

U to vreme, Scott upada u ozbiljne probleme sa drogom i zakonom. Bio je osuđen po optužbi za kupovinu kokaina, te mu je izrečena uslova kazna u trajanju od godinu dana. Zbog čestih  poseta rehabilitacijskim objektima, bend je bio prinuđen da skrati svoju turneju, a ubrzo i da prestane sa radom. Preostali članovi nastavili su svoje projekte. Scott se tada posvećuje svojoj solo karijeri i radi na svom debi albumu 12 Bar Blues“. Saradnju su mu pružili Daniel Lanois, Sheryl Crow, Brad Mehldau i Jeff Nolan. 

Tokom 1999. godine, izlazi četvrti album STP pod nazivom „No. 4“. Mnogi faktori su doprineli tome da je on bio prodajno najslabiji: grunge era je prošla, Scottovi problemi sa drogom i ponovno hapšenje su smanjili komercijalnu poziciju i fokus, a pesme nisu bile dinamične kao na prethodnim ostvarenjima. Godine 2001. bend je objavio album „Shangri-La Dee Da„, međutim nisu uspeli da povrate staru slavu. Definitivno su prekinuli saradnju 2003. godine, kada se Scott pridružuje bendu Velvet Revolver i postaje njihov glavni vokal. U njemu su bili Slash, Duff Mckagan, Dave Kushner i Matt Sorum.

Prva pesma koju su uradili bila je „Set me free“, popularni soundtrack za film „The Hulk“. Snimili su potom izuzetno uspešan album „Contraband“ koji je objavljen 2004. godine i prodat u milion primeraka. Pesme sa njega „Slither“ i „Fall to Pieces“ bile su prve na listi Billboard Modern Rock, dok je „Slither“ osvojila i Grammy nagradu. Naredne godine izašla je pesma „Come on, Come in“, kao soundrack za film „Fantastic Four“, a potom i drugi album „Libertad“, kojeg su obeležili hitovi „She Builds Quick Machines“, „The Last Fight“ i „Let It Roll“.

Zbog neslaganja sa ostalim članovima, Scott napušta bend 2008. godine godine. Tada nastavlja rad na solo karijeri i predstavlja album „Happy“, u saradnji sa Dougom Greanom. Velveti su se sa njim kao vokalom, okupili još jednom, na jednom dobrotvornim koncertu 2012. godine. Scott se ubrzo ženi po treći put sa Jamie Wachtel, sa kojom je bio u braku sve do svoje smrti.

STP je veliki povratak sa punom postavom, upisao u istoriju 2008. godine. Krenuli su odmah na veliku američku turneju u trajanju od 73. dana. Godine 2010. objavili su svoj šesti album koji je nosio naziv benda. Dobio je sjajne kritike i dostigao drugo mesto Billboardove liste. Inspirisan je country muzikom šezdesetih i sedamdestih godina, po uzoru na Boba Dylana, Speedyja Westa i Brada Whitforda. Bend je nakon američke, zakazao i azijsku turneju. Ponovni problemi sa drogom i pravni sukobi Scotta Weilanda remetili su planove STP. U februaru 2013. godine, bend je najavio njegovo trajno otpuštanje.

U međuvremenu, Scott je uradio još par solo projekata: cover album „A Compilation of Scott Weiland Cover Songs“ i božićni „The Most Wonderful Time of the Year“, oba 2011. godine. STP su nakon njegovog odlaska, otpočeli saradnju sa Chesterom Benningtonom iz Linkin Parka. Prvi singl koji su objavili bio je „Out of Time“. Iako je Chester pokušavao, ipak nije uspeo da uksladi rad u dva benda. Nakon turneje, 2015. godine, odlučuje da napusti STP.  Njegovo mesto zauzeo je Jeffrey Gutt, zapažen tokom učešća na takmičenju „The X Factor“.

Scott Weiland preminuo je u snu od srčanog udara povezanog sa drogom, 3. decembra 2015. godine. Bio je na turneji sa svojim bendom Scott Weiland i The Wildabouts koji je tada promovisao svoj prvi album „Blaster“, objavljen prethodno 31. marta. Gitarista benda Jeremy Brown preminuo je samo dan ranije.