-

Gospodari pesme: Kosmička diva ranjenog srca, Janis Joplin

Ceo svoj život sam želela da budem bitnik, da budem među tim žestokim ljudima, želela sam da se uvek dobro zabavljam. Naravno bila sam svesna svojih glasovnih sposobnosti i znala sam da mi moj glas uvek može obezbediti dva, tri piva u lokalu. I odjednom kao da me neko ubacio u rok bend. Čoveče, kao da je neko bacio ove momke na mene, a iz pozadine dopire jak bas koji mi daje novu energiju. Tada sam shvatila da je to u stvari ono što sam oduvek želela. Osećala sam se bolje nego sa bilo kojim muškarcem, znate na šta mislim. Mada, možda je u tome i bio problem.

Na današnji dan 1943. godine, u gradu Port Artur (Texas), rođena je Janis Lin Joplin, jedna od najupečatljivijih i najboljih blues rock pevačica svih vremena. Među prijateljima je bila poznata kao Pearl, a samo retkima je dopuštala da ju zovu Tex.

U srednjoškolskim danima Janis je smatrana “uljezom jer se nije mogla pomiriti sa rasnom segregacijom. Dok su je u srednjoj školi okrutni klinci zvali “svinja”, na prijatniju okolinu nije naletela ni na Universityju of Texas, gde je upisala studije umetnosti. Naime, tamo je 1963. godine “odnela titulu” najružnijeg muškarca na kampusu.

Oduvek sam htela biti umetnica, što god to značilo. Neke devojke žele biti stjuardese, ja sam čitala. Slikala. Razmišljala.

Imala je brata Michaela i sestru Lauru. Sa sestrom se nije slagala jer se Laura prilagođavala majci i ispunjavala njene zahteve, a Janis ju je bodrila u tome da bude svoja, posebna i originalna. Brata je obožavala, ali zbog autoritativne majke te načina života kojim je Janis krenula, majka joj je branila viđanje s Michaelom. Laura je 1992. godine napisala biografiju svoje sestre.

U potragu za slavom, Janis se nakon neuspešne godine na fakultetu uputila u Los Angeles. To je bio prvi od nekoliko pokušaja da ode od kuće, ali se nakon kratkog vremena vratila u rodni Port Arthur. Godine 1962. u potrazi za pevačkom karijerom uputila se u San Francisco, zatim i u New York, ali i ti pokušaji neslavno su se završili i Joplin se 1965. ponovo vratila kući. Njen veliki uzor bila je bluz pevačica Bessie Smith. Verovala je da je njena reinkarnacija, te je pobesnela kada je doznala da je njen uzor sahranjen u neoznačenom grobu. To ju je podsatklo da joj kupi nadgrobni spomenik sa epitafom “The Greatest Blues Singer in the World Will Never Stop Singing”.

Zašto pevam? Pa, zato jer moram iskusiti mnogo osećanja, stvarno je jako zabavno. Osetiš mnogo toga što teško možeš iskusiti na zabavama tokom cele godine i budeš sa svakim koga poželiš. Jer, bitno je osetiti stvari iz svoje mašte koje baš nisu stvarne. Zato volim muziku, kreativna je i usput stvara osećanja.

Vrata muzičkog sveta za Janis su se širom otvorila 1966. godine, kad je dobila poziv benda Big Brother and the Holding Company da mu se pridruži. Njegovi članovi bili su  James GurleyDave GetzPeter Albin Sam Andrew. Tokom “Summer of Love” 1967. godine proslavili su se nastupom na Monterey Pop festivalu, a dve godine kasnije upotpunili su i Woodstock svojim fenomenalnim nastupom, kada je Janis, u ranojutarnjim satima izjavila da na pozornici vodi ljubav sa 25 000 ljudi, ali kući ipak ode sama. Prvi album, koji je nosio ime benda, Big Brother and the Holding Company objavili su 1967. godine, a drugi „Cheap Thrills“ naredne godine. On ih je učinio slavnima, ali i doneo rastuće nesuglasice u bendu.

Volela sam te momke više nego išta na svetu, ali sam znala da ukoliko želim da nastavim ozbiljno sa muzikom, ja moram da odem. Jednostavno u zadnje dve godine radili smo po šest dana nedeljno zajedno, svirali smo iste pesme, potpuno smo živeli za te nastupe i predavali smo se u potpunosti muzici. I jednostavno smo se istrošili, nije više bilo energije i želje.

Janis je 1969. godine započela solo karijeru uz pratnju benda The Kozmic Blues Band (prvobitno Janis&Joplinaries), koji je, za razliku od psihodeličnih hard rock bendova toga vremena, imao blues, funk i soul prizvuk. Saradnja sa njim trajala je svega godinu dana. Naredni bend koji je Janis oformila bio je The Full Tilt Boogie Band (1969), sastavljen uglavnom od mladih kanadskih muzičara.

U junu 1970. godine Janis je u Los Angelesu započela snimanje novog albuma sa producentom Paulom A. Rothchildom, koji je radio i za The Doors. Ubrzo je prisustvovala iproslavi 10. godina mature, iako su je njeni vršnjaci zbog ismejavanja i oterali iz razreda, grada, pa i države. Povratak u Port Arthur i susret s bivšim kolegama nije prošao kako je očekivala. Ponovo je omalovažavana, a novinari koji su se pojavili na konferenciji za medije naveli su da je izgledala „poput babilonske kurve.“ Zadnji javni nastup sa bendom Janis je održala 12. avgusta 1970. godine na Harvard Stadiumu u Bostonu, gde im je ukraden deo opreme za nastup, pa su se morali snaći s onim što im je preostalo.

Živeti rock ‘n roll stilom života znači živeti život ispunjen koncertima, slavom, svetskim uspehom. Biti rok zvezda se uvek vezivalo za buntovno ponašanje, nepraćenje ustaljenih normi, a neke od zvezda povezuju problemi sa alkoholom i drogama.

Janis je život prekinula uzevši prekomernu dozu heroina na vrhuncu slave u motelskoj sobi 4.10.1970. godine (na isti datum kada je preminula i Bessie Smith), pridruživši se Clubu 27umetnicima preminulim u 27. godini života .Samo 16 dana ranije preminuo je legendarni Jimi Hendrix. Janis je u  testamentu je ostavila 1500 dolara za organizovanje žurke za njene bližnje nako njene smrti, a njen pepeo prosut je iz aviona u Tihi okean. Njena pofesionalna karijera trajala je svega četiri godine, iza sebe je ostavila tri albuma, a najbolji “Pearl” objavljen je posthumno 1971. godine. Poslednja pesma koju je snimila jedna je od njenih najpoznatijih “Mercedes Benz”. Osim nje, veliki trag ostavile su pesme “Summertime”, “Cry Baby”, “Me and Bobby McGee”, “Move Over”, “Piece of My Heart” i “To Love Somebody”.

Ja sam žrtva svog vlastitog bića. Postojali su trenuci u mom životu kada sam želela da znam sve, da vidim sve… Ali sav taj osećaj mi je stvarao nelagodu i činio me je jako nesrećnom. Jednostavno tada nisam znala kako da se nosim sa tim. Ali danas, danas sam naučila kako da kontrolišem taj osećaj, da sve preokrenem u svoju korist. Ja sam jako emotivna osoba i želim neku vrstu olakšanja u tim trenucima, ali kada sam na sceni, taj osećaj i energija koju mi publika pruža čine me posebnom. To je jedinstvena emocija.

Časopis Rolling Stone uvrstio je Janis na 46. mesto na listi 100 najvećih umetnika svih vremena 2004. godine, te na 28. mesto na listi 100 najboljih pevačica svih vremena 2008. godine. Njena verzija pesme “Me and my Bobby McGee posthumno je dospela na prvo mesto američke top-liste singlova. Godine 1995, posthumno je proglašena za člana Rock and Roll Hall of Fame, a 2005. godine dodeljena joj je i Grammy nagrada za životno delo. Život velike Janis bio je tema brojnih knjiga i dokumentarnih filmova, uključujući “The Rose” (1979), monodramu “Janis”kao i knjigu “Love, Janis” (1992). Prema knjizi je napravljena i istoimena uspešna predstava. Pesme su joj posvetili bend The Mamas and the Papas (“Pearl”), Jerry Garcia iz benda Grateful Dead (“Birdsong”) i Leonard Cohen (“Chelsea Hotel No.2”).