-

NaslovnaAutorski članciAlbum po albumDavid Bowie: Album po album (1967-1972)

David Bowie: Album po album (1967-1972)

david_bowie

Da me holivudska treš komedija jednom davno nije navukla na Space Oddity, Bowiev prvi hit singl, danas bih bio sasvim drugačija osoba…duhom siromašniji. Ovaj umetnik, čije sam ekstreme upoznao relativno rano, jedinstven je u kulturi XX veka. Uticaj mu je nemerljiv. Inteligentnim planiranjem i nepogrešivom intuicijom, Bowie je sebi izgradio put na kome svi ostali muzičari mogu da mu zavide. Status koji uvažava danas, ne može se pripojiti nekom drugom, koliko god dugovečnom, umetniku ili bendu. Neverovatna karijera ovog čoveka je umetnički put konstantne evolucije. Svojim, činilo se poslednjim, albumom Reality (2003) Bowie je zaustavio niz albuma u novom milenijumu.

Tišina je prekinuta 8. januara 2013. godine, kada je maestralnim singlom najavljen novi album ove legende. Na svoj rođendan ovaj čovek nam je dao poklon kakav smo samo mogli sanjati. Od 1967. pa do večnosti, David Bowie sija, kao najsjajnija zvezda koju rock and roll ima. Do izlaska albuma 8. marta svakog petka čitajte recenzije dosadašnjih albuma, a samo finale biće upravo recenzija povratničkog albuma “The Next Day”.

David Bowie (1967)

bowie

Svoj proboj u solo vode albumom „David Bowie“, Bowie započinje ambiciozno i moglo bi se reći avangardno. Baroque pop kombinovan sa Bowievom arogancijom u glasu nije najbolje prošao kod kritike. Današnji tvrdokorni fanovi nalaze ovaj album u najmanju ruku čudnim. Zvuk albuma je jasna refleksija tadašnjeg vremena, trendova i talasa, sa evidentnim senzibilitetom Bowiea koji se tada rađao. David je ulgavnom prošao neshvaćeno ovim albumom. Za ovo je samo delom zaslužna društvena klima tog doba, dok se veći deo zasluge može pripisati Bowievom sazrevanju koje će tek uslediti par godina kasnije.

David Bowie/Space Oddity (1969)

spaceoddity

Druga šansa Davida Bowiea ga dovodi u vode psychedelic folka i progressive rocka. Glavni singl, Space Oddity, govori o Majoru Tomu koji pluta izgubljen u svemiru. Ova pesma je prvi Bowiev hit, danas je obrađuju mnogi, a upisala je Bowiea u istoriju muzike. Svaki kasniji potez Davida Bowiea potvrdio je ono što je ovom pesmom nagovešteno – Bowie je genije za pisanje pesama. Ovaj album je dokaz Bowievog sazrevanja, evolucije u pisanju muzike. Nagoveštava dolazak nečeg većeg od svega što je viđeno na tadašnjoj sceni. Neretko se ovaj album uzima za njegov pravi debi, s obzirom da je daleko kvalitetniji od prvog, zreliji, potpuniji i što je najvažnije kreativniji.

The Man Who Sold The World (1970)

TheManWhoSoldtheWorld

Sedamdesete su donele tvrđi zvuk gitare, mračnije poglede na svet, dekadenciju i pesimizam. Sve ovo nije izbeglo ni Bowiea koji ove godine snima svoj prvi legendarni album, čija naslovna numera i 40 godina kasnije osvaja srca mladih slušalaca. Muzikom su se ovde više bavili gitarista Mick Ronson i producent Tony Visconti, koji su svoje najvrednije muzičke tvorevine dali u saradnji sa Davidom. Već poznat kao androgeni „čudak“ Bowie ne prestaje da šokira publiku pa na ovom albumu pozira u ženskoj haljini sa puštenom dugom kosom. Ovaj hard rock album obiluje solažama i riffovima genijalnog Ronsona i Bowievim mračnim tekstovima. Čovek koji je prodao svet bavi se ludilom, ratom u Vijetnamu i hladnim vremenom tehnologije.

Hunky Dory (1971)

hunky dory

Ovaj legendarni album Davida Bowiea je definisao kao zvezdu, legendu i genija kakvog znamo danas. Počinje neverovatnom Changes, svežom i veselom pesmom o promenama koje je doneo taj album. Bowie zalazi u domene glam rocka u kome kasnije gradi svoju karijeru i svoj imidž. Na albumu opet rade Mick Ronson i Tony Visconti i trio opet briljira muzički, a Davidovi tekstovi pronalaze svoju punu formu. Fenomen ovog albuma je balada Life On Mars? koju i dan danas smatraju Bowievim najvećim delom. Ova pesma ubira sve simpatije kritike i Bowiea čini miljenikom iste.

The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)

Ziggy Stardust

U najezdi konceptualnih albuma sedamdesetih, Bowie piše album o vanzemaljskoj rok zvezdi sa Marsa koja dolazi na Zemlju da je spasi od apokalipse. Imaginarni lik Ziggya Stardusta postaje Bowiev alter-ego, koji će ga učiniti svetskim fenomenom, najsjajnijom zvezdom i umalo ga ubiti. Izdvojiti najbolju pesmu na ovom remek-delu nije nešto što se sa lakoćom može uraditi. Od uvodne elegije Five Years preko neverovatnih Moonage Daydream i Starman pa sve do ultraenergičnih Hang On To Yourself, Ziggy Stardust i Suffragette City, ovaj album briljira svakom notom, svakim stihom, svom emocijom u Bowievom glasu kojoj parira samo Ronsonova gitara. Apokaliptična vizija sveta, dekadencija i pošast slave su samo neke od tema koje ovaj genijalni album obrađuje. Ironično je to što je samog Bowiea zadesila sudbina Ziggya Stardusta – pojela ga je slava, narkotici i kratkotrajni sjaj popularnosti su mu zamalo uništili život. Bowie je prikladno sa tematikom osmislio i kostime, izgled i koncepte koncerata. Ovim albumom se probio u svetu, ali je i narušio svoj. Posle ovakvih albuma, mnogi umetnici ili nestanu sa scene zauvek ili ostanu izgubljeni u žanru i muče se sa svojim frustracijama. David Bowie, srećom po nas, svoj najveći izliv kreativnosti preživljava i poučen svojim greškama uzdiže sebe zauvek iznad statusa „još jedne zvezde“.