-

Album po Album: U2 (1980-1984): „U srcu deteta“

U2--644x362Rane jeseni 1976. godine, krajem septembra, u Dablinu, u Maunt Templ srednjoj školi, sedmorica momaka se našla u kuhinji izvesnog Lerija Malena Juniora. Kao i svaki bend, The Larry Mullen Jr. Band je prošao kroz fazu sviranja obrada tadašnjeg panka i roka.

Početna sedmorka se smanjila posle prve probe, na šestočlani sastav, za nekoliko nedelja i na petočlani, ne bi li 1978. godine, pod imenom The Hype ostali i bez petog člana, u sred koncerta, koji su počeli kao The Hype, a završili kao U2, i to u sastavu: Leri Malen Junior za bubnjevima, Adam Klejton na basu, Dejv Evans (ubrzo poznat kao The Edge) u ulozi gitariste i Pol Hjuson, koji se svetu predstavio kao Bono, harizmatični frontmen i moćni vokalista. Od te godine, pa do dan danas, U2 ne menja svoj sastav, i pored svih promena zvuka i konstantnog kreativnog rasta benda. Čvrsta veza ove četvorice je svetu donela mnoštvo dobre muzike, čitave decenije obeležene bar po jednim albumom. Ovo je priča o bendu koji je u svakom svom periodu nosio titulu najboljeg benda na svetu, a počeo je, bez preterivanja, od nule koju neki danas ne mogu ni da zamisle.

Boy (1980)

 

U2_BoyOdbrojavanjem „One, two, three, four!“ i zvukom gitare koji je bio prototip čuvenog Edžovog zvuka, tada pomešan sa aktuelnim trendovima u gitarskom svetu, počinje studijski prvenac U2-a u numeri u kojoj Bono glasno, durski poručuje „I will follow“. Čistu energiju buntovnih mladića iz Dablina čujemo kroz pomenuti opener, An Cat Dubh, pa kroz epsku Into The Heart, Another Time, Another Space i nešto bržu Stories For Boys. Iako, vidno, pod velikim uticajem post-panka i aktuelnog Novog Talasa, Boy ne sadrži ni jedan element koji bi ga lako klasifikovao kao nešto što se do tog trenutka moglo čuti. Kreativnost, pozitivni naboj mladih sanjara, spontano ukombinovan sa iskrenom energijom, po prvi put nam predstavljenom od strane ove četvorke. Mnogi elementi zvuka po kojima je U2 i danas čuven, vuku svoje korene sa ovog albuma, a ono što je najbitnije, ta iskrena energija ni u trenutku pisanja ovog teksta nije iščezla. „Dečak“ je prokrčio put bendu koji je već tada imao ambicije da postane najbolji bend na svetu.

October (1981)

 

U2_OctoberU svetu muzike kažu da je najteža stvar na planeti snimiti taj drugi album – za prvi imate ceo život, a za ovaj imate rok. Nešto slabiji od svog prethodnika, October, koji su neki kovali u zvezde, neki nazivali prosečnim, svakako ima svoje kvalitete i donosi nam nešto zreliji U2. Album je prošaran religioznim temama, energija Boya je zamenjena spiritualnim melodijama Bonovog glasa, tekstovima malo apstraktnijeg tipa. Sve u svemu, October je izdanje koje je i bendu i publici ukazalo na neke nove horizonte za sada još uvek maglovite i nepoznate. Statistika, večiti dokaz nečega, kaže da je ovo najmanje omiljen album U2a u njihovoj karijeru. Razlog je prost – ostali su previše veliki, a October nije ostavio utisak dostojnog naslednika.

War (1983)

 

U2_War_album_cover (1)Fenomen trećeg albuma nije zaobišao ni U2. Treći album dablinskih heroja je doneo nešto tvrđi zvuk, energičniji tačnije. Otvoren pesmom Sunday Bloody Sunday, koja će ih verovatno nadživeti i koja je obeležila mnoge živote. Sam naslov albuma ukazuje na određeni nivo angažovanosti benda po pitanju političkog stanja irskog naroda. Kao poslednji album koji se drži originalnog zvuka, War predstavlja vrhunac ranog U2-a. Počev od samog naslova, pa do poruka koje nosi, „Rat“ je vrlo direktan i jasan. Poziva na bunt protiv rata ujedinjenjem u slobodi, iako nikada zvanična politička izjava, War nosi tu poruku i nemoguće je zaobići je. Zvuk samog albuma je značajno napredovao, istovremeno se čvrsto držeći za standarde postavljene na prvencu, samo tri godine ranije. Iako je isprva bio mlako prihvaćen od strane kritike, album se danas smatra za jedan od najboljih u opusu benda. Kritika je vrlo brzo postala izuzetno pozitivna. A prisustvo Sunday Bloody Sunday, New Year’s Day i Like a Song ga čine najboljim albumom U2-a do tada.

The Unforgettable Fire (1984)

 

The_Unforgettable_FireIzgradivši sebi imidž jedinstvenog benda, U2 su imali slobodu da se na četvrtom albumu igraju sa svojim dosadašnjim radom. Promenom producenta Stiva Lilivajta i dovođenjem Brajana Inoa i Denijela Lanoaa, bend počinje putovanje koje će definisati svaku njihovu promenu, svaki iskorak, bio on napred ili nazad. Sa zvukom koji skoro i da nema više veze sa prvim albumom, The Unforgettable Fire je bio najdramatičnija promena U2-a. Glavni singl Pride (In The Name Of Love) se ustalio na vrhovima svetskih top lista i ubrzo postao najčešće svirana pesma na njihovim, produkcijski sve većim koncertima, zajedno sa Bad, nešto dužom pesmom o heroinskoj zavisnosti. Stiče se utisak da je svaki član benda proširio svoje muzičke sposobnosti. Razlog za ovo je, kako će se kasnije videti produkcija Inoa i Lanoaa, koja je uspela da ubode suštinu ovog benda i onu čistu, iskrenu i ambicioznu pozitivnu energiju sa kojom je U2 nastao i zbog koje će postati najbolji bend na planeti.