-

Album po album: Pink Floyd

Pink Flojd (Pink Floyd) je engleska rok grupa koja je svetsku slavu stekla po svojoj psihodeličnoj muzici, filozofskim tekstovima, spektakularnim koncertima i inovativnim omotima albuma. Grupa je osnovana 1965. a prvu postavu su činili osnivač, gitarista i pevač Sid Baret (Syd Barrett), basista Rodžer Voters (Roger Waters), klavijaturista Ričard Vrajt (Richard Wright) i bubnjar Nik Mejson (Nick Mason). 1968. bendu se pridružio gitarista i vokalista Dejvid Gilmor (David Gilmour).
The Piper at the Gates of Dawn (1967)

ImageSa ovim debi izdanjem Pink Flojda rodila se psihodelična rok scena. Ime albuma je preuzeto iz naziva sedmog poglavlja knjige „Vetar u Vrbaku“. Glavnu reč u pisanju pesama imao je Sid Baret, pa tako pod uticajem halucinogenih droga nastaju pesme o gnomovima (baštenski patuljci), kosmosu, strašilima, biciklama… Iako je ovo prvi zvanični album, bend je pre njegovog izlaska izdao singl “Arnold Layne“ o tranvestitu koji je krao ženski veš iz perionica. Ovo je bio prvi hit Pink Flojda, a dosta zapaženo je prošla i pesma “See Emilly Play“ koja se našla na američkoj verziji “The Piper at the Gates of Dawn” albuma.

Image

A Saucerful of Secrets (1968)

ImageKako se psihičko stanje Sid Bareta pogoršavalo, bend je bio prinuđen da unajmi novog člana Dejvid Gilmora, koji je pomogao da se ovaj album snimi. Sid Bare je bio na granici nervnog sloma (veruje se da je vremenom oboleo i od šizofrenije) i uspeo je da napiše samo dve pesme od kojih je jedino “Jugband Blues“ objavljena. To je bio kraj za Sida, koji napušta bend i svoj život nastavlja u samoći, izolovan od javnog života. Tako su se na glavnim vokalima smenjivali Rodžer Voters, Ričard Vrajt i novopridošli član Gilmor. Zahvaljujući Dejvidu, Pink Flojd zvuk biva obogaćen zvukom električne gitare što njihovoj psihodeličnoj i „kosmičkoj“ muzici daje i progresivnu dimenziju.

Image

Soundtrack from the Film More (1969)

Image“More” je film nemačkog režisera Berbeta Šredera o problemu heroinske zavisnosti na ostrvu Ibiza. Pink Flojd su za tu priliku snimili svoj prvi saundtrak, prvi album bez Sid Barea i prvo izdanje koje su sami članovi benda producirali. Pesme “Main Theme“ i “Quicksilver“ se smatraju avantgardnim, dok “The Nile Song“ i “Ibiza Bar“ vuču ka hard rok muzici. Kvalitet pesama je degradiran u odnosu na prva dva albuma.

Image

Ummagumma (1969)

Image“Ummagumma“ je dupli album Pink Flojda. Prvi disk je snimljen uživo i na njemu su se našle pesme poput Sid Baretove “Astronomy Domine“ i novog hita “Careful with that axe, Eugene“. Drugi disk je sniman u studiju i sadrži 5 novih pesama. Svaku pesmu je komponovao po jedan član benda, osim Votersa koji je komponovao dve pesme. Po prvi put Pink Flojdove pesme izlaze u više verzija ili preciznije rečeno delova, što postaje jedna od karakteristika benda. “Ummagumma“ (sleng za seksualni odnos) Pink Flojd muziku vodi jedan korak dalje ili bolje rečeno korak bliže eksperimentalnoj muzici.

Image

Atom Heart Mother (1970)

ImageZamislite kako ulazite 1970. u prodavnicu ploča i izloženo vidite omot na kome se nalazi slika krave na livadi. Okrećete drugu stranu ploče i vidite još krava, nema imena izvođača, spiska pesama…samo krave. Odlazite do prodavca i pitate ga: „Izvinite, šta je ovo?“. On vas pogleda ispod oka i odgovori: „Kako ne znate? Pa, novi album Pink Flojda“. To je bio “Atom Heart Mother“. Prva strana ploče sadržala je jednu kompozicuju (namerno sam izbegao reč „pesma“) u trajanju od 23 minuta koja je nosila ime albuma. Može se reći da je u to vreme bio trend praviti komplikovane i dugačke kompozicije. Pink Flojd i King Krimson pokazali su se kao pravi majstori tog zanata. Na drugoj strani ploče nalaze se još 4 numere, manje komplikovane i „mekše“ tj. manje eksperimentalne i više vuku ka nekom klasičnom roku.

Image

Meddle (1971)

ImageSa “Meddle“ albumom, bend se vratio na put slave koji će ih odvesti ka savršenstvu. Vratili su se svom klasičnom psihodeličnom zvuku prožetom progresivnim gitarskim deonicama Dejvida Gilmora. Na albumu prednjači epska numera “Echoes“ a kao bitan momenat izdvajaju se jezivi zvuci vetra i kreštanje gavrana daleko u pozadini. Da ceo album možemo okarakterisati kao „noćnu moru“ potvrđuju Gilmorova i Votersova bas linija. Jedinu rečenicu na toj numer („One of these days, I’m going to cut you into little pieces“) izgovara bubnjar benda Nik Mejson.

Image

Obscured by Clouds (1972)

ImagePink Flojd je ponovo odlučio da sarađuje sa rediteljom Berbetom Šrederom i snimi muziku za njegov novi film “La Vallée“. Bend je privremeno prekinuo rad na “Dark Side of the Moon“ albumu i otputovao Francusku gde su započeli snimanje ovog “Obscured by Clouds“ izdanja. Muzika se potpuno razlikovala od njihovog dotadašnjeg rada, sve pesme su trajale 2-4 minuta i ceo album je bio orijentisan ka rok muzici. Kao najbolje pesme na njemu se izdvajaju „Burning Bridges“ sa upečatljivom slajd gitarom, naslovna numera i “When Your In“ čiji rif podseća na onaj iz Ted Nudžentove pesme “Stranglehold“ koja je napisana tri godine kasnije. Ovaj album je izuzetno važan i po tome što je bend prvi put koristio analogne “VCS3“ sintisajzere.

Image

 

The Dark Side of The Moon (1973)

ImageZa „Tamnu stranu Meseca“, kako se prevodi ime ovog albuma, dovoljno je reći „remek delo“ ili još bolje „album koji je dao novi smisao muzici“. Ovo je prvo izdanje Pink Flojda koji nosi status konceptulnog albuma. Taj koncept za svoje teme ima konflikte, pohlepu, starenje, smrt, da sve zajedno uklopljeno izgleda kao da se neko ozbiljno igra sa vašom psihom. Članovi benda su tokom snimanja od celog studija napravili instrument. Priča albuma počinje sa pulsirajućom “Speak to Me“ koja se pretapa u “Breath in The Air“. Za snimanje “On The Run“ upotrebljen je “VCS3“ sintisajzer koji je ponavljao i stalno ubrzavao osmonotnu sekvencu, potom su nasnimavane gitare koje su puštane unazad. Zvonjava satova označava početak pesme “Time“ a dvominutni uvod, imitaciju otkucaja sata, proizvode Nik Mejson za rototomima i Rodžer Voters na svom basu. Poslednja numera na prvoj strani ploče je Ričard Vrajtov instrumental “The Great Gig in The Sky“ na kojoj pevačica Kler Tejlor pokazuje kako i vrištanje može da bude melodično i da bez ijedne izgovorene reči proizvede nezaboravan momenat u istoriji muzike. “Money“ je bio prvi singl sa albuma. Pesma govori o ljudskoj pohlepi i želji za novcem, za nju je karakteristično zveckanje novca i zvuk novčane kase, kao i uvođenje novog instrumenta – saksofona koji je svirao Dik Peri. “Us and Them“ je najduža pesma na albumu; otvara je Vrajt na Hamond orguljama, a na pesmi ponovo solira saksofon. Pesma je daleko opuštenija i laganija od ostalih na albumu, prosto je uživanje slušati Gilmorov, kako englezi kažu, “mellow“ glas. Na pesmi „Any Color of Like“ , instrumentalu, dominiraju zvuci gitare i sintisajzera koji nas vode do „Brain Damage“ numere koja je centralna pesma, tj. poenta albuma. Priča o ludilu posvećena Sid Bareu, koja kaže: „Vidimo se na tamnoj strani Meseca“. Album se završava pesmom „Eclipse“ , potpunim pomračenjem uma. „Da li je ludost relativan pojam?“, tera nas bend da se zapitamo rečima „Ne postoji tamna strana Meseca“.

Image

Wish You Were Here (1975)

Image“Wish You Were Here“ je još jedan konceptualni album koji je bend jednim delom posvetio Sid Bareu, a drugim žustro kritikovao muzičku industriju. “Shine On You Crazy Diamond“ je kompleksna osmodelna kompozicija, ali je na ploči podeljena kao dve pesme. Upravo tokom snimanja ove numere u studiu se niotkuda pojavio Sid Baret, koga su članovi jedva prepoznali. Nisu ga videli 5 godina, a i Sid je bio potpuo ćelav. Nije imao čak ni obrve, a zube je prao tako što je držao čvrsto četkicu a telom cupkao gore-dole. To je dovelo članove Pink Flojda do suza, a verovatno ih je taj događaj i inspirisao da napišu jednu od njihovih najlepših pesama, akustičnu baladu “Wish You Were Here“. Pesme “Have A Cigare“ i “Welcome to The Machine“, zajedno sa omotom albuma na kome se čovek rukuje sa biznismenom čije je odelo u plamenu, čine onaj deo ploče koji kritikuje muzičku industriju. Iako je bend imao dosta poteškoća da napiše pesme, jer ih je “Dark Side of the Moon“ pomalo „iscedio“ od ideja, na kraju je ovo izdanje postiglo veliki kritički i komercijalni uspeh, a Pink Flojd je u to vreme bio jedan od najpopularnijih engleskih bendova.

Image

Animals (1977)

ImageSa “Animals“ izdanjem Rodžer Voters je polako preuzimo ulogu glavnog autora. Sve pesme osim “Dogs“ je napisao on, a čak oba dela pesme “Pigs On The Wings“ je odsvirao sam na akustičnoj gitari. I ovaj album je konceptualni, imena pesama nose imena domaćih životinja koja predstavljaju društvene klase u kapitalističkom društvu. Epska pesma “Dogs“ se odnosi na biznismene, dok su „ovce“ u pesmi “Sheep“ ljudi u ulozi piona koje kontrolišu bogati moćnici koji su predstavljeni kao „svinje“. Dakle, “Pigs (Three Different Ones)“ priča o tim moćnicima, konkretno o britanskim političarima Džejms Kalahanu, Margaret Tačer i Meri Vajthaus.

Image

 

The Wall (1979)

ImageZa koncept albuma “The Dark Side of The Moon“ sam rekao da izgleda kao da se neko ozbiljno igra sa vašom psihom. Sa te tačke gledišta “The Wall“ prevazilazi „igru“ i uvodi nas u pravo ludilo muzičke zvezde Pink, centralne figure albuma. Pored toga što je konceptualan, “Wall“ nosi status rok opere. Jednim delom Pink je lik baziran na samom Rodžer Votersu, koji je kao i na prethodnom albumu imao najveći udeo u pisanju pesama. Voters nam kroz pesme uverljivo predstavlja događaje u Pinkovom životu i njihov uticaj na njegovo mentalno stanje. “In The Flash?“ nas uvodi u priču o „zidu“, “The Thin Ice“ govori o Pinkovom detinjstvu kada još nije mogao kritički da sagledava svet koji ga okružuje. Kada Pink saznaje da mu je otac poginuo u ratu, pesma se pretapa u “Another Brick In The Wall part I“ i sa njom naš junak počinje da gradi zid izolcije… ciglu po ciglu. “The Happiest Days of Our Lives“ je po melodiji slična prethodnoj pesmi, a njen naslov se sarkastično odnosi na najlepše dane svačijeg života – školu. Pink ima učitelja koji ga maltretira i sa numerom “Another Brick In The Wall part II“ je oslikano njegovo maštanje o pobuni učenika. Ova numera je postala veliki hit koji je i dan danas popularan. “Mother“ je upućena svim onima majkama koja se prezaštitnički odnose prema svojoj deci, ostavljajući ih nemoćne da se sami izbore sa problemima koje život donosi. Na ovoj pesmi Rodžer Voters peva stihove koje izgovara Pink, a glas majke oponaša Dejvid Gilmor. “Goodbye Blue Sky“ jezivo predstavlja Pinkovu depresiju izazvanu ratom, školom, njegovom majkom i svim događajima koji su mu upropastili detinjstvo što ga vodi korak bliže završetku zida. Pink tada beži od kuće, postaje rok zvezda i ženi se. Njegov život je i dalje komplikovan, ima puno problema sa svojom ženom, a numerom “Empty Spaces“ se pita šta mu je potrebno da završi svoj zid. Pošto je Pink rok zvezda, često je na turneji, daleko od kuće i žene. U pauzama između koncerata zabavlja se sa grupi devojkama što je predstavljeno u pesmi “Young Lust“. Na kraju te pesme telefonom zove ženu i saznaje da ima ljubavnika. Uznemiran se vraća u svoju sobu gde dovodi grupi devojku, ali je okupiran mislima o svojoj ženi i u pesmi “One Of My Turns“ na kraju potpuno pobesni i počinje da lomi stvari što je jasno predstavljeno naglim podizanjem tempa i dinamike pesme. U “Don’t Leave Me Now“ pesmi, Pink jednim delom želi da ostane sa svojom ženom, a drugim da je ubije ili ponizi. To je bila kap ili u ovom slučaju cigla koja je u trećem delu pesme “Another Brick In The Wall“ bila potrebna da Pink završi svoj zid i potpuno se izoluje od svih ljudi koji su za njega „još samo jedna cigla u zidu“. “Goodbye Cruel World“ označava njegovo prepuštanje zidu i i samoći sa kojom tone u sve veću depresiju. U “Hey You“ shvata da je pogrešio i pokušava da se vrati u realnost, ali ga je njegov sopstveni zid opkolio i ne dozvoljava mu da pobegne. Melodija pesme dočarava i naglašava njegovu uznemirenost i strah jer se ne može spasiti, u svojoj glavi mogu da zamislim scenu grebanja po zidu kao poslednje znake očaja. “Is There Anybody Out There“ je Pinkov pokušaj da dozove ljude van zida, ali u “Nobody Home“ saznajemo da niko ne odgovara… to dovodi do pesme “Vera“ koja govori da nema nade za njegovo spasenje. “Bring The Boys Back Home“ vraća Pinka u prošlost i sećanje na trenutak kada je saznao da mu je otac poginuo. “Comfortably Numb“ nas još dublje uvodi u psihičko stanje protagoniste Pinka dok lekari pokušavaju da ga vrate u život ne bi li izašao na binu i održao koncert. Pesmu krasi jedna od najlepših i najmelodičnijih solaža koje je Dejvid Gilmor ikada odsvirao. Kada ga povrate u život, pesmom “The Show Must Go On“ menadžeri primoravaju Pinka da održi koncert bez obzira na njegovo zdravstveno stanje. “In The Flash“, “Run Like Hell“ i “Waiting For The Worms“ metaforički govore u Hitlerovom usponu ka vlasti, a Pink halucinira i sebe vidi kao firera za koga je koncertna publika pretnja i neprijatelj. “Stop“ je kratka numera u kojoj Pink postaje umoran od života i prekida halucinaciju, a u njegovoj glavi počinje suđenje, “The Trial“, na kome mu se sudi za zločin nanet sebi. Čin Pinkovog rušenja zida izolacije i dobijanja svoje slobode nazad predstavljen je u pesmi “Outside The Wall“. Dupli album “The Wall“ predstavljao je tada vrhunac Pink Flojdovog muzilačkog stvaralaštva i album je ekranizovan 1982. a glavna uloga je poverena Bob Geldofu.

Image

The Final Cut (1983)

ImagePosle pauze od 4 godine, Pink Floyd izdaje “The Final Cut“ na kome je sve pesme napisao Rodžer Voters što je pogoršalo odnose između članova benda. Album je daleko od psihodeličnog zvuka prethodnih izdanja poput “The Dark Side of The Moon“, “Meddle“, “Wish You Were Here“ i drugih. Nadovezuje se na “The Wall“ i čini se kao njegova loša kopija. Na albumu Voters vodi svoju protivratnu kampanju, kritikuje britanske vlasti zbog rata oko Falklandskih ostrva i ujedno “The Final Cut“ posvećuje svom ocu. Ovo je jedini Pink Flojd album na kome nije svirao Ričard Vrajt, koga je Voters prisilio da napusti bend tokom snimanja “The Wall“-a. Pesme koje se po kvalitetu izdvajaju su naslovna numera i “Not Now John“.

Image

A Momentary Lapse of Reason (1987)

Image1985. godine Rodžer Voters je napustio Pink Flojd čime je smatrao da i bend više ne postoji, ali su Gilmor i Mejson sudskim putem vratili Pink Flojd pod svoje okrilje. Sada je Gilmor bio novi „gazda“ i za snimanje novog albuma je unajmio veliki broj studijskih muzičara. Nik Mejson nije bio u formi pa nije ni na svim pesmama svirao perkusije, a Votersa je zamenio basista Toni Levin (basista King Krimson grupe). U ekipu se nezvanično vratio i klavijaturista Ričard Vrajt koji je svirao na nekoliko pesama. Album nije imao onaj klasičan i prepoznatvljiv zvuk Pink Flojda, već deluje komercijalizovano i malo je „laganiji“. Kao najbolje pesme izdvajaju se simpatična numera o Gilmorovom strahu od letenja – “Learning To Fly“ i politički orijentisana “The Dogs Of War“.

Image

The Division Bell (1994)

Image“The Division Bell“ nas vraća u raniji period benda (pre “The Dark Side of The Moon“), samo što je prepoznatljiv kosmički zvuk daleko bolje produciran i zvuči prirodnije. Koncept, iako ne toliko izražen, je prisutan i odnosi se na veze između ljudi. Album je debitovao kao broj jedan na američkoj i engleskoj top listi i odlično se prodavao, ali je kritički loše prošao. Zašto su kritike bile loše teško je objasniti, ali je očigledno da album ima jednu prazninu, kada ga slušate nemate onaj osećaj koji je postojao na drugim Pink Flojdovim albumima. Bend je za instrumental “Marooned“ dobo jedinu Gremi nagradu. Za slušanje sa ovog albuma preporučujem “Take It Back“, “Coming Back To Life“, “Lost For Words“ i “High Hopes“. Nakon ovog izdanja bend je prestao sa radom, a Dejvid Gilmor je nastavio solo karijeru kojoj se pridružio i Ričard Vrajt.

Image