-

Album po album: Oasis – Od sumraka Britpopa do svitanja solo karijera (2000-2008)

oasisNakon turbulentnih par godina, pod utiskom ekspresne slave i ekstravagantnog načina života došlo je vreme da se vredno radi i da se nastavi sa pravljenjem albuma. Noel Gallagher je odlučio da je dosta sa štancovanjem generičkih pesama za široke narodne mase, a isto tako je bilo i vreme da se bend uozbilji i da uspori sa konzumiranjem opijata. Bend prolazi kroz tešku fazu s obzirom na to da su ih napustili ritam gitarista Bonehead i basista Guigssy pod izgovorom da im je dosta ludog života i da žele da se posvete porodici. Odlaskom dvojice osnivača benda menja se i zvuk benda koji je po mišljenju mnogih zauvek napustio vode britpopa i prešao u ozbiljniju formu.

Presek koji smo napravili i namerno razdvojili prva tri albuma od ostatka diskografije su upravo ova dva događaja. Kako se odlazak desio u sred snimanja četvrtog albuma „Standing on Shoulder of Giants„, Noel Gallagher je bio primoran da snimi ponovo sve deonice za ritam gitaru i bas. Kao glavni tekstopisac i kompozitor, imao je veliki zadatak i to ne samo u tehničkom smislu, već i u muzičkom jer je trebalo napraviti album koji će izbaviti Oasis iz osrednjosti prethodnog albuma (iako mnogi fanovi smatraju da je „Be Here Now“ jedan od najbolja 3 albuma Oasisa, prim.autora).

 

Standing on the Shoulder of Giants oasisStanding on the Shoulder of Giants (Big Brother, Epic, 2000)

Muzički kritičari nisu bili spremni na „What’s the Story Morning Glory“ i dali su mu prosečnu ocenu dok ga je publika na njihovo iznenađenje dočekala kao album veka. Učeći na greškama iz prošlosti, kada je izašao „Be Here Now„, kritika je imala samo lepe reči o njemu. U tom trenutku nije postojala ni jedna loša kritika i album je ocenjen kao 10/10 iako je muzički bio mnogo inferiorniji od svog prethodnika. Momcima iz Oasisa ova prevara nikada nije oproštena i četvrti album „Standing on the Shoulder of Giants“ je sačekala nemilosrdna paljba kritičara.

Sasvim nepravedno, Noel Gallagher za ovaj album kaže da nikada nije trebalo da bude snimljen. Umorni od neprestanih turneja, međusobnih svađa unutar benda i pritiska javnosti Oasis je morao da snimi novi materijal. Opraštajući se od britpopa koji ih je lansirao u masovnu popularnost, bend odučuje da krene drugim pravcem i baca se u vode psihodelije gde su pristni čak i sempleri, električna citra i elementi elektronike. Kao i njihovi idoli Bitlsi, oprobali su se u vodama indijskog stila i progresivnog roka. Naslov albuma nastao nakon jedne pijane noći u pabu kada je Noel video na novčiću od dve funte. To je zapravo pogrešno zapisani citac Isaka Njutna koja glasi „If I have seen further, it is by standing on the shoulders of giants.

Jedna od mnogih novina na albumu je prisustvo Liama Gallaghera kao tekstopisca na jednoj od numera, „Little James„, koju je posvetion svom posinku Jamesu. Pesma je i dalje tema debata, uglavnom u negativnom svetlu, ali s obzirom na to da je to jedna od prvih pesama koju je napisao, ne može ni da se kaže da je sasvim loša.

Singlovi koji su predstavili album su „Go Let It Out„, inspirisana indijskim stilom sa daškom britpopa. Nakon nje izlazi „Where Did It All Go Wrong“ sa Noelom na vokalima. Treći singl, koji naglašava šta se može očekivati od ostatka albuma je groovy polu balada u stilu Bitlsa, a kao poslednji singl momci su odabrali „Sunday Morning Call“ na kojoj je Noel glavni vokal. Ovakva razmera će biti prisutna i na ostalim albumima koje su snimili, sa Noelom koji je sve više prisutan na vokalima, iako u znatno manjem procentu u odnosu na Liama. Prva pesma albuma je „Fuckin’ in the Bushes„, snažan instrumental sačinjen of semplova iz filma Murray LerneraMessage to Love – Isle of Wight 1970„. Kasnije će Oasis ovu pesmu koristiti kao uvodnu numeru na svim koncertima, a Liam Gallagher i danas započenje svaki svoj nastup sa snimkom ove pesme dok izlazi na binu. Nju možemo da čujemo tokom jedne od scena u filmu „Snatch„.

Dragulj albuma je svakako pesma „Gas Panic!„, kao jedna od najboljih pesama koja je ikada izašla iz pera Noela Gallaghera, uključujući i njegovu solo diskografiju. U impozantnih 6 minuta trajanja možemo da čujemo svu genijalnost braće Gallagher. Akustične gitare, težak groove, sempleri i neprikosnoveni glas Liama koje je na ovoj numeri larger than life, takoreći. Ona je i dokaz da čak i kada eksperimentišu i odalje se od britpopa, mogu da budu veličanstveni, a ne samo još jedan indie bend iz Velike Britanije.

Album zatvara „Roll it Over„, koja je sasvim nezasluženo ostala u senci jer, koliko je poznato, nikada nije izvedena uživo. Čak i danas je Gallagheri nisu uvrstili u svoje solo repertoare. Ako je „All Around the World“ bila velika simfonija koju je Noel Gallagher smatrao svojim remek-delom, „Roll it Over“ može bez premca da joj parira.

 

Heathen Chemistry OasisHeathen Chemistry (Big Brother, Epic jul 2002)

Dve godine nakon izlaska četvrtog, svetlost dana je ugledao novi album „Heathen Chemistry„. Gallagheri su se oporavili od loše kritike prošlog albuma, razvoda i dopunili bend sa dva nova člana. Bandi se pridružuju Gem Archer na ritam gitari i Andy Bell na basu. Njihovim dolaskom menja se dinamika benda jer obojica učestvuju u pisanju pesama. Noel više nije jedini tesktopisac već mu se pridružuje i Liam, koji na ovom albumu potpisuje tri pesme, dok Bell i Archer doprinose – svako po jednu.

Peti album predstavlja izvestan povratak korenima, međutim, ne u potpunosti u britpop fazonu jer su još uvek pristna eksperimentisanja. Noel je komentarisao da je ovo jedan od boljih albuma koji su napravili još od „Definitely Maybe„. Pesme su pretežno rokerske, sa po kojom baladom. Zvuk je nešto puniji naspram prethodnog, a tome je svakako doprinela produkcija. Vokali su grublji i oslikavaju danak koji je ludački način življenja ostavio na glas Liama Gallagher. Sada zreliji nego na prošlm izdanjima, odlično se slaže sa gitarskim režanjem Noela i Archera.

Naslov albuma je nastao opet pukom slučajnošću kada je Noel Gallagher zapazio natpis na jednoj od majica koju je video dok je letovao na Ibici, a glasio je „The Society of Heathen Chemists“. Na sličan način je nastao i naziv prvog sigla „The Hindu Times„, koji zapravo nema nikakve veze sa tekstom pesme.

Drugi singl albuma je „Stop Crying Your Heart Out„, kultna balada, i danas je jedna od najboljih pesama koje je Oasis snimio. Njena slojevitost, dinamika, prisustvo klavira i orkestra zajedno sa glasom Liama jasno je objasnila kritičarima da Oasis još uvek nije spreman da se povuče na neko mračno mesto i na istom izdahne. Noel je na ovom albumu pokazao da i dalje ume da pravi himne uz koje će masa začarano da pleše.

Sledeći singl je bila pesma „Little by Little/She is love„, klasična Noelova kreacija na kojoj je on glavni vokal. Takođe, jedna od popularnijih sa albuma, zvučno je slična pesmama sa prva tri albuma. Četvrti singl je pesma „Songbird„, sa Liamovim tekstom na kojoj čak i svira akustičnu gitaru. Pesma je posvećena njegovoj tadašnjoj devojci Nicole. Nakon kritike prethodnog pokušaja pisanja pesama, ovoga puta su pljuštale pohvale što ga je ohrabrilo da i dalje učestvuje u stvaranju. Osim „Songbird“, Liam je napisao i „Born on a Different Cloud„, koja je lako mogla da se nađe na soundtracku za neki od filmova James Bonda, tako je makar Noel svojevremeno izjavljivao tokom promocije albuma. Osim što je jedna od jačih pesama sa „Heathen Chemistry“, na njoj je gostujuća gitara niko drugi nego Johnny Marr koji je sa slide gitarom doprneo da ova pesma dospe na jedan viši nivo.

Iako smo navikli da vokalima dominira Liam, ovoga puta je Noel pokazao da može ponekad i da zareži, a ne samo sanjivo pevuši balade na kojima će biti glavni vokal. „Force of Nature“ je takođe jedna od jačih numera sa albuma i uopšte se ne bi zapitali kako bi ona zvučala kada bi je Liam otpevao. Noel nam predstavlja pesmu bučno, glasom prepunim volumena kakvog nismo imali priliku da čujemo na prethodnim ostvarenjima.

Kada se svi utisci saberu, Oasis je ponovo postao miljenik publike i kritike bez ikakvih preterivanja. Uspeli su da nađu zlatnu sredinu koja je svima odgovarala. Dovoljno eksperimentisanja da zadovolji stvaralački um Noela Gallaghera i dobri stari britpop da zapuši usta kritičarima i odobrovolji masu.

 

Don't Believe The Truth OasisDon’t Believe The Truth (Big Brother, maj 2005)

 

Nakon povratka na velika vrata, došao je na red i šesti album. Odobrovoljeni pozitivnim kritikama, Oasis nastavlja sa snimanjem albuma ovoga puta u saradnji sa Death in Vegas produkcijom. Kako to inače biva kada su muzičari puni elana, ova saradnja nije donela očekivane rezultate i momci su odlučili da se vrate u rodnu grudu i da pokušaju sa snimanjem novog materijala. U pisanju pesama ovoga puta učestvuju svi članovi benda ravnopravno, iako Noel i dalje beleži većinski deo naspram ostalih. Doprinos svih članova je doneo kombinaciju stilova koji su samo još više učvrstili Oasis na muzičkim listama nakon izdavanja albuma.

Najveća problematika neposredno pred izdavanje albuma je bio odabir singlova. Ni jedna od pesama se nije posebno izdvojila kao vodeća. Odulka je pala na pesmu „Lyla„, koja se u tom trenutku nije bila po volji benda jer je Noel insistirao da to bude „Mucky Fingers„. Izdavačka kuća je ipak odabrala da to bude „Lyla“ i to se pokazalo veoma dobro je jer pesma odmah dospela na prvo mesto liste top 10 UK u nedelji kada je izdata.

Album je imao samo 3 singla pre objavljivanja što je na kraju ispalo sasvim simbolično. Braća Gallagher su još od vremena „What’s The Story Morning Glory“ delila zaduženja glavnog vokala na pesmama. Na prvom već pomenutom singlu „Lyla“, Liam dominira na vokalu. Drug singl, „The Importance of Being Idle„, je genijalna kvazi vestern balada gde je Noel glavni, dok na trećem vlada simbioza Gallaghera, već viđena na „Aquiessce“ sa WTSMG – Liam na strofama i refrenu i Noel na bridgeu. Singl je „Let There Be Love„, prava The Beatles pesma, koja je jedna od najboljih sa ovog albuma.

Raznolikost stilova pisanja je uticala i na celokupan vibe albuma. Značajno ozbiljniji do prethodnika, „Don’t Believe the Truth“ je pravo osveženje u opusu Oasisa, jer možemo da čujemo da nije Noel jedini koji zna da napravi hitove koji će se pevati generacijama. Neke od najsnažnijih pesama albuma zapravo nisu njegove, i ako se usudimo da kažemo, Liam, Gem i Andy su ga ovoga puta prevazišli. Prva pesma albuma „Turn Up the Sun“ možda zvukom podseća na Noela, ali Andy Bell je zapravo njen tvorac. Ova kreacija je jedna prava rok gromada, što bi Britanci rekli a real stomper. Prosto osećate kako vam rifovi gaze po ušnim kanalima dok bubanj udara po trbuhu. Liam i Gem potpisuju „Love like a Bomb„, a najveće iznenađenje je „Guess God Thinks I’m Abel„. Sama tematika pesme, Kain i Avelj, prizivanje tragične sudbine braće oslikava odnos Liama i Noela, koji je nadaleko poznat. Međutim, kao tvorac ovog teksta, Liam poručuje na kraju „No one can break us, no one could take us if we try„. Jasan odgovor svima koji sumnjaju u njihove sposobnosti i volju da ostanu zajedno i stvaraju muziku.

Album je dobio veliku podršku i postao je trostruko platinast. Kada pogledamo unazad, „Don’t Believe the Truth“ je otvorio vrata Oasisu za širu svetsku publiku, odaljavajući se mic po mic od kandži britpopa kog van Britanije nije baš svako razumeo i shvatio. Deceniju nakon debi albuma, ustalili su se kao bend vredan pažnje na svim svetskim listama. Nažalost, ta svetla budućnost nije dugo potrajala.

 

Dig Out Your Soul OasisDig Out Your Soul (Big Brother, oktobar 2008)

Sedmi i poslednji album Oasisa „Dig Out Your Soul“ je izašao 2008.godine. U toku turneje kojom su promovisali album, usled dugogodišnje međusobne netrpeljivosti, a možda i zbog želje Noela da se baci u vode solo izvođača, 10 minuta pre početka koncerta u Francuskoj nakon žestoke svađe, Noel napušta bend. Ostavljajući tako razočaranu publiku koja je istovremeno ostala bez koncerta i benda koji je došla da vidi. Ovaj događaj je i dan danas velika crna mrlja na biografiji benda koju im fanovi nisu oprostili.

Najveća žalost svih ovih okolnosti je senka koja je bačena na poslednji album. Neke pesme sa „Dig Out Your Soul“ nikada nisu odsvirane uživo, čak ni na kasnijim solo repertoarima braće Gallagher što predstavlja jedan veliki gubitak. Sama uvodna numera „Bag It Up“ je kao stvorena za stadionska izvođenja. Nju jednostavno ne možete da doživite kako treba osim ukoliko ne izlazi iz koncerntog ozvučenja. Noelove agresivne gitare i Liamov ogrubeli glas su prava kombinacija koja stilski podseća na rifove sa „Definitely Maybe„, prevashodno na pesmu „Colombia„.

Noel potpisuje većinu pesama na albumu od kojih su najupečatljivije „The Shock of the Lightning“ i „Falling Down„. Obe su odabrane kao singlovi, a Noel je glavni vokal na „Falling Down„. Ova pesma, što će se kasnije pokazati, je bila uvertira za njegov prvi solo album na kome je celokupna melodijska tematika oslikana baš u ovoj pesmi.

Drugi singl albuma je „I’m Outta Time„, polu-proročanska pesma Liama Gallaghera u čijem se tekstu preispituje da li i dalje ima podršku svojih najbližih aludirajući na Noela. Jasan odgovor je dobio nekoliko meseci kasnije. Osim tematike, ovo je jedno od snažnijih ostvarenja koje je poteklo od Liama. Iako je stilski drugačiji od svog brata, kada je u pitanju pisanje, ovo je bio samo delić talenta koji poseduje koji uopšte nije zanemarljiv. Prosto ne može da se pobegne od poređenja sa Lenonom i Makartnijem, jer su i Noel i Liam jednako plodni kao autori svako na svoj način, iako ne u istom intenzitetu.

Andy Bell dodaje „The Nature of Reality„, a Gem Archer „To Be Where There’s Life“ koje ravnopravno stoje rame uz rame sa Liamovim i Noelovim, jake i agresivne rok pesme koje prate tematiku albuma. Noel je izjavio da je svaki član pisao pesme odvojeno neznajući u kom stilu ko ide, a kada su se konačno sastali i svako predstavio svoj materijal shvatili su da sve pesme funkcionišu kao celina. Zvučale su kao da su ih zajedno stvarali.

Kritičari su imali velika očekivanja od ovog albuma, ali su im braća Gallagher još jednom bacili vodu u lice. Baš kada su odlučili da pohvale mančesterske momke kako su konačno napravili album koji može da stoji rame uz rame sa „What’s The Story Morning Glory„, oni su odlučili da stave tačku na svoju karijeru. Jedina pesma sa ovog albuma koju još uvek možete da čujete uživo je Liamova „I’m Outta Time“ koju je uvrstio u svoj solo repertoar.

Arogantan stav kojim su sebe predstavili Britaniji i svetu i drskost da sebe nazivaju drugim Bitlsima im je konačno došla glave. Paul McCartney je jednom prilikom izjavio da je najveća greška Oasisa bila ta što su sebe nazvali sledećim Bitlsima. Prema njegovim rečima, izgovoriti ovo je jednako bacanju kletve na samog sebe. Odnos između braće i njihova muzička simbioza je ono što je činilo srce Oasisa. Zajedno su bili nepokoriva sila koja je oborila svet devedestih. Ako je ikada postojao veći žal od onoga kada su se Bitlsi raspali, a nakon smrti Džona Lenona i činjenica da se nikada više neće sastati i svirati zajedno, to je onda bio raspad Oasisa. Ne postoji čovek u Brianiji, a i šire koji i dan danas ne priča o magičnom danu kada će braća Gallagher zakopati ratne sekire i ponovo zajedno zasvirati i zapevati na bini.

Braća su nastavila svako svojim putem, Noel je osnovao Noel Gallagher’s High Flying Birds i danas broji 3 solo albuma, dok je Liam pokušao da nastavi sa Gemom i Andyem osnivajući Beady Eye koji je objavio dva albuma pre konačnog raspuštanja. Po ugledu na svog starijeg brata, Liam počinje solo karijeru 2017.godine koja je i dalje aktuelna. Iako su kao muzičari zasebno veoma dobri, ni jedan od njih neće nikada biti ni približno dobar kao njihovo zajedničko stvaralaštvo u Oasisu.