-

60 godina Rock ’N’ Rolla: Top 10 iz 2012. godine

rnr_60_godinaBritanci su te godine proslavili 60 godina vladavine kraljice Elizabeta nizom dešavanja po celoj zemlji, a u njenu čast tada su zasvirali su lično Paul McCartney i Elton John. Razorni uragan „Candy“ uništiće istočnu obalu Sjedinjenih Država i lišiti života oko 2000 ljudi. Te 2012. zauvek nas je napustio prvi čovek na Mesecu, Neil Armstrong, a početkom juna smo na nebu mogli videti retku astronomsku pojavu: tranzit planete Venere preko Sunca.

U 2012. godini smo dočekali Windows 8, a u svetu filma objavljen je Marvelov „The Avengers“, koji se po zaradi pozicirao na peto mesto filmova sa najvećim profitom ikada. U Srbiji na predsedničko mesto dolazi Tomislav Nikolić, dok u Rusiji tu funkciji ponovo preuzima Vladimir Putin. Pop kultura je te godine dosta propatila; preminuli su Whitney Houston, Etta James, Donna Summer… A ex yu prostor je na večna lovišta ispratio svog pank heroja – Branka Črnca Tustu.

Krajem godine, tačnije 21. decembra, veliki broj kataklizmičkih i transformativnih događaja zadesili su Zemlju, što je dovelo do apokalipse… Ali, zamalo. U pitanju je ipak bio „Fenomen 21. decembra 2012“.

10. „Born to die“ – Lana Del Rey

Zli jezici kažu da bi bilo bolje da se ova slatka Njujorčanka držala karijere modela, a da je mikrofon prepustila drugima – sa sluhom. Ipak, njen drugi album „Born to Die“ postaje peti najprodavaniji album 2012. Naslovna numera osvaja britansku muzičku nagradu za najbolji pop video. Velikog uspeha imale su „Summertime Sadness“, „Blue Jeans“, „National Anthem“. Mešavinom tzv. baroknog popa, indie senzibiliteta i trip hop upliva kojima se „služi“, ona ostavlja za sobom dubok trag u 2012. godini.

9. „Ho Hey“ – The Lumineers

U poslednjih desetak godina indie struja je (za ne-verovati) dosta popularizovala folk rok i poput malih boginja, zarazila čitav svet svojim akustičnim, pitkim aranžmanima i lako pamtljivim refrenima i stihovima. Kao pečurke posle kiše, u toj tzv. indie folk šumi, iznikli su i Lumineersi. Zgrabili su uspeh već debi albumom i planetarnim hitovima “Hey Ho” i “Stubborn Love”, osvojivši mnoge top liste.

8. „Autumn Carnival“ – The Dandy Warhols

Popularni američki alter džukci, The Dandy Warhols, objavili su svoj osmi album „This Machine“ u proleće 2012. godine. Na njemu su, možda čak i malo previše, zauzdali svoju neuhvatljivu kreativnost te smirili tempo. To se oseti već na prvoj traci „Sad Vacation“. Indie scena u vreme ovog izdanja, koje je daleko od njihovog najboljeg, nije blistala. Ipak, nekoliko numera zaista zavređuju pažnju ovde i nude onu pravu snagu momaka iz Portlanda, koju smo navikli da dobijamo još od davne 1995. godine.

7. „Tempest“ – Deftones

Nešto što u ovoj godini dolazi iz domena metala – Deftones. Doduše, album “Kai No Yokan” je malčice laganiji u odnosu na njihove prethodne radove. To nije uticalo na kritiku, koja ga je veoma pozitivno prihvatila. Što se tiče brutalnosti po kojoj ih pamtimo, ona je i dalje tu, ali su malo više eksperimentisali sa pravcima poput dream pop i shoegaze. Matematički precizne nagle promene ritma i atmosfere – i tome su nas Deftones naučili – ostaviće vas bez daha.

6. „Psychedelic Pill“ – Neil Young & Crazy Horse

Ako je iko zaboravio na ćaleta grandža, grdno se prevario. Ima matori još puno toga da kaže. Iz džem sesija sa svojim pajtosima iz “Ludog Konja”, nakon što je objavio svoje solo izdanje “Americana”, bukvalno se izrodila “Psychedelic Pill”. Psihodelični šmek i efekti prošlog veka vraćaju uspomene i nostalgiju. Digitalno doba uveliko gazi, ali gazi i Neil u 67. godini. Duh onog “starog, dobrog rokenrola”, o kojem nam često pričaju stariji, nalazi se u ovoj piluli. Poslužite se!

5. „The Gravedigger’s Song“ – Mark Lanegan Band

Parafraziraću jednog kritičara muzičkog lista Mojo – ni jedan kantautor njegove generacije ne zadire toliko duboko, a tako verodostojno, ili vas ne ožalosti tako dostojanstveno kao što on to čini. Glas koji će vam ući pod kožu, doći u snove, i ako preživite tu lirsku torturu – ima nade za vas. Apostol crnog roka, Mark Lanegan, totalno na njegovom terenu, sa trona odakle viri “Blues Funeral”, pripoveda svoju dramu od koje će vas podilaziti jeza. Ovde teško da ima loše pesme, ali tek da vas krenu noćne more, počnite sa “The Gravedigger’s Daughter”.

4. „Been Away Too Long“ – Soundgarden

Posle 13 godina pauze, januara 2010. godine ikone Sijetla vraćaju se u život. Dve godine kasnije objavljuju “King Animal”. Studijsku tišinu razbijaju fantastičnom “Live To Rise”, urađenom za potrebe filma “The Avengers”, da bi ubrzo nakon toga poentirali pomenutim povratničkim izdanjem. Na mesto producenta su unajmili Adama Kaspera, majstora svog zanata (Foo Fighters, QOTSA, Pearl Jam). Na kraju, “Taree”, “By Crooked Steps” i “Been Away Too Long” će same da vam objasne zašto nam je svima bio potreban povratak ovih njuški.

3. „Spectrum“ – Florence + The Machine 

Drugi studijski album „Ceremonials“ – nešto manje hvaljen, ali jednako popularan kao svoj prethodnik – poveo je izvanrednu Florence Welch i njen bend talasima slave do čvrste pozicije zvezde koja će tek sijati u budućnosti. Njen sjaj već sada zaslepljuje njihovim dosadašnjim materijalom i hitovima koji su se ovde našli: „Shake it out“, „Never let me go“, „Lover to lover“… Do pomenute „Spectrum“, koja pokazuje zadivljujuće vokalne sposobnosti vodeće crvenokose, u odličnom spotu Davida LaChapellea i Johna Byrnea (Britney Spears, Bryan Adams, Elton John…).

2. „Show Me The Place“ – Leonard Cohen

Pevač, pesnik, književnik, slikar – Leonard Cohen. Jedan od najboljih po peru u galaksiji kvalitetne muzičke forme, snimio je 2012. dvanaestu studijsku ploču pod nazivom “Old Ideas”. Te stare ideje kroz njegove omiljene teme jesu tu: smrtnost, seks, depresija… Njegova neprestana potraga za ljubavi nalazi se i u ovim tekstovima, pesmama “Amen”, “Going Home”, “Crazy to Love You”. Graciozan album, pun melanholije, tuge. “Album pun života”, kao što je ocenila Victoria Segal (Uncut).

1. „Sixteen Saltines“ – Jack White 

Nominacija za najboljeg solo izvođača, za album godine, za najbolji spot, za najbolju rok pesmu… Ima li kraja nominacijama koje je Jack pobrao za ovu ploču?! Prvenče ovog bledog dečačića „Blunderbuss” je uistinu zatreslo alternativni svet. Kvalitetni rusvaj nabijen energijom, koji se očigledno desio u njemu, usmerio je na kompozicije “Love Interruption”, “Im Shakin”, “Sixteen Saltines”, ”Freedom at 21”. The White Stripes je bio fenomenalan bend! Ali, ako se išta dobro desilo njihovim razilaženjem, to je onda ovo izdanje: predivni trofej za sve one muke razvoda kroz koji je omiljeni duo prošao.