-

60 godina Rock ’N’ Rolla: Top 10 iz 2011. godine

rnr_60_godinaGodina 2011. je, kako kaže BBCNews, bila “godina u kojoj se mnogo toga događalo“. Počela je velikom revolucijom u Egiptu, da bi se završila napadom na ambasadu Ujedinjenog Kraljevstva u Iranu. Katastrofe su se dešavale širom sveta. Cela godina je bila zahvaćena strašnim “Arapskim prolećem“ koje je počelo krajem decembra 2010. godine. To je bio naziv za talas prostesta, demonstracija i pobuna koji su izbili na Bliskom istoku i u zemljama severne Afrike. Razorni zemljotresi na Novom Zelandu i Japanu u februaru i martu odneli su veliki broj života i doveli do još većeg broja povređenih.

Živote su 2011. godine izgubili i poznati osnivač Applea, Steve Jobs, britanska muzičarka Amy Winehouse, član Jackassa Ryan Dunn, kao i glumica Elizabeth Taylor. Mada, nesumnjivo najveću pažnju javnosti prouzrokovala je vest o ubistvu Osame bin Ladena, vođe Al Kaide. Takođe, ubistvo libijskog vođe Muamera Gadafija dovelo je do velikog preokreta u građanskom ratu u Libiji.

Najčešće guglovane reči u 2011. godini bile su Rebecca Black, Google+, Ryan Dunn, iPhone 5, kao i The Royal Wedding, venčanje između princa Williama i Kate Middleton, koje je bilo u proleće 2011. godine. Adele je zavladala muzičkom scenom, kada je Rolling Stone proglasio njen album “21“ najboljim albumom godine. Pored nje su se takođe našli i Jay-Z i Kanye West, Lady Gaga, Beyonce, kao i Foster the People. I pored brojnih haosa koji su se dešavali u toku godine, 2011. je definitivno stvorila veliki broj nezaboravnih hitova.

10. Red Hot Chili Peppers – „The Adventures of Rain dance Maggie“

“The Adventures of Rain Dance Maggie“ predstavlja prvi singl sa desetog albuma Red Hot Chili Peppersa, “I’m With You“, koji je dostigao prvo mesto na nekoliko top lista širom sveta. Pesma je procurela u javnost 15. jula, što je zapravo tri dana pre očekivanog objavljivanja pesme. Iako prilično jednostavna sa specifičnim funk zvukom, pesma se dosta razlikuje od ostalih numera sa ovog albuma. Spot za pesmu je nastao kao inspiracija Bitlsovog performansa na krovu 1969., kako kaže frontmen benda Anthony Kiedis.

9. Noel Gallagher’s High Flying Birds – „The Death of You and Me“

Kao prvi pokušaj samostalnog pisanja pesama, nastala je i ova numera muzičara Noela Gallaghera. I, iako sam naziv pesme upućuje na drugo, ona zapravo ima dosta romantično skriveno značenje, odnoseći se, na neki način, na njegov odnos sa bratom Liamom, frontmenom benda Oasis. Ono što je zanimljivo u spotu ove pesme jeste to da ne samo to što možemo primetiti da je Noel levak, iako gitaru svira desnom rukom, već i što se spot završava sa rečima ‘To Be Continued’, da bi se priča spota zapravo nastavila u drugom singlu sa istog albuma “AKA… What a Life!“.

8. Florence and the machine – „Shake It Out“

Sa albuma “Ceremonials“ britanskog indie rock benda Florence and the Machine mogli smo sredinom septembra čuti ovaj zanimljiv hit, koji je definitivno pridobio pažnju javnosti, kako upotrebom raznovrsnih instrumenata, poput zvona, orgulja i daira, tako i neverovatnim vokalnim sposobnostima pevačice Florence Welch. Možda su upravo ovi interesantni gospel zvuci bili razlog zašto je pesma bila nominovana za Gremi nagradu, kao i što se našla na brojim top listama te godine.

7. Radiohead – „Lotus Flower“

Nehotimičan i nesinhronizovan ples Thoma Yorka u crno-belom spotu ove pesme je verovatno sve što nam je ikada bilo potrebno, mada, ono što bi verovatno malo vas pomislilo, jeste da je ova takozvana ‘koreografija’ zapravo prava uvežbana koreografija, a ne samo nasumičan spoj improvizovanih pokreta. U svakom slučaju, spot, kao i pesma, koja se nalazi na njihovom osmom studijskom albumu “Kings of Limbs“, dobila je mnoge pozitivne kritike i bila nominovana za nekoliko nagrada.

6. Lykke Li – „I Follow Rivers“

I „Follow Rivers“ je pesma koja se našla na prvom mestu ogromnog broja top lista i koja je ovu švedsku umetnicu definitivno učinila poznatom. Ova numera se nalazi na njenom drugom studijskom albumu, “Wounded Rhymes“ i bila jedna od najčešće puštanih pesama s početka 2011. godine. Mnogobrojni remixi ove pesme, od kojih se najviše izdvaja onaj od muzičara The Magician, još više su doprineli slavi ovog hita.

5. Foster the People – „Pumped Up Kicks“

Nakon objavljivanja pesme, mnogi fanovi kao i sam bend nisu ni mogli pomišljati koliku će pažnju javnosti privući ovaj legendarni hit. Ovo je definitivno pesma s kojom se Foster the People probio i koja ih je učila onim što jesu i danas. Upravo taj kontrast između simpatičnog, privlačnog i zaraznog zvuka pesme i pomalo ubilački nastojenih i svirepih stihova čini ovu pesmu dovitljivom i neosporivo genijalnom. Pesma se našla na mnogobojnim top listama, čak i na prvom mestu Billboard Hit 100, gde je zadržala poziciju osam uzastopnih nedelja. Pesma je, najzad, posle toliko pozitivnih kritika i komentara javnosti osvojila i zasluženi Gremi.

4. Kasabian – „Days Are Forgotten“

“Days Are Forgotten“ predstavlja prvi singl sa četvrtog studijskog allbuma “Velociraptor!“ ovog britanskog rok benda. Pesma je prvo bila objavljen u Belgiji, pa je zatim početkom septembra bila konačno objavljena i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pesmu karakteriše i interesantan crno-beli spot u kom možemo videti bend koji ‘svira’ animirane instrumente nacrtane belom voštanom bojom koji se kasnije pretvaraju u velike zvučne talase.

3. Coldplay – „Paradise“

I posle 5 godina nakon objavljivanja ove pesme, ona još uvek zauzima svoje počasno mesto u 100 najgledanijih muzičkih videa na YouTubeu. I iako je njihov prvi singl sa albuma “Mylo Xyloto“ bila pesma “Every Teardrop is a Waterfall“, upravo je njihov drugi singl “Paradise“ bio taj koji je pridobio fanove i javnost. U svojoj desetoj nedelji pesma se našla na prvoj poziciji UK Singles Chart i bila najprodavaniji rock hit 2011. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pesma je bila nominovana za veliki broj nagrada, da bi na kraju odnela pobedu na MTV VMA-u, osvojivši nagradu za najbolji rock video.

2. Gotye – „Somebody That I Used to Know“

I, kao iz vedra neba, pojavio se ovaj nezaboravni hit muzičara Gotyea i pevačice i gitaristikinje Kimbrae. Iako je ova pesma sa njegovog trećeg studjskog albuma “Making Mirrors“, Gotye je tek nakon ovog hita dobio zasluženu primećenost javnosti. On je sam napisao i snimio pesmu, što jasno daju do znanja i stihovi pesme koji se odnose na njegova prošla iskustva u vezama. Čim je objavljena, kao i u toku kasnijeg perioda 2011. godine, pesma nije silazila sa prvog mesta velikog broja top lista širom sveta. Bila je nominovana, takođe, za nekoliko nagrada, pa je naposletku i dobila Gremija u 2013. godini. Mada, izgleda da je ovom muzičaru bilo dovoljno pažnje za ceo životni vek, jer mu je ovaj album ujedno i poslednji album. Izgleda da i sam čuveni Gotye polako postaje “Somebody that we used to know“.

1. The Black Keys – „Lonely Boy“

Samo nekoliko sekundi ovog legendarno spota sa još legendarnijim i neponovljivim Derrick T. Tuggleom u ulozi zaštitnog čuvara je sve što nam zapravo treba u životu i što je potrebno da nam ulepša dan. Ovaj jedinstveni spot, koji je snimljen iz jednog kadra i iz prvog pokušaja i u kom je prvobitno trebalo glumiti 40 osoba, stekao je ogroman broj pregleda u samo prva 24 časa od objavljivanja pesme. Ovaj hit, koje se nalazi na njihovom albumu “El Camino“ postao je jedan od najuspešnijih i najpoznatijih singlova ovog američkog rock benda. Pesma se našla na mnogim top listama i na 55. Gremi nagradama, pored nominacije za numeru godine, osvojila nagradu za najbolji rock performans i najbolju rock pesmu. Šta više očekivati od The Black Keys i ovog čuvenog plešućeg zaštitnog čuvara?