-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2009. godine

rnr_60_godinaPočetak te 2009. bio je uzdrman krizom oko ruske isporuke gasa Srbiji. Za to vreme, Barak Obama je stupio na dužnost 44. predsednika SAD-a. U martu je u Srbiji obeleženo 10 godina od NATO agresije. Vlada Srbije održala je posebnu sednicu, na kojoj je odlučeno da se podigne memorijalni centar posvećen svim žrtvama agresije. Mesec dana kasnije, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju virusa svinjskog gripa, koji se pojavio u Meksiku. Poznati srpski glumac, Žarko Laušević, uhapšen je u SAD-u zbog boravka bez posedovanja emigrantske vize. Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra mogu da putuju bez viza u zemlje članice Šengenskog sporazuma. Državni vrh Srbije je, par dana kasnije, doneo odluku o podnošenju kandidature za punopravno članstvo u Evropskoj uniji koju je u Stokholmu zvanično predao tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Nažalost,te godine su nas zauvek napustili Vladimir Savčić Čobi, srpski muzičar, Majkl Džekson, svetska pop ikona, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle, Milorad Pavić, srpski pisac…

10. “New fang” – Them Crooked Vultures

New Fang“ je prvi singl grupe Them Crooked Vultures. To je bila prva pesma na kojoj su radili i koja se našla na istoimenom albumu. Izdata je 26. oktobra i vrlo brzo se dobro plasirala na listama Hot Mainstream Rock Tracks (#13) i Rock Songs (#14), a dobila je i Gremi nagradu Best Hard Rock Performance. New York Times je rekao da je to jedna od živahnijih pesama benda koja aludira na južni bugi rok.

9. Magnificent” – U2

Magnificent“ je drugi singl sa albuma „No Line on the Horizons“ grupe U2. Prvo je bio naslovljen kao „French Disco, ali je kasnije preimenovan. Bio je puštan pre svake utakmice tima New York Rangers u Madison Square Gardenu. Izašao je 4. maja i zauzeo 42. mesto na UK Singles Chart listi. Tako je postao jedini singl benda (nakon pesme „A Celebration“ iz 1982.) koji nije ušao u prvih 40 na toj listi.

8. “I Will Not Bow” – Breaking Benjamin

I Will Not Bow“ je prvi singl sa albuma „Dear Agony“ alternativnog metal benda Breaking Benjamin. Bio je iskorišćen za odjavnu špicu filma „Surrogates“. Pesma nije bila pisana specijalno za film, ali su čelnici Hollywood Recordsa, koji poseduje Disney produkcija, odlučili da žele baš nju. Singl je zauzeo dobro mesto i na Billboard Hot 100 listi i postao najplasiraniji hit benda.

7. Know Your Enemy” – Green Day

Know Your Enemy“ je prvi singl s albuma „21st Century Breakdown“ američkog punk rock sastava „Green Day“. Spot je debitovao na MTV-u, a kasnije i na drugim kanalima širom sveta. Sniman je u Los Anđelesu i prikazuje noć u kojoj bend svira na bini u polju, okružen bodljikavom žicom.

6. Uprising” – Muse

Uprising“ je singl engleskog rok benda Muse. Izdat je kao vodeći singl njihovog petog albuma „The Resistance“, 7. septembra. Tekst pesme je pisao Matthew Bellamy, producirao ju je bend lično, a komponovao Mark ‘Spike’ Stent. Acapella verzija pesme se može čuti u filmu  „Pitch Perfect 2“.

5. Check My Brain” – Alice in Chains

Check My Brain“ je drugi singl sa četvrtog studijskog albuma grupe, „Black Gives Way to Blue“. Bio je na vrhu lista Billboard Hot Mainstream Rock Tracks i Billboard Rock Songs. Grupa je prvi put bila hit #1 na listi Hot Mainstream Rock Tracks još od 1994. i singla „No Excuses“. Pesma je bila nominovana i za Gremi nagradu „Best Hard Rock Performance“.

4. “The fixer” – Pearl Jam

The Fixer“ je singl američkog rok benda Pearl Jam. Tekst je napisao pevač Eddie Vedder, a na muzici je radio i bubnjar Matt Cameron i gitaristi Mike McCready i Stone Gossard. Pesma je izdata 24. avgusta kao prvi singl njihovog devetog albuma „Backspacer“.

3. “New Divide” – Linkin Park 

New Divide“ je pesma pisana specijalno za film „Transformers: Revenge of the Fallen“ autora Michaela Baya. Prihvaćena je kao tema ovog ostvarenja i izdata 18. maja. Dobila je odlične kritike i postala jedan od najvažnijih i najhvaljenijih pesama benda Linkin Park. Jedna je od retkih koja je uspela da bude hit broj jedan na US Rock Songs, Modern Rock Tracks i Hot Mainstream Rock Tracks listama istovremeno.

2. “Wheels” – Foo Fighters

Singl „Wheels“ američkog rok benda Foo Fighters prvi put se začuo na radiju 23. septembra, iako je zvanično objavljen šest dana kasnije. Uživo je premijerno izveden u Beloj kući u sklopu proslave Dana nezavisnosti. Spot je režirao Sam Brown. Prikazuje bend kako nastupa u starom skladištu. Premijerno je prikazan u ranim jutarnjim satima 1. oktobra na AMTV-u.

1. “Kings and Queens” – 30 Seconds to Mars

Kings and Queens“ je singl američkog rok benda 30 Seconds to Mars sa njihovog trećeg albuma „This Is War“Tekst je napisao pevač Jared Leto koji je izjavio da reči pesme istražuju trijumfalno osećanje čovekovih mogućnosti. Kritičari su pozitivno ocenili singl koji je etiketiran kao alternativni rok iako ima elemenata progresivnog, pa čak i nijansu zvuka osamdesetih.