-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2007. godine

rnr_60_godinaKao da je juče bila 2007. godina, a prošla je skoro decenija. Samo tri dana pre početka ove godine, rođen je i naš sajt Balkanrock. Te godine naši susedi Rumunija i Bugarska postali su članice Evropske Unije, a Slovenija je primljena u Evrozonu. U Americi rođen je prvi iPhone, a na Ostrvu, Džej Kej Roling objavljuje poslednju knjigu iz serijala o Hariju Poteru. Za muziku značajan datum bio je 7. juli kada je Al Gor u sradnji sa Bob Geldofom organizovao širom sveta „Live Earth“ događaj, pandam „Live Aid“-u. A Srbija sa pesmom „Molitva“ pobeđuje na Evroviziji.

U 2007. godini Sting je ponovo okupio The Police u okviru koje su nas naredne godine i posetili na Ušću. Kad smo kod koncerata, Beograd će zauvek pamtiti „veliki prasak“ The Rolling Stonesa u julu. Dimitrovgrad je organizovao za 9. maj prvi Peace festival čija je zvezda bio Glen Hjuz iz benda Deep Purple. Jedini put sa nas posetili i Muse, ali Arena nije bila spremna za njih, i tek polupopunjena dočekala je sada jedan od najboljih svetskih bendova. Iste godine održao se i Jelen Pivo Live festival koji je u Srbiji jedini put doveo Gerija Mura, a videli smo i ponovo okupljene Happy Mondays, ali i razigranog Ijana Brauna. Premijeran nastup imao je i Toto u Hali Pionir.

U svetu iste godine rasturio se bend Audioslave, MIka je počeo karijeru, a Dixie Chiks su bili najveći pobednici Gremi nagrada.

10. „No Pussy Blues“ – Grinderman

Ništa gore nego kad ti žena ne da… Ova žalopojka o tome zbori služeći se masnim rifovima garažnog roka u izvođenju supergrupe Grinderman. U pitanju je ogranak Bad Seedsa – Voren Elis, Džim Sklavunos i Martin Kejsi, naravno predvođeni Nikom Kejvom. Upitan o dubljem značenju pesme, Kejv je jednostavno odgovorio: „Ne, ovo je samo o tome što nisam dobio p***e otkako sam pustio brkove“. Za vizuelizaciju numere pobrinuo se Džon Hilkot kroz video prepun seksa (čak i životinjskog).

9. „Mistaken for Strangers“ – The National

Oni kojima „Alligator“ album iz 2005. godine nije skrenuo pažnju na bend The National, shvatili su pun piotencijal benda dve godine kasnija kada je izašao „Boxer“ sa koga uz „Apartment Story“ izlazi sjajna pesma „Mistaken for Strangers“. Beli Bruklin postoji, ali u njemu vlada sivilo i melanholija kroz koju vas vodi opijajući bariton Meta Berningera. Video je rađen skromno, u Metovom stanu u Bruklinu. 2013. godine Metov brat po pesmi naziva svoj dokumentarni film o bendu.

8. „Make It Wit Chu“ – Queens of the Stone Age

Ne mogu se Queens of the Stone Age pohvaliti sa mnogo balada, ali ipak i u pustinji divljeg zapada ima mesta za romantiku. U pitanju je pesma sa odličnog albuma „Era Vulgaris“, a zanimljivo je da kao prateći vokal gostuje Pi Džej Harvi. Spot krije još jednu zanimljivost, sniman je u Džošua Tri gradiću, tačnije na ranču De La Luna, na kome je Džoš Omi 1997. godine pokrenuo kultni kolektiv „The Desert Session“. Numera je redovni deo repertoara na koncertima koji inače obiluju mahom žestokim rok pesmama (makar do pojave albuma …Like Clockworks).

7. „Keep the Car Running“ – Arcade Fire

„Neon Bible“ nije bio baš dostojanstvent naslednik debitantskog izdanja „Funerla“ ovog kanadskog benda. „Keep the car running“ svakako nije jedna od razočaravajućih faktora na ovom albuma, štaviše, spada u neke od njihovih najboljih pesama. Te godine se i nije mnogo proslavio, ali evo, skoro deceniju kasnije slobodno možemo reći da je ovo jedna od njihovih prepoznatljivijih pesama. Ako ništa drugo, pesma je mala promena na inače duboke pesme ovih Kanađana sa haićanskim poreklom. Umesto umetničkog/baroknog roka sa religijskom konotacijom, za promenu bend vidimo u nešto svetlijem tonu.

6. „Ruby“ – Kaiser Chiefs

Na socijalno angažovanom izdanju „Yours Truly, Angry Mob“, nekako se našla i pesma o devojci imena „Ruby“ koja se poigrava sa osećanjima bendovog protogonista. Sam album Kaiser Chiefsa nije prošao kritički uspešno, ali je „Ruby“ ipak ostala upamćena. Verovatno z**r pevljivog, zaraznog refrena Ruby, Ruby, Ruby, Ruby/Do you, do you, do you, do you/Know what you’re doing, doing, to me/Ruby, Ruby, Ruby, Ruby…

5. „Icky Thump“ – The White Stripes

Nažalost, pesma sa istoimenog albuma od koga su se The White Stripes odlučili oprostiti od svojih vernih fanova. Duo koji je redifinisao rokenrol i definitvno najznačajniji bend sa početka XXI veka. Srećom, Džeka Vajta i dalje mžemo čuti što kroz solo izdanaj, razne kolaboracije ili pak supergrupu Dead Weather. Pesma proziva američke nacionaliste i politiku koju propagiraju prema imigrantima – Beli Amerikanci/Šta? Nemate pametnija posla?/Zašto ne izbacite sami sebe/Vi ste imigranti takođe.

4. „Golden Skans“ – Klaxons

Ako neka pesma može najbolje opisati 2007. godinu to je neponovljiva „Golden Skans“, sada već zaboravljenog benda Klaxons. Bila je to savršena kombinacija sint popa i gitarskog roka. Imamo Monkize, Editorse, Strajpse i slične koji su definisali indi zvuk, ali Klaxons ovom pesmom su nagovestili u kom pravcu može da se razvija muzika dalje, ponudivši joj putanju punu elektronike i sintisajzera, hibrid koji su mnogi bendovi kasnije usvojili (MGMT, M83..).

3. „An End Has A Start“ – Editors

„An End Has A Start“ je album, remek-delo britanske grupe Editors. „Bones“, „Racing Rats“, „Smokers Outside The Hospital Doors“ i naslovna numera, sve su proistekle sa ovog izdanja. Skoro nemoguće rangitrati ih i izdvojiti koji je najbolji. Nekog reda radi, odlučili smo se da na ovoj listi to bude „An End Has A Start“. Ovaj album je proslavio bend i sledi im uspešna karijera koju i danas neguju, pa su definitivno među najboljim rok bendovima sa Britanskog ostrva.

2. „All My Friends“ – LCD Soundsystem

Bio jednom jedan Džejms Marfi koji je smatrao da dens muzika može da živi i u XXI veku, pa je osnovao bend LCD Soundsystem i ukombinovao dens sa elektronikom, rokom i pankom. LCD Soundystem svakako je u to vreme bio jako bitan bend, i sa oduševljenjem je primljena informacija da nas ove godine očekuje njihovo okupljanje. Marfi je imao pune ruka posla baveći se produkcijom, srađaujući usput sa Arcade Fire pa čak nedavno i sa Dejvidom Bouvijem. Ovaj muzički genij podario je muzičkom svetu mnošto hitova, a jedan od lepših je dens pank balada „All My Friends“. Sam singl obradili su čak i Franz Ferdinand, ali i Džon Kejl (Velvet Underground).

1. „The Pretender“ – Foo Fighters

Foo Foghters su od vajkada jedan od boljih i najznačlajnijih bendova post-grandž faze u Americi. Ali ako postoji jedan trenutak kada možemo reći da je Dejv Grol postao svetska faca, a FF najbolji bend u Americi (uslovno rečeno), onda je to onaj trenutak kada su objavili „The Pretender“. Pesma se non stop vrtela i na domaćim radijima i televizijama. Iskakala je iz frižidera. Ali opravdano, moćna pesma je u pitanju. Sa laganim uvodom i razarajućim refrenom, čini se da su uspeli da ponove uspeh „Everlonga“-a. Volimo je jer ima stav, što je pokazano i u spotu gde se Fightersi samo energijom muzike sukobljavaju nastrajućem policijskom kordonu pod punom opremom za suzbijanje mase.