-

Naslovna Autorski članci 60 godina R'n'R-a 60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2005. godine

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2005. godine

rnr_60_godinaMnogi narodi su te 2005. bili žrtve terorističkih napada. Zatvorenici koji su preživeli Holokaust, bivši pripadnici Crvene armije i lideri više od 40 zemalja sveta, okupili su se 27. januara na šezdesetogodišnjici oslobođenja koncetracionog logora u Aušvicu. U Beogradu je 7. aprila potpisan sporazum o izmeni Ustavne povelje Srbije i Crne Gore. Skoro dva meseca ranije je, na zadovoljsvo svih gejmera u Evropi, u prodaju puštena kompjuterska igra World of Warcraft.

Što se muzike tiče, sastav Bijelo dugme je 28. juna održao koncert na Hipodromu u Beogradu. Nažalost, ozvučenje koje je zakazalo, razočaralo je 200. 000 posetilaca. Srpski reper Davor Bobić Moskri je u avgustu napustio ovaj svet u 27. godini života.

10. “Shut Up!” – Simple Plan

Shut Up!” je drugi singl sa drugog studijskog albuma “Still Not Getting Any. To je jedna od najoportunističnijih njihovih pesama. Tekst je takav da svim kritičarima koji ih etiketiraju kao komercijalni bend poručuje da “zaćute”. Bend je ovu pesmu premijerno izveo na Kids’ Choice Awards.

9. “Dance Dance” – Fall Out Boy

Dance, Dance” je postavio grupu Fall Out Boy na deveto mesto liste Billboard Hot 100 tako da je to njihov drugi hit koji je ušao u Top 10. Singl je dobio sijaset nagrada, uključujući Viewer’s Choice na The MTV Video Music Awards i dve Teen Choice nagrade.

8. “Hypnotize” – System of Down

Hypnotize” je singl benda System of a Down s njihovog istoimenog albuma. Objavljen je 22. novembra 2005, a spot je snimljen ranije u Van Andel Areni u Grand Rapidsu. Singl je dospeo na prvo mesto Billboardove top liste i tako postao najveći međunarodni hit benda. U pesmi, sastav spominje proteste na Tiananmenskom trgu 1989. i  kritikuje propagandu. Malakian je u jednom razgovoru za MTV rekao da je tekst pisao u autu dok je čekao devojku, kao što refren i sam kaže.

7. “Feel Good Inc.” – Gorillaz

Feel Good Inc.” je vodeći sing drugog albuma grupe Gorillaz. Tema pesme se vrti između izolacije i eskapizma. Singl je zauzeo drugo mesto u Britaniji i četrnaesto u Americi. Takođe, pesma je bila na vrhu Hot Modern Rock Tracks liste osam nedelja, a dobila je i Gremi nagradu 2006.

6. “Wake Me Up When September Ends” – Green Day

Wake Me Up When September Ends” je singl američkog rok sastava Green Day. Izašao je 13. juna 2005. kao četvrti singl sedmog albuma American Idiot (2004). Napisao ga je frontmen grupe Billie Joe Armstrong žaleći zbog smrti svoga oca. Spot prikazuje par koji je rastavio rat u Iraku, što se slaže sa centralnom temom pesme, a to je gubitak.

5. “Best of you” – Foo Fighters 

Best of You” je prvi izdati singl sa petog albuma grupe Foo Fighters. Pesma je napisana prateći tok američkog kandidata za predsednika Džona Kerija (na izborima 2004. godine). Dave Grohl kaže da je ona o “oslobađanju od svih stvari koje vas ograničavaju”. Tako je i ovaj bend, oslobođen stega, uz pomoć nje dospeo do vrhova top lista Amerike, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, nominovan je za Gremi nagradu za najbolju rok pesmu, a dobio je i  Kerang-nagradu za najbolji singl.

4. “Be yourself” – Audioslave

Be Yourself grupe Audioslave je postigao odličan uspeh. Pesma je bila na vrhu The Billboard Hot Mainstream Rock Tracks sedam nedelja i Hot Modern Rock Tracks liste četiri nedelje te godine. Smatra se da je, pored “Like a Stone”, ovo najbolja pesma benda koja se i danas vrti na stanicama širom sveta. Bila je naslovna tema 2005. Raw Diva Search u World Wrestling Entertainment (WWE), a kasnije i kao najavna pesma pobednice tog takmičenja, Ashley Massaro. Kasnije se WWE još jednom poslužio ovom numerom postavivši je za temu takmičenja Wrestlemania XXVI. Pesma se može čuti i u šestoj sezoni serije “Scrubs“, a nije strana ni Metsima.

3. “The Hand That Feeds” – Nine Inch Nails

The Hand That Feeds” je singl američkog rok sastava Nine Inch Nails, izdat kao vodeći singl albuma “With Teeth“. To je najbolje plasirana pesma ovog benda na svim listama, osim na Modern Rock Tracks. Spot su radili Trent Reznor i Rob Sheridan, a izbačen je na oficijalnom sajtu benda. Katarterističan je po veštačkoj slici nastupa benda.

2. “Speed of sound” – Coldplay

Speed of Sound” su pisali svi članovi grupe Coldplay za svoj treći studijski album “X&Y“, inspirisani rok umetnicom Kate Bush. Pesma je, sa dve Gremi nominacije i proglašenjem za pesmu godine na American Society of Composers, postala je njihov najbolji izdanak sve do hita “Viva la Vida” iz 2008.

1. “I Bet You Look Good on the Dancefloor” – Arctic Monkeys

I Bet You Look Good on the Dancefloor” je singl engleskog rok sastava Arctic Monkeys. Rađena je za njihov debi album “Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not” koji je izašao naredne godine i vrlo brzo se našao na samom vrhu UK Singles Chart. Singl je kasnije označen kao jedna od najpoznatijih pesama ovog benda. Arctic Monkeys su je izveli i na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara 2012. Godinu dana ranije, NME ju je plasirao kao broj 11 na svojoj listi “150 Best Tracks of the Past 15 Years”.