-

NaslovnaAutorski članci60 godina R'n'R-a60 godina Rock 'N' Rolla: Top 10 iz 2003. godine

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 2003. godine

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

rnr_60_godinaLjubitelji hevi metala pamte 2003. godinu, između ostalog, po povratku pevača Rob Halforda u bend Judas Priest. Muzički kanal MTV2 ponovo je počeo da emituje rok emisiju „Headbangers’ Ball“, a Aerosmith i KISS krenuli su na zajedničku turneju.

Te 2003. godine sa radom su započele Wikipedije na srpskom i hrvatskom jeziku i tako znatno olakšale živote svih potonjih „bolonjaca“ jer je sredinom septembra tadašnja državna zajednica Srbije i Crne Gore potpisala Bolonjsku deklaraciju i tako postala 37. zemlja evropske univerzitetske zajednice.

Bila je to godina dobitaka, ali i velikih gubitaka. Krajem marta 2003. godine kopnene vojske Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Australije i Poljske izvršile su invaziju na Irak, Arnold Švarceneger postao je guverner Kalifornije, a srpski premijer dr Zoran Đinđić ubijen je ispred zgrade Vlade Republike Srbije, nakon čega je uvedeno vanredno stanje i počela policijska akcija „Sablja“.

I dok se prvi put nakon skoro 60.000 godina Mars u perihelnoj opoziciji najviše približio Zemlji, na muzičkom nebu blistale su sledeće zvezde:

10. “Minerva” – Deftones

Vodeći singl “Minerva” sa albuma nazvanog kao i sam američki bend, Deftones, našao se na devetom mestu Bilbordove liste modernih rok pesama. Zahvaljujući “Minervi”, album se zadržao čitavih devet nedelja na Bilbordovoj Top 100 listi, a tokom prve nedelje prodat je u 167.000 kopija. Deftones su video spot za ovu pesmu snimali u Južnoj Kaliforniji tokom peščane oluje, a na setu su proveli oko 22 sata snimajući materijal u otežanim uslovima.

9. “Progenies of the Great Apocalypse“ – Dimmu Borgir

Pesma „Progenies of the Great Apocalypse“ najavila je šesti studijski album norveškog simfo-blek metal benda Dimmu Borgir – Death Cult Armageddon. Inače, ovo je prvi album izdavačke kuće Nuclear Blast koji je u Americi prodat u preko 100.000 kopija. Delovi „Progenies of the Great Apocalypse“ korišćeni su za trejlere za „Hellboy“ i „Stardust“, a našla se i na soundtrackovima za video igre: „Brütal Legend“, „APB: All Points Bulletin“ i „Insanely Twisted Shadow Planet“.

8. “Here Without You” – 3 Doors Down

Treći singl sa albuma Away from the Sun, “Here Without You” američkog benda 3 Doors Down našla se na petom mestu Bilbordove Hot 100 liste. Dva puta je dostigla platinasti tiraž u Sjedinjenim Državama i jednom u Australiji. “Here Without You” dospela je na prvo mesto Top 40 Mainstream liste, a i danas je neizostavni deo svih pop plejlisti širom sveta. Popularnost ove pesme porasla je početkom rata u Iraku i postala je neka vrsta himne i za vojnike i za njihove porodice.

7. “St. Anger” – Metallica

Nakon godina neaktivnosti (kada je novi materijal u pitanju), juna 2003. godine singl “St. Anger” najavio je osmi studijski album američkog thrash metal benda Metallica. Pesma je nagrađena Gremijem u kategoriji “Najbolje metal izvođenje” i bila je nominovana za MTV nagradu u kategoriji “Najbolji rok video”. Iako kritičari nisu bili baš blagonakloni ka ovom ostvarenju, album St. Anger dostigao je dupli platinasti tiraž jer je u Americi prodato 2.000.000 primeraka albuma, dok je na svetskom nivou prodato nešto manje od 6.000.000 primeraka.

6. “Bring Me to Life” – Evanescence feat. Paul McCoy

Od prvog puštanja u etar, pesma “Bring Me to Life” američkog benda Evanescence postigla je zapažen uspeh i donela albumu Fallen platinasti tiraž. Iste godine, “Bring Me to Life” osvojila je Gremi u kategoriji “Najbolje hard rock izvođenje”, a našla se i na saundtraku za film “Daredevil”. Po izboru magazina Bilbord, Evanescence se nalaze na 71. mestu liste najboljih umetnika dekade 2001-2010.

5. “Mobscene” – Marilyn Manson

Pesma “Mobscene”, često transkribovana i kao “mOBSCENE”, američkog sastava Marilyn Manson objavljena je aprila 2003. godine kao singl koji je prethodio studijskom albumu The Golden Age of Grotesque. Pesmu prati i kontroverzni video spot, karakterističan za Marilyn Mansona, a iste godine kada je objavljena, pesma “Mobscene” bila je nominovana i za Gremi nagradu u kategoriji “Najbolje metal izvođenje”.

4. “Rainmaker” – Iron Maiden

“Rainmaker” je 37. po redu singl britanskog hevi metal benda Iron Maiden i drugi singl sa njihovog 13. albuma Dance of Death. Muziku je većim delom napisao gitarista benda, Dave Murray, dok je inspiracija za tekst potekla od komentara pevača benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona koji je rekao da ga početni rif pesme podseća na kapi kiše.

3. “Did My Time” – Korn

Pesma “Did My Time” prvobitno je bila snimljena za potrebe filma Lara Croft Tomb Rider: The Cradle of Life. Kasnije, pesma je ušla u koncept šestog studijskog albuma benda Korn, Take a Look in the Mirror. Iako je rađena za film, pesma “Did My Time” nikada nije ušla na zvanični soundtrack filma.

2. “Seven Nation Army” – The White Stripes

Američki alternativci The White Stripes postali su popularni gotovo preko noći zahvaljujući pesmi “Seven Nation Army” koja je objavljena kao singl sa njihovog četvrtog studijskog albuma Elephant. Po objavljivanju, pesma je držala prvo mesto tri nedelje na listi “Moderne rok pesme”. “Seven Nation Army” je osvojila Gremi u kategoriji “Najbolja rok pesma” iste godine kada je objavljena. Prepoznatljiv rif, popularnost same pesme i prkosan tekst učinili su ovu pesmu sinonimom za bend The White Stripes.

1.“Numb” – Linkin Park 

Treći singl benda Linkin Park sa albuma Meteora, “Numb”, proveo je u vrhu Bilbordove top liste “Hot Modern Rock Tracks” 12 nedelja. Bend je uradio i remiks ove pesme sa reperom Jay-Zjem i osvojio Gremi u kategoriji “Najbolja saradnja repera i pevača”. “Numb” je jedna od najpoznatijih pesama benda Linkin Park koja se i danas rado sluša i vrti na plejlistama.