60 godina Rock ’N’ Rolla: Top 10 iz 2000. godine

rnr_60_godinaGodinu 2000. obeležilo je mnogo dobre muzike u gotovo svim žanrovima. Mnoge pesme koje su tada bile hitovi i vladale vrhovima top listi i dalje su popularne i rado slušane. To je period kada je vladala milenijumska groznica i debata da li je 2000. kraj jedne ere ili početak nove.

Te 2000. godine finski breakbeat hip-hop sastav Bomfunk MC’s napravio je revoluciju svojom (i danas) ultrapopularnom pesmom „Freestyler”, Eminem se upisao u Ginisovu knjigu rekorda prodajom 1.76 miliona kopija (za nedelju dana) svog drugog albuma „The Marhsall Mathers”, a Pearl Jam objavio 25 live albuma snimljenih na 25 lokacija tokom njihove evropske turneje. I dok je Tom Jones tresao vrhove top listi sa „Sex Bomb”, u Srbiji je, početkom oktobra, eksplodirala “demokratska bomba” i, nakon brojnih protesta, rezultirala promenom snaga na vladajućim pozicijama. Ali, vratimo se muzici i podsetimo se nekih pesmama koje su se tada vrtele na radiju, žurkama, CD plejerima…

10.  „Stiff Upper Lip“ – AC/DC

“Stiff Upper Lip” našla se na istoimenom albumu jednog od kultnih rok mašina AC/DC. Komponovala su je braća Angus i Malcolm Young i prvi put je izvedena uživo sredinom marta 2000. godine u emisiji Satruday Night Live. Po objavljivanju singl izdanja, “Stiff Upper Lip” našla se u samom vrhu Bilbordove „Hot Mainstream Rock Tracks“ liste, kao i brojnih listi na rokenrol radio stanicama.

9.  „All the small things“  – Blink 182

Januara 2000. godine gitarista benda Blink 182, Tom DeLonge napisao je pesmu koju je posveto svojoj devojci (kasnije supruzi) i jednom od njemu omiljenih punk bendova – Ramonesima. “All the small things” bio je drugi singl koji se zavrteo sa njihovog trećeg albuma “Enema of the State”. Pesma je odmah osvojila vrhove top listi kao što su: “Billboard’s Modern Rock Tracks”, “UK Singles Chart” i “Billboard Hot 100”. Časopis Rolling Stone uvrstio je pesmu “All the small things” u listu “100 najvećih pop pesama” i u knjigu “1001 pesma koju morate čuti pre nego što umrete”.

8. „One more time“  – Daft Punk

Čini se da duo Daft Punk ne ume da napravi pesmu koja neće biti hit ili bar u vrhu svetskih top listi. Tako je bilo sa pesmom koja se zavrtela novembra 2000. godine. Pesmu je pratio i animirani spot koji je sačinjen od kadrova iz animiranog filma “Interstella 5555: The 5tory of the 5ecret 5tar 5ystem”. Pesma “One More Time” postigla je komercijalni uspeh. Časopis Roling Stone uvrstio ju je na svoju listu „500 najvećih pesama svih vremena”, kao i na „Top 100 pesama dekade 2000 – 2009.”

7.  „The Wicker Man“ – Iron Maiden

Prvi singl sa albuma “Brave New World”, “The Wicker Man” inspirisana je istoimenim britanskim kultnim filmom. Album Brave New World dvanaesti je studijski album benda Iron Maiden i prvo studijsko izdanje nakon povratka pevača Brusa Dickinsona i gitariste Adriana Smitha, i prvi na kome je Iron Maiden sekstet. Tokom turneje na kojoj je promovisan ovaj album, snimljen je i njihov Rock in Rio nastup koji je kasnije objavljen kao live album.

6. “Only For The Weak” – In Flames

Album Clayman, izdat jula 2000. godine označava kraj prve ere stvaralaštva švedskog death thrash metal benda In Flames i period kada bend počinje da se više okreće mejnstrim zvuku. DaVinčijev crtež “Vitruvijev čovek” na omotnici ovog albuma samo dodaje na simbolici. Sa Claymana se, između ostalih, izdvojila “Only For The Weak” koji je Metal Hammer uvrstio u svoju “Top 10 death metal pesama” listu. Iako “Only For The Weak” spada u komercialnije pesme In Flamesa, ipak je pomogla bendu da prevaziđe granice svoje zemlje i osvoji ljubitelje metala širom sveta.

5.  „Original Prankster“  – The Offspring

Pre nego što su objavili svoj šesti studijski album “Cospiracy of One”, The Offspring su putem svog zvaničnog sajta omogućili fanovima da besplatno preuzmu pesmu “Original Prankster” u mp3 formatu. Taj čin pratilo je i takmičenje koje je rezultiralo nagradom od million dolara za nasumično odabranog fana koji je preuzeo pesmu sa sajta benda. Pesma se odmah našla na Top 10 listama u Australiji, Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu. Naziv pesme „Original Gangster” (Ice-T) bio je inspiracija bendu The Offspring za ovu pesmu.

4. „Californication” – Red Hot Chili Peppers

Četvrti singl “Californication” sa istoimenog albuma benda Red Hot Chili Peppers po objavljivanju našao se na skoro svim vodećim top listama u Americi i Velikoj Britaniji, bio je na prvom mestu “US Mainstream Rock Tracks” i “US Modern Rock Tracks”. Ova pesma do danas je ostala jedna od najpopularnijih pesama benda Red Hot Chili Peppers i neizostavni je deo svih set listi benda od njenog objavljivanja.

3. „Beautiful Day“ – U2

“Beautiful Day” irskog benda U2 jedna je od pesama koja je prevazišla okvire i dekade u kojoj je nastala i album “All That You Can’t Leave Behind” čiji je bila vodeći singl. Komercijalni uspeh ove pesme doneo je ovom albumu multi-platinasti tiraž, a “Beautiful Day” do danas se smatra jednim od najvećih hitova benda U2 koji oni izvode na svakom svom nastupu u okviru turneja. “Beautiful Day” ovenčana je i sa tri Gremi nagrade od kojih je jedna u kategoriji “Pesma godine”.

2. „It’s My Life“ – Bon Jovi

Singl “It’s My Life” sa albuma Crush iz maja 2000. godine, uspeo je da glamere iz osamdesetih godina XX veka lansira u vrhove top lista i samu grupu Bon Jovi približi mlađoj populaciji. Glavni “krivci” za nastanak ove pesme su Jon Bon Jovi, Richie Sambora i Max Martin. “It’s My Life” danas je jedna od najpoznatijih pesama grupe Bon Jovi koja je sastavni deo repertoara kako samog benda, tako i mnogobrojnih klupskih sastava širom sveta.

1. „Maria, Maria“ – Santana feat. The Product G&B

Gitarista Carlos Santana u saradnji sa The Product G&B snimio je pesmu “Maria Maria” koja početkom aprila 2000. godine dospela na prvo mesto Bilbordove Hot 100 liste i narednih deset nedelja ostala na istoj poziciji. Iste godine, pesma “Maria Maria” nagrađena je Gremijem u kategoriji „Najbolji pop nastup dua ili grupe sa vokalom”. Nekoliko restorana u San Francisku, Arizoni i Teksasu nose ime po ovoj pesmi a otvorili su ih Santana i šef Roberto Santibañez.