-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1998. godine

rnr_60_godinaSedam dana na ulicama Beograda nije bilo gradskog prevoza zbog štrajka radnika tog preduzeća dok su na Kosovu počeli protesti i incidenti koji će naredne godine eskalirati u NATO agresiju na Srbijom. MIlo Đukanović postaje predsednik Crne Gore, dok je Milorad Dodik izabran za premijera Republike Srpske. Oba političara i dan danas se nalaze na istim funkcijama.  Sa vedrije strane, te 1998. godine održano je Svetsko prvenstvo u fudbalu, gde titulu uzimaju domaćini Francuska deklasiravši branioce titule Brazil. U Naganu su održane Zimske olimpijske igre na kojima je dominirala Nemačka sa 29 osvojenih medalja, od čega su 12 zlatne.

U svetu muzike Rob Halford, frontmen Judas Priesta, otkriva svetu da je homoseksualac; Elton Džon dobija titulu Sera (viteza); Red Hot Chili Peppers otpustili su gitaristu Dejva Navara i u narednim godinama na tu poziciju vratiće Džona Frušantea. Sa radom prestaju bendovi Familija i Ništa ali logopedi, kao i svetski poznati Faith No More.

10. „You Get What You Give“ – New Radicals

New Radicals nisu ostali zapaženo ime na svetskoj sceni, ali ovaj hit, iako na prvi pogled po imenu vam se ne čini poznatim, nakon prvih tonova, memorija se osvežava. Simpatičan hit, tipičan za 90-esete, sa još simpatičnijim spotom u jednom od tržnih centara. Pesma je okružena i dozom kontroverze jer deo stihova proziva Merilina Mensona, Kortni Lav, Beka i bend Hanson koji su u to vreme u jeku slave.

9. „Celebrity Skin“ – Hole

Jedini uspešan hit koji je bend Hole napravio u svojoj kratkoj karijeri. Vodi ih Kortni Lav, tada već udovica Kurta Kobejna. Pesmi je sa Kortni napisao Bili korgan iz sastava Smashing Pumpkins. Prethodne godine u više navrata se pominjala mogućnost ponovnog okupljanja ovog benda.

8. „Deeper Underground“ – Jamiroquai

Iako je svemirski kauboj u svojoj karijeri imao mnogo boljih pesama i hitova, ova je zapravo postala prva koja je dostigla sam vrh top listi, makar u Britaniji. Poznata je po svom spotu, kao promotivnom videu za film Godzila.

7. „Iris“ – Goo Goo Dolls

„Iris“ je jedna od najpoznatijih i najlepših rok balada koja je svakako izdržala test vremena. Pesma je proslavila relativno nepoznat sastav Goo Goo Dolls jer je snimana za potrebe filma Grad Anđela u kome glavne uloge tumače Nikolas Kejdž i Meg Rajan.

6. „Music Sounds Better with You“ – Stardust

U pitanju je jedina pesma francuskog projekta Stardust i postala je ogroman hit. Bila je u pitanju kratkotrajna saradnja Tomasa Bangaltera (Daft Punk), Alana Breksa i Benžamina Dajmonda. Numera sempluje „Faith“ grupe Chaka Khan. Dens pop hit prati simpatičan video spot o dečaku koji pravi maketu aviona.

5. „The Rockafeller Skank“ – Fatboy Slim

Right about now, the funk soul brother Check it out now, the funk soul brother… stihovi pesme koje svi znaju i pevaju po raznim žurkama, klubovima, pa čak i festivalima. Autor pesme je slavni DJ Fetjboj slim. On je u pesmi koristio semplove „Vinyl Dog Vibe“, „Sliced Tomatoes“, „I Fought the Law (and the Law Won)“, „Beat Girl“ i „Peter Gunn“. Pesma je emitovana u mnogim poznatim TV serijama, a našla se i u video igri FIFA 99.

4. „Teardrop“ – Massive Attack

Pevačica Elizabet Frejzer iz benda Cocteau Twins dočarala je umiljatim glasom melanholičnu baladu britanskog sastava Massive Attack. Novijim generacijama pesma je poznata i kao uvodna numera popularne američke televizijske drame „House M.D.“. Zanimljivo je da je prvo ponuđeno Madoni da peva, što je i prhvatila, ali je glasanjem unutar benda odlučeno da to ipak bude Elizabet. „Teardrop“ prati i bizaran spot u kome pesmu peva fetus u majčinoj utrobi.

3. „God Is a DJ“ – Faithless

„Bog je DJ i ovo je moja crkva“… vrlo jasna izjava, i uz „we come one“, jedna od najpoznatijih koje su progovorili Faithless, majstori elektronske muzike. Primetno je da se na listi našlo već nekoliko pesama van domena rok muzike, više elektronske, ali to je upravo pokazatelj šta su kasne 90e donele muzici i kako će u narednom veku elektronska muzika biti jedan od najdominantnijih muzičkih pravaca. Put koji su utabali baš 90ih Prodigy, Faithless, Chemical Brothers i Fatboy Slim.

2. „Fly Away“ – Lenny Kravitz

Jedan od mnogih primera kako jednostavna pesma, sa četiri akorda, možda da bude odlična i veliki hit. Retko ko će u priči o najboljim radovima Lenija Kravica svrstati „Fly Away“ u sam vrh. Te pozicije rezervisane su za „Are you gonna go my way“, „Again“, „Always on the run“, „You belong to me“ i druge. Ali, brojke govore drugačije, i „Fly Away“ je menju njegovim najuspešnijim singlovima ikada.

1. „I Don’t Want to Miss a Thing“ – Aerosmith

Ako je „Iris“ jedna od najpoznatijih rok balada ikada, miljama ispred nje je onda ovaj Aerosmithov hit. Napisana je za film „Armagedon“ u kome glavne uloge tumače Ben Aflek, Brus Vilis i Stivenova ćerka Liv Tajlor. U spotu su i korišćene scene iz filma, a u samom filmu se pesma emituje u ključnom trenutku i dočarava potresnu scenu Vilisovog žrtvovanja zarad spasa planete i ljubavnog odnosa između Liv i Bena. Nominovnaa je i za Oskara, a Aerosmith iako ima iza sebe višedecenijsku karijeru sa mnoštvo hitova, ova balada im je ubedljivo najuspešnija.