-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1996. godine

rnr_60_godinaAh, čuvena 1996. godina kada je Džarvis Koker pokazao zadnjicu Majklu Džeksonu na ceremoniji BRIT nagrada. Oproštajne koncerte imali su Alice in Chains i Ramones. Van Halen su najurili Dejva Li Rota iz benda, a Sleš se povukao iz Guns N Roses. Tupak je upucan, a preminula je i pevačica Ela Fizdžerald.

U svetu, kompjuter u šahu pobeđuje velemajstora Garija Kasparova, ali se ovaj revanšira i pobeđuje veštačku inteligenciju sa rezultatom 4:2. Iste godine, u Bosni je okončana „Opsada Sarajeva„. Nemačka osvaja zlato na Evropskom prvenstvu u prvom finalu ikada odlučenom na „zlatni gol“. U domenu nauke, ovca Doli je prvi sisar koji je uspešno kloniran. Na Olimpijskim igrama u Americi domaćin uzima 44 zlatne medalje od 101 ukupno stečenih odlikovanja. Za njima sledi Rusija sa 26. Jugoslavija je imala 4 medalja ukupno. Zlatnu medalju odnela je u streljaštvu Aleksandra Ivošev. Košarkaši osvajaju srebro, dok su odbojkaši uzeli bronzanu medalju. Četiri godine kasnije odbojkaši Jugoslavije trijumfovaće u Atini.

10. „Trash“ – Suede

Iako njihov treći album nije kritički prošao kao njegovi prethodnici, „Trash“ je jedna od najboljih Suede pesama. „Đubre“ iz naslova predstavlja marginalizovane grupe koje mejnstrim populacija odbacuje što zbog načina odevanja, što zbog svoje muzike. Kako je tvorac pesme Bret Anderson jednom prilikom rekao, pesma je zapravo o samom bendu Suede, koji je često bio u senci Oasisa, Radioheada, Blura i drugih velikana Brit Pop muzike.

9. „Bulls on Parade“ – Rage Against the Machine

Rage Against The Machine, jedni od pionira rep kora, na albumu „Evil Empire“ predstavili su još jednu sjajnu gitarsku pesmu „Bulls On Parade“. Na njoj je Tom Morelo, poznat po eksperimentisanju sa gitarskim efektima, uspeo da simulira zvuk struganja ploče o žice, što je rezultiralo jednom od najprepoznatljivijih solo deonica. Taj zvuk obeležiće i ostatak njegove karije, što u bendu Audioslave, što u solo karijeri. Zbog svoje specifične melodije pesma se često emituje na sportskim događajima – fudbalski klub New York Red Bulls je pušta kada postignu gol, hokejaški tim San Antonio Rampage njome najavljuje ulazak igrača, a klub američkog fudbala Houston Texas njome motiviše navijače na početku svake utakmice.

8. „If It Makes You Happy“ – Sheryl Crow

Pesma je pravi primer radijskog hita. Donela je pevačici Šeril Krou Gremi nagradu za najbolje žensko rok izvođenje. Postoje dve varijante spota, popularnija i kontoverznija prikazuje Šeril izloženu u izlogu prirodnjačkog muzeja. Pesma je jedan od tipičnih primera zvuka 90ih, kada je u pitanju mejnstrim rok scena.

7. „Don’t Look Back in Anger“ – Oasis

Teško je bilo odlučiti se da li na listu staviti „Don’t Look Back in Anger“ ili „Champagne Supernova„. Oba sjajna singla, neke od najboljih Oasisovih pesama. Za dlaku je više sreće imala „Don’t Look Back in Anger“ kao nešto komercijalnija pesma i popularnija. Prepoznatljiva je po uvodu u kome na gitari sempluju Džon Lenonov klasik „Imagine„. Ujedno je ovo prva pesma na kojoj glavne vokalne dužnosti ima Noel Galager, umesto brata Lijama. Naslov je omaž Dejvid Bouvijevoj numeri „Look back in anger„, koja je značajno uticala na rad benda, dok je ukrašeni bubanj na naslovnici singla referenca na period kada je Ringo Star na kratko napustio Beatlese.

6. „They Don’t Care About Us“ – Michael Jackson

Ko je redovno pratio našu rubriku 60 godina Rock N Rolla, primetiće da je na njima najzastupljeniji Majkl Džekson. To samo ide u prilog njegovoj tituli Kralja pop muzike. U pitanju je prava protestna pesma sa upečatljivim ritmom koja priča o policijskoj brutalnosti, rasnoj netrpeljivosti i zloupotrebi ljudskih prava. Spajk Li je radio dve verzije spota, oba fantastična i nezaboravna. U jednoj se radnja odigrava u zatvoru, a u drugoj Džekson paradira ulicama Rio De Ženeira u pratnji lokalnog stanovništva i dece.

5. „Aeroplane“ – Red Hot Chili Peppers

Ako treba da se bira najbolja pesma iz period kada je sa RHCP svirao Dejv Navaro, onda je to definitivno „Aeroplane“. Poletna, vesela i sa puno žena u spotu, idealna je za kraj svakog napornog dana (uprkos nešto mračnijim stihovima). U jednom od stihova bend pominje Mazzy Star, tačnije njihovu pevačicu Houp Sandoval i pesmu „Into Dust“.

4. „Virtual Insanity“ – Jamiroquai

Svima je poznat spot sa sobom u kojoj se nameštaj sam od sebe pomera, a između njega igra Džej Kej, vođa sastava Jamiroquai. Upravo je ovaj singl probio muzičara i doneo mu svetsku slavu. Sjajni video imao je 10 MTV nominacija, a osvojio je četiri. Spot je toliko postao kultan da je nedavno napravljena i video igra u kome ste Džej Kej i pokušavate da izbegnete nameštaj u sobi.

3. „Breathe“ – The Prodigy

Mnogo je, M-N-O-G-O, sjajnih pesama i velikih hitova elektronske grupe Prodigy. Ali u samom vrhu, tu negde uz „Voodoo People“ i „Smack My Bitch Up„, nalazi se „Breathe“, objavljena kao singl 1996. godine sa albuma „The Fat of The Land„. Ovo je jedna od pesama koju su zajedno napisali Kit, Maksim i Lijam, a predstavlja upravo pravi rejv zvuk.

2. „Ironic“ – Alanis Morissette

Kada već pričamo u legendarnim spotovima, četiri Alanis Moriset u jednim kolima je poprilično nezaboravno. „Ironic“ se nalazi na njenom najuspešnijem albumu „Jagged Little Pill“ sa koga je te godine imala više uspešnih singlova. Kanađanka u ovoj pesmi priča o seriji nesrećnih događaja, poput „kiše na sopstvenom venčanju“, „dobrog saveta koji niste prihvatili“, „gužve u saobraćaju baš kada kasnite“ ili „upoznavanja momka svojih snova, a zatim upoznavanja njegove ljupke žene“.

1. „Don’t Speak“ – No Doubt

„Don’t speak“ ne samo da je bio jedan od najvećih hitova 90ih, već je i dan danas jedna od najpoznatijih rok balada. Pesmu je napisala pevačica Gven Stefani (sa bratom Erikom) o raskidu sedmogodišnje veze sa Tonijem Kanalom, kolegom iz benda. Možda upravo ta činjenica da je pesma o raskidu i da oboje i dan danas sviraju u istom bendu daje joj tu snagu. I sam spot to pokušava da ilustruje, prilično realistično, iako na početku Toni Kanal u „biblijskom“ segmentu pronalazi trulu jabuku. Navodno je bend bio i na ivici raspada, upravo zbog pomenutog okončanja ljubavne veze, ali prema nekim tekstovima o bendu, ova pesma je to sprečila, posluživši kao ventil za nagomilana osećanja.