-

NaslovnaAutorski članci60 godina R'n'R-a60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1987. godine

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1987. godine

Ova godina se uzima kao godina heavy i trash metala. Tada glam metal scena dostiže svoj najveći uspeh. Te 1987. godine, prvi put su digitalno remasterizovana prva četiri albuma Beatlesa. Osniva se bend Danzig, Aretha Franklin i B.B King ulaze u Rock and Roll kuću slavnih. George Michael po prvi put izdaje svoj solo album. MTV lansira specijalnu emisiju „Headbangers Ball“ koja će se emitovati jednom nedeljno. Premijerno je prikazan dokumentarni film „The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years“ rediteljke Penelope Spheeris koji prikazuje metal scenu Los Anđelesa od 1986 do 1987 godine. Pa da krenemo sa top 10 iz 1987. godine.

10. „Luka“ – Suzanne Vega

Jedna od najranijih pesama koja se bavila tematikom zlostavljanja dece. Priča o preplašenom dečaku po imenu Luka kome je bilo zabranjeno da govori o tome kroz šta sve on prolazi i doživljava kod kuće. Pesma je, pored engleskog, snimljena i na španskom jeziku. Za ulogu Luke u spotu na audiciji je bilo prijavljeno preko devedeset dečaka . „Luka je zapravo bio povučeni dečak iz komšiluka koji u stvarnom životu nije bilo zlostavljan ali se dosta razlikovao od ostale dece u komšiluku „, objasnila je Vega u intervuju za jednu švedsku televiziju. Zahvaljući ovom singlu, Vega dospeva na treće mesto američke Bilbord liste najboljih 100 pesma. Ovo je jedan od njenih najprodavanijih singlova ikada.

9. „Faith“ – George Michael

Prvi solo album Georga Michela i drugi solo singl nakon singla „I Want Your Sex“. Pesma je dospela na prvo mesto Bilbord top liste i važi za jedan od najprodavanijih singlova u Americi 1988. godine. Istoimeni album osvojio je Gremi nagradu za najbolji album godine. Nakon prestanka postojanja grupe Wham!, pesma „Faith“ postaje jedna od njegovih najpoznatijih pesama. Na početku spota po prvi put se pojavljuje čuveni sivi džuboks koji u „Freedom 90!“ biva spaljen zajedno sa crnom jaknom i gitarom.

8. „Big Love“ – Fleetwood Mac

„Big Love“ je prvi singl sa njihovog albuma „Tango in the Night“. Pesmu je napisao Lindsey Buckingham za potrebe svog trećeg solo albuma. Nakon neuspele realizacije tog albuma i njegovog ponovnog povratka u bend, pesma se našla na novom albumu Fleetwood Maca. Iako Buckingham nije išao na turneje sa bendom, pesma nikada nije svirana uživo sve do 1997. godine kada im se pridružio na turneji „The Dance tour“ i tom prilikom izvedena je akustična verzija. Iste godine snimljena je i dance verzija na kojoj je gostovala Stevie Nicks.

7. „Pour Some Sugar on Me“ – Def Leppard

Singl sa njihovog najprodavanijeg i najpoznatijeg albuma „Hysteria“. Pesma je dospela na drugo mesto Bilbord top liste. Ideja za naziv i refren pesme potekla je iz pesme „Sugar, Sugar“ benda The Archies. Postoje dve verzije spota. Prva koja se pojavila bila je britanska verzija, a nakon što je pesma dostigla pravi uspeh u Americi urađen je novi spot u kome se prikazuje i live nastup benda. Zanimljiva činjenica je da postoje dva uvoda za pesmu. Prvi je „Step inside, walk this way, you and me babe, hey hey“ nakon čega se odmah prelazi na zvuk gitare i drugi „Love is like a bomb“ koji se ponavlja par puta. VH1 2006. godine ovu pesmu svrstava u listu najboljih pesama osamdesetih.

6. „Strangelove“ – Depeche Mode

Pesma u originalu je bila u brzom pop ritmu, ali pošto se kao takva nije baš najbolje uklapala u stil albuma „Music for the Masses“, producent Daniel Miller odlučio se na sporiji tempo. Originalna verzija pesme pojavljuje se nekoliko godina kasnije na istoimenom remasterizovanom DVD dokumentarcu. Singl dostiže najveći uspeh na top listama u Nemačkoj i Južnoj Africi. Godine 1989. bend pesmu izvodi na ceremoniji MTV muzičkih nagrada. Spot za pesmu urađen je u dve verzije, iz 1987. i 1988. godine.

5. „Here I Go Again“ – Whitesnake

„Here I Go Again“ prvi put je objavljena 1982. godine na albumu „Saints & Sinners“. Nova verzija pesme urađena je za potrebe albuma „Whitesnake“ iz 1986 godine. Ta verzija, odmah po izlasku, dospeva na sam vrh Bilbord top liste. Godine 2006. pesma dospeva na VH1 listu najboljih pesama osamdesetih. Ona govori o raspadu prvog braka Davida Coverdela sa svojom suprugom Julijom kojom se oženio 1974. godine. Verzija spota iz 1987. godine postaje veliki hit na MTV-u i važi za jedan od najpopularnijih spotova 80-ih. U spotu se po prvi put pojavljue glumica Tawny Kitane koja će se takođe pojaviti i u spotu za pesmu „Is This Love“. Nekoliko godina nakon ove saradnje Tawny postaje supruga Davida Coverdalea.

 

4. „Need You Tonight“ – INXS

„Need You Tonight“ je pesma sa kojom bend INXS stiče najveću slavu. Album „Kick“ biva njihov prvi album koji je izdat širom sveta. Pesma dospeva na sam vrh top listi u Americi i Britaniji. Ovaj album je samo u Americi prodat u više od sedam miliona primeraka. Čuveni rif gitarista Andrew Farris smislio je dok je čekao taksi. Spot za ovu pesmu osvojio je pet MTV nagrada kao i nagradu za spot godine. MTV svrstava ovu pesmu jednu od 100 najboljih pesama svih vremena.

3. „The One I love“ – R.E.M.

„The One I love“ je njihova prva hit pesma sa albuma „Document“ koja dostiže veliki uspeh na Bilbord top listi. Zbog svog naziva često je svrstavana u ljubavne pesme, iako sama tematika pesme zapravo govori o zloupotrebi ljudi. Snimanje ovo pesme započeto je jos 1981. godine. Pesma se pojavljuje u više verzija igrice Guitar Hero.

2. „With or Without You“ – U2

Prvi singl benda U2 koji dopseva na prvo mesto top listi u Americi i njihov prvi singl koji dostiže veći uspeh u Americi nego u Britaniji. Pesma govori o vezama i o tome kako one mogu biti prekinute na razne načine; ideja pesme je bila da zapravo pokaže stvarne probleme u ljubavnim vezama. Pesma je prvi put izvedena uživo 1987. godine na turneji „The Joshua Tree“. Tom prilikom Bono je u pesmu ubacio i delove pesme „Love Will Tear Us Apart“ benda Joy Division. Časopis Rolling Stone i VH1 singl proglašavaju najboljim u 1987. godini i takođe kao najbolju pesmu svih vremena.

1. „Welcome to the Jungle“ – Guns N’ Roses

„Welcome to the Jungle“ prvi je singl sa njihovog debi albuma „Appetite for Destruction“. U pesmi se govori o mračnoj strani Los Anđelesa osamdesetih i opisuje njihov život na Sunset bulevaru tokom 1985. godine. Ova pesma otvarala je svaki koncert na turneji „Appetite for Destruction Tour“ i „Use Your Illusion Tour“ od 2001. do 2007. godine. Pesma se pojavljuje u igrici Guitar Hero III: Legends of Rock zajedno sa likom Slasha, kao i u igrici Grand Theft Auto: San Andreas na radio stanici „X“. U istoj igri Axl Rose pozamljue glas jednom od DJ-eva na radio stanici. Martin Popoff u svojoj knjizi „The Top 500 Heavy Metal Songs of All Time“ svrstava pesmu na 19. mesto, VH1 proglasio je ovu pesmu za jednu od najboljih metal pesama svih vremena, dok časopis Rolling Stone pesmu svrstava u top listu 500 najboljih pesama svih vremena. Spot za „Welcome to the Jungle“ i dalje je jedan od najtraženijih na MTV-u.

Save