-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1979. godine

rnr_60_godina
Prvog januara 1979. počela je Međunarodna godina deteta Ujedinjenih nacija. Margaret Thatcher postaje prva žena koja je izabrana za premijerku Ujedinjenog Kraljevstva a Majka Tereza osvaja Nobelovu nagradu za mir. Prvi put je zabeležen slučaj udaranja komete u Sunce, a energija koja se tom prilikom oslobodila bila je jednaka snazi million hidrogenih bombi. Iste godine Disneyjev zabavni park Walt Disney World ugostio je svog sto milionitog posetioca.

Ta 1979. predstavlja jednu od najboljih godina u muzici. Pojavljuju se kultni albumi i bezvremeni hitovi svih žanrova, poput “Good times” od sastava Chic ili “Heartbreaker” od Pat Benatar. Donna Summer je potpuno izdominirala ovim periodom ređajući hit za hitom. Michael Jackson se uspešno emancipuje od sastava Jackson 5 izdavši singl “Don’t stop till you get enough”, inače prvi hit singl koji je u potpunosti sam napisao. Postpunk sastav Gang of Four izdaje svoj debitantski “Entertainment!” a legendarni Pink Floydov album “The Wall” pojavljuje se u novembru i za dve nedelje uspeva da se proda u šest miliona primeraka. Elton John postaje prva pop zvezda koja je nastupila u Izraelu i SSSR-u. Muzički svet, doduše, nije mogao da pobegne od skandala. U januaru počinje pretres za ubistvo Nancy Spungen, a Sid Vicious je uhapšen kao glavni osumnjičeni. Nakon što se izjasnio nevinim pušten je da se brani sa slobode uz kauciju, ali nedugo zatim umire od predoziranja heroinom. Decembra iste godine u Sinsanetiju održan je koncert benda The Who. Na ovom događaju povređeno je oko dvadeset a poginulo je jedanaest osoba koje je rulja oborila i pregazila gurajući se do prvih redova.

Jugoslavija će ovu godinu pamtiti po “Amsterdamu” Slađane Milošević kao i po nastupu grupe Queen u Ljubljani i Zagrebu. Riječka scena jača pojavom benda Kaos, a sastav Paraf izbacuje svoj prvi singl “Moj život je novi val”. Fanovi sporta će je ponajviše pamtiti po odličnim fudbalskim rezultatima- reprezentacija Jugoslavije i mediteranska selekcija su ostvarile maksimalni učinak nemajući nijedan poraz, omladinska reprezentacija je postala šampion Evrope, a Crvena zvezda je bila finalista kupa UEFA.

 10. „Message in a Bottle“ – The Police

Ovo je bio prvi singl sastava The Police koji je uspeo da se domogne prvog mesta na muzičkim top listama. Svojim reggae uticajima vrlo brzo je osvojio srca publike, a gitarista Andy Summers izjavio je da je ovo najbolja pesma na kojoj je imao prilike da svira. Navodno prva „osoba“ koja je čula uvodne rifove bio je- Stingov pas.

9. „We Are Family“ – Sister Sledge

Ova godina pripadala je i sastavu Sister Sledge. Iako su debitovale hitom “He’s the greatest dancer” koji je dospeo na top 10 listu u Americi, ove sestre su zapamćene pesmom koja je vremenom poslala himna svih grupa koje su želele da pošalju poruku zajedništva.

8. „I was made for lovin you“ – Kiss

Ovo je jedna od onih pesama koje volimo da mrzimo. Nakon uspeha Rolling Stonesa sa njihovom disko numerom „Miss You“, Kiss je odlučio da krene istim putem i uz kompozitora Desmonda Childa uspevaju da naprave jednu od svojih najpoznatijih pesama. Navodno, osobe koje su radile na ovoj pesmi- vokalista sastava Paul Stanley, Desmond Child i producent Vini Poncia samo su hteli da dokažu koliko je lako napisati disko pesmu.

7. „A message to you Rudy“ – The Specials 

The Specials su ove godine izbacili svoj istoimeni debitantski album i kao singl se izdvojila upravo ova numera. Isprva ju je snimio Dandy Livingstone desetak godina ranije, opisujući socijalne nemire među omladinom u Kingstonu. “Rudy”, odnosno, Rude boy ili Rudi, sleng je za maloletne delikvente. Zanimljivo je da u obe verzije ove pesme trombon svira ista osoba- Rico Rodrigez.

6. „Hot Stuff“ – Donna Summer

Već smo konstatovali da je ovo bila godina Donne Summer. Izdvojićemo ovu od svih ostalih hitova isključivo zato što je za ovu numeru osvojila Grammy za Najbolji ženski rock vokal.

5. „Highway to Hell“ – AC/DC

Ovom numerom AC/DC su se konačno probili na američke top liste. To je uveliko pomoglo prodaji njihovog istoimenog albuma te su uspeli da prodaju više od sedam miliona kopija. Ovo je takođe poslednji album koji će bend snimiti sa vokalistom Bonom Scottom, koji je umro odmah sledeće godine.

4. „Heart of Glass“ – Blondie 

Iako je album „Parallel Lines“ izašao u septembru prethodne godine, Blondie je tek 1979. zabeležio najveći uspeh singlom “Heart of Glass”. Ovaj single je uspeo da osvoji prvo mesto top lista u čak osam zemalja. Mnogi popularnost ove pesme pripisuju činjenici da je Blondie bio jedan od retkih bendova koji su snimali spotove pre MTV ere. Zanimljivo je da albumska verzija pesme sadrži stih “Soon turned out to be a pain in the ass“ a zbog cenzure u radijskoj verziji biva zamenjen stihom “Soon turned out I had a heart of glass.“

3. „London Calling“ – The Clash

Nije potrebno posebno najavljivati jednu od najboljih punk rock pesama u dosadašnjoj istoriji čovečanstva. Njen značaj nisu zanemarili ni organizatori Olimpijskih igara u Londonu 2012, te smo mogli u tv prilozima da čujemo uvodne tonove ove numere. Pesma se nalazi na istoimenom albumu koji se smatra jednim od najboljih punk uradaka ikada.

2. „Transmission“ – Joy Division

Prošlo je tačno 35 godina od kako je Ian Curtis izvršio samoubistvo, ali čini se da njegova poezija i muzika Joy Divisiona nikada nisu bili popularniji. 1979. godine svetlost dana je ugledao kultni muzički album “Unknown Pleasures”, a prva pesma izabrana za singl bila je upravo „Transmission“. Ovu pesmu obradili su i bendovi Low, BauhausGirl in a Coma.

1. „Another brick in the wall“ – Pink Floyd

Roger Waters je svojevremeno izjavio da je atmosfera u školi koju je pohađao bila izrazito represivna i da je zahtevala pobunu. Otud je nastala ova najveća kritika obrazovnog sistema u muzici. I, da, znamo da je „We don’t need no education“ dupla negacija ali ako zanemarimo pretenciozno ukazivanje na gramatičku grešku mnogi tumače ovaj stih kao komentar na kvalitet formalnog obrazovanja.