-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1973. godine

rnr_60_godinaGledano 60 godina unazad kada bismo birali najplodonosniju godinu na polju umetnosti verovatno bi se među probranima našla i 1973. Među bitnijim događajima te godine je konačno potpisano primirje, američke kopnene trupe su završile sa svojim učešćem u vijetnamskom ratu; kraljica Elizabeta II je zvanično otvorila Sidnejsku operu, a koncert Elvisa Presleya na Havajima je satelitskim putem pratilo jedna milijarda ljudi…

Kao primer da film bez muzike ne može pokazuje sa svojim soundtrackom sada već kultna i kontroverzna drama Last Tango in Paris. Sa druge strane je jedan po mišljenju mnogih, najstrašniji horor film, Exorcist, gde je utočište našao jedan deo prve simfonije u istoriji rok muzike Tubular Bells od mladog i tada ne toliko poznatog Mikea Oldfielda.

1973. godiina je bila odlična za albume ( Led Zeppelin – Houses of the Holy, Tom Waits- Closing Time, The Who – Quadrophenia, Genesis – Selling England by the Pound), a neka od najvećih rok imena je izdalo najbolja izdanja. Ipak, ako gledamo pojedinačno pesme, svakako ih ima mnogo više, koje su se kroz vreme slušale besprekidno.

10. Stealers Heal – Stuck In The Middle With You

Ova pesma takođe poznata i samo kao Stuck In The Middle i predstavlja jedini hit benda. Kada je pesma nastala mnogi su mislili da se radi o nekoj novoj Dilanovoj pesmi, ipak to je bio škotski bend Stealers Heal koji su činili Joe Egan i Gerry Rafferty.

9. Billy Joel – Piano Man

Kao i mnoge pesme sa liste i ova je zasnovana na istinitom događaju i predstavlja Joelov prvi hit. Priča je smeštena u Los Anđelesu gde je on pevao i svirao klavir šest meseci, a svi likovi su zaista osobe koje su radile i bile u tom baru, te se pominje John, Paul, Elizabeth Weber. Posle ove pesme mnogi su ga oslovljavali kao Piano Man.

8. Paul McCartney and Wings – Live and Let Die

Pre nego što su počeli da rade na albumu Band On The Run, Paul i Wingsi su angažovani da napišu i komponuju pesmu za osmi James Bond film. Live and Let Die je najbolja pesma benda, kao i uopšte Bondova muzika. Za orkestarski deo je angažovan producent Beatlesa, George Martin. Pesma je doživela nekoliko obrada, a najpoznatija je od benda Guns and Roses.

7.Alice Cooper – No more Mr Nice Guy

Sa albumom Billion Dollar Baby, Cooper je doneo i jedan od najvećih hitova u svojoj karijeri. U pesmi govori o reakciji njegove majke i njene crkvene grupe na njegovo ponašanje na bini i celokupan performans, kao i o njegovom objašnjenju da je mogao i gore stvari da uradi uz poruku gloves were off now.

6. The Stooges –  Search and Destroy

Pesmu je napisao frontmen benda Iggy Pop, a ideju za sam naslov pesme je dobio čitajući članak u časopisu Time o Vijetnamskom ratu. Slušajući pesmu jasno vidimo scenu u Vijetnamu sa nuklearnim bombama, ratom, napalmom… Ime pesme odnosi se na vojnu taktiku koju je koristila američka vojska.

5. Black Sabbath – Sabbath bloody sabbath

Prva pesma sa istimenog petog albuma. U to vreme bend je imao mnogo zapleta sa menadžerima i advokatima, a stih God blast all of you koji je nerazjašnjen još uvek, smatra se da se kao i cela pesma odnosi na ove probleme. Istovremeno Tomy Iommi koji je pisao tekstove za bend je imao problema sa blokadom u pisanju, a po pričanjima koristili su razne metode ne bi li mu se inspiracija vratila. Istina ili ne, Tomy je izbacio krvave stihove, A Ozzy i ostatak ekipe su zadali domaći budućim metal bendovima.

4. Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Free bird je pesma koja pocinje kao balada, da bi kroz svojih 15 minuta trajanja postepeno ubrzavala tempo, i završila brzim rifovima. Danas, posle svih decenija ubraja se među popularnijim klasičnim rok pesmama. Govori o odnosu između momka i devojke, a otvara je baš pitanje If I leave here tomorrow, would you still remember me? koje je postavila devojka  Allena Collinsa posle njihove svađe.

3. The Rolling Stones – Angie

Posle niza buntovničkih i u najmanju ruku surovih pesama došao je red i na jednu baladu. Angie se može opisati kao nežna, srceparajuća i netipična pesma za Stonese u to vreme. Upravo zato sa njom su stavili sve na kocku. Mnogi zakleti fanovi su smatrali da se ovom pesmom želi postići nešto drugo i u najmanju ruku gledali su na nju kao na protivprirodni blud. Kako ih je u svakako tom trenutku kritika čekala sa jedne strane, ispostavilo se da su ovom pesmom načinili pun pogodak. Sa Mickovim pevanjem i akustičnim gitarama raskrčili su put do nove publike, onih koji ih do tad nisu slušali i onih koji rock nisu slušali uopšte, a tako je ostalo i danas. Šuškalao se da se tekst odnosi na ženu Davida Bowiea, jer je svima bio zanimljiv odnos između Jagera i njega. Ipak, naslov je osmislio Keith, kako je sam rekao, jer je tada dobio ćerku kojoj je ime Angela.

2. Pink Floyd – Money

Podjednako teško odabiru 10 najboljih pesama iz ove godine je i biranje najbolje pesme sa albuma koji je dostigao basnoslovnu prodaju i otišao u istoriju, Dark side of the moon. Posle dužeg razmišljanja s obzirom i da je u pitanju konceptualni album,  da li Time ili Us and Them odlučila sam se za pesmu Money. Prati je jaka poruka, opisuje ljudsku pohlepu i novac kao nešto najbitnije za kojim svi trče, a on će svakako nestati, kao što jedan de pesme kaže „Novac je plin“ . Poruka pesme kao i celog albuma je jasna, na nama je da odlučimo na kojoj smo strani.

1. Bob Dylan – Knockin’ on heaven’s door

Pesma koju nije toliko teško odsvirati, napisana je za film Pat Garrett & Billy the Kid. Ipak, odgonetnuti samo značenje nije tako lako i jednostavno. Vremenom su se u opticaj dovodile razne metode i tehnike tumačenja, a jedna od njih je bila čak i čitanje unazad. Što se originalnog izvođenja tiče kucanje na rajska vrata opisuje prelazak na „onu stranu“ šerifa koji umire od hica pištoljem i dok umire peva. Kao i mnogi drugi ivođači ovog kantri hita i sam Dylan je menjao tekst. Posle toliko vremena ova pesma ostaje kao jedna od onih za koju svako iole upućen u muziku zna. Obrađivana nebrojeno puta do sada, korišćena u filmovima, a ono što je sigurno to će se i dalje dešavati.