-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1972. godine

rnr_60_godinaPre 43 godine, a samo tri godine nakon istorijskog “malog koraka za čoveka ali velikog skoka za čovečanstvo” Neila Armstronga, Apolo 17 biva lansiran u svemir. Nakon dvanaest dana misije vraća se na Zemlju, i to će biti poslednji put kada će ljudi sleteti na Mesec. Iste godine, veliki presedan se desio u američkom zakonodavstvu, proglasivši smrtnu kaznu kao neustavnu.

Ovo je posebno dobra godina i za sedmu umetnost, jer se kultni radovi kinematografije pojavljuju u bioskopima- Kum, Solaris, Kabare, samo da nabrojimo neke. Hajnirh Bel osvaja Nobelovu nagradu za književnost, a motociklista Robert Craig Knievel, poznatiji kao Evel Knievel, slomio je 93 koske nakon što je uspeo da preskoči 35 automobila na motoru.

Iste godine rađa se švedska pop senzacija ABBA i oi! majstori Cock Sparrer, dok se paralelno raspada The Velvet Underground.

10. Neil Young – Heart of gold

Godinu dana ranije ovaj kanadski muzičar je imao povredu leđa koja mu je otežavala da svira električnu gitaru, te se na njegovom albumu Harvest čuje dobra, stara akustara. Na tom albumu nalazi se i “Heart of gold”, koja se smatra najboljom pesmom Younga kao solo umetnika.

9. Chuck Berry – My ding-a-ling

Iako je Chuck Berry zaslužan za mnoge rok klasike , jedino je ovom pesmom uspeo da se domogne prvog mesta na top listama. Pesma o dečaku koji tek otkriva svoj penis neretko je bila izvrgnuta ruglu, ali Berry je bio poprilično ponosan na nju. U jednom periodu u životu hteo je da bude komičar tako da mu je izuzetno prijala činjenica da je toliko smeha izazvao svojom pesmom.

8. Johnny Nash – I can see clearly now

Ovaj teksaški pevač je do 1972. osvajao top liste svojim pesmama sa reggae uticajima, te je nastavio taj trend i sa ovom pesmom. Na albumu mu je svirao i Bob Marley koji je i bio asistent producenta a i sam je napisao tri pesme za Nasha.

7. Lou Reed – Walk on the wild side

Iako se The Velvet Undeground raspao 1972, Lou Reed nije časio časa i objavio je jednu od najboljih pesama svih vremena iste te godine. Pesma je o krosdreserima koji dođu u Nju Jork i počnu da se bave prostitucijom, a “Take a walk on the wild side” je rečenica kojom privlače potencijalnu klijentelu.

6. Deep Purple – Smoke on the water

1971. Deep Purple je trebalo da snimi svoj album Mashine Head odmah nakon koncerta Franka Zappe u Montreux kazinu u Švajcarskoj, ali neko iz publike je pucao iz signalnog pištolja u plafon tokom Zappinog nastupa, nakon čega je izbio ogroman požar. Kada su ugasili vatru, sloj dima pokrio je obližnje jezero i videvši taj prizor, bend je osmislio ime za pesmu čiji legendarni rif prepoznaju svi uzrasti i sve generacije.

5. Aretha Franklin – Daydreaming

Jedna od najlepših pesama kraljice soula sa njenog albuma Young, gifted and black nalazila se na vrhu top liste najboljih soul singlova čak dve nedelje. Pesma se najbolje pozicionirala na Bilbordovoj Hot 100 listi, zauzevši peto mesto. Govorilo se da je pesma o pevaču The Temptations, Dennisu Edwardsu, ali to nikada nije zvanično potvrđeno.

4. Alice Cooper – School’s out

Ova pesma je izašla na leto 1972. godine kada je, zaista, počeo raspust. Cooper je 2008. godine u intervjuu za Esquire rekao da po završetku snimanja jednostavno znao da su stvorili himnu. Ovo je najveći Cooperov hit, zadržavajući se na vrhovima top lista Velike Britanije i po tri nedelje.

3. The Temptations – Papa was a rolling stone

Norman Whitman je napisao ovu pesmu prvobitno za The Undesputed Truth, ali nije doživela uspeh kom su se nadali. Tek kada je Whitman preradio i produžio pesmu za The Temptations ona vrlo brzo postaje jedan od soul klasika. I dok je prvobitna verzija pesme pala u zaborav, verzija od The Temptations osvojila je čak tri Gremija i dospela je na listu 500 najboljih pesama svih vremena Rolling Stonea.

2. David Bowie – Ziggy Stardust

Teško je, ako i nemoguće, izdvojiti neku pesmu od Bowieja kao najbolju, ili posebno uticajnu Ili posebnu genijalnu, ali negde smo morali da presečemo. Pesma o alteregu Ziggyju Stardustu i sama ta persona imali su najveći uticaj na razvoj estetike glam rocka.

1. Roberta Flack – First time ever I saw your face

Melodijom, glasom i predivnim lirikama ova pesma topi i najtrđa srca. Isprva ju je napisao Ewan MacColl kako bi je Peggy Seeger otpevala, ali postaje planetarni hit tek u verziji Roberte Flack, koja 1972. Godine osvaja Gremi za album i pesmu godine.