-

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1971. godine

rnr_60_godinaJoš jedna sadržajna godina u zlatnom razdoblju muzike upamćena po solo albumima nekadašnjih Beatlsa, Paula Mcarthnyja i Johna Lennona, prvom u nizu razlaza benda The Monkees, premijernom održavanju Glastonbury festivala pod tim nazivom i ekspanzijom glam rocka kojoj je tada najviše doprineo sastav T. Rex.

Ukrašena je i albumima izvođača kao što su The Doors – L.A. Women, The Rolling Stones – Sticky Fingers, Rod Stweart – Every Picture Tells a Story, Led Zeppelin – Led Zeppelin IV, The Allman Brothers Band – At Fillmore East (njihov prvi live album), Yes – Fragile, David Bowie – Hunky Dory i drugih.

Glenn Frey i ekipa stvaraju popularni rock bend – Eagles. U Kragujevcu te godine nastaje jedna od najpoznatijih grupa bivše federacije – Smak koju formira vrsni gitarista Radomir Mihailović Točak. Sa svojih 27 godina napušta nas legendarni Jim Morrison čiji uzrok smrti nikada u potpunosti nije razrešen, najveći broj spekulacija se vrti oko predoziranja opijatima.

10. David Bowie – Changes

Ova pesma ne predstavlja samo jedan od pretpoznatljivih Bowievih radova već ulazi u njegovu samu ličnost koja je veoma promenljiva ako sudimo po naslovu. Numera iz njegove intimne perspektive se razvlači i zadire u mnogo šire životne pojmove. Čitava stvar je krenula kao sprdnja u nekom od noćnih klubova da bi ubrzlo doživela veliki uspeh i postala hit.

9. Bill Withers – Ain’t No Sunshine

U svojim ranim  triedesetim Bill Withers je bio radnik u fabrici koja je pravila daske za wc šolje avionima marke Boing. Inspirisan filmom Days of Wine and Roses napisao je teskt za numeru čiji je prvobitni naziv bio Harlem ne sluteći da mu nakon toga sledi naglo muzičko uzdizanje. Pesma je obrađivana od strane poznatih izvođača dekadama unapred.

8. The Rolling Stones – Brown Sugar

Pesma koja uvodi slušaoce u njihov album Sticky Fingers sadrži klasičnu blues rock formu ali opet je obeležena šmekom Stonsa. Tvorci numere, Keith Richards i Mick Jagger, su slušaoce stavljali u enigmu o samom značenju reči koje se najčešće vezuje za heroin, “skidanje mraka“, oralni seks i slično. Zauzima peto mesto od sto najboljih pesama koje su stvorili.

7. Rod Stewart – Maggie May

Autobiografska kompozicija Roda Stewarta koja opisuje njegovo prvo seksualno iskustvo sa starijom ženom. Njegova izdavačka kuća je pesmu stavila na B stranu misleći da nikada neće postati hit. Držala je pet nedelja prvo mesto na UK listi singlova i ubrzo nakon toga osvajala liste na američkom tržištu dok ju je Bilboard stavio na drugo mesto za 1971. godinu.

6. Three Dog Night – Joy to the World

Tekst ove numere je stvorio Hoyt Axton a članovi sastava Three Dog Night su pesmu okarakterisali kao dečiju. Nakon što je singl zauzeo prvo mesto na Bilboardovoj listi a kasnije bio prodat u preko pet milion primeraka širom sveta sigurno im više nije igledao kao šala. Pesma je neretko puštana pri sportskim manifestacijama tokom sedamdesetih godina.

5. Jethro Tull – Aqualung

Hit sa istoimenog albuma krije usamljenog matorca kojem je potrebna pažnja ali postoji i druga perspektiva u kojoj je on zapravo predstavljen kao žapušteni pedofil. Ovo je najpoznatija numera benda Jethro Tull ali nije izbačena kao singl, Ian Anderson kao razlog za to navodi da je preduga i epizodna.

4. The Who – Won’t Get Fooled Again

Ovaj klasik su obradili mnogi umetnici a Van Halen su čak zauzeli prvo mesto na Bilboardovoj listi ivodeći ga. Pesma je isprva trebalo da bude deo rock opere – Lifehouse na kojoj je njen tekstopisac Pete Townshed radio. Korišćena je za mnoge tv serije i filmove. Vrisak Rogera Daltreya je poznati muzički kritičar Dave Marsh opisao sledećim rečima: “The greatest scream of the career filled with screams“.

3. The Doors – Riders on The Storm

Jedan od poslednjih dragulja Morrisona je zapravo crna hronika upotpunjena kišnom atmosferom. Ova numera je nažalost samo dva puta uživo izvođena od strane The Doorsa zbog iznenadne smrti frontmena. Na ovu kompoziciju ne vredi trošiti reči već samo prionuti na slušanje.

2. John Lennon – Imagine

Verovatno najveći uspon Lennona nakon raspada Beatlsa predstavlja ova numera sa istoimenog albuma. Utopijska kompozicija koja poziva na jednakost i mir često predlagana od strane slušaoca kao himna planete na kojoj živimo. Rolling Stone magazin ju je stavio na treće mesto najboljih pesama svih vremena, pored toga zauzima visoke pozicije nekolicine lista i pokupila je brojne nagrade. Nama ostaje samo, kako John kaže, da zamislimo.

1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Najupečatljivija karakteristika ove numere je prelaz iz mirnog folk segmeta u hard rock sekciju. Često nazivana najboljom rock pesmom svih vremena vuče sa sobom i kontroverzu kako slušanje unazad sadrži satanističke poruke. Dužina numere nije predstavljala nikakvu prepreku da bude jedna od najslušanijih na američkom radiju. Dok je Jimmy Page smatra remek delom, Robert Plant je više gleda kao pesmu za venčanja.