-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1970. godine

1970. godinu obeležili su nastavak Vijetnamskog rata i njegovo proširenje na teritoriju Kambodže, proglašavanje nezavisnosti ostrvskih zemalja, Fidžija i Tonge, od britanske kolonijalne uprave, kao i ratifikacije pakta o neširenju nuklearnog naoružanja. Predsednik SAD, Richard Nixon, tokom gostovanja po Evropi, posetio je i Jugoslaviju. 21. marta, prvi put je slavljen međunarodni dan planete Zemlje, svet je iskusio još jedno pomračenje Sunca, dok je u svet kompjutera zakoračio floppy disk.

Ljubitelji književnosti mogli su da uživaju u posthumno objavljenom Hemingvejevom romanu „Otoci u struji“ (koji je postao bestseler), Erich Segal je objavio „Ljubavnu priču“, dok je Mary Stewart objavila arturijanski fantastčni roman „Kristalna pećina“. Filmska industrija ove godine je obogaćena klasicima komedije „M*A*S*H.“ i „Aerodrom“, ratnim filmovima „Torra! Torra! Torra!“ i „Patton“, i dramom „Pet lakih komada“. Takođe, ove godine je izašao i dokumentarac „Woodstock“, koji dokumentuje kako nastupe najznačajnijih izvođača, tako i sam ambijent festivala. Zanimljivo je da se iste godine pojavljuju dokumentarci o vrhuncu i kraju hippie pokreta. Naime, pored „Woodstocka“, ove godine je izašao i film „Gimme Shelter“ sa čuvenog Altamont festivala, na kojem je tokom nastupa Rolling Stones-a jedan od pripadnika Anđela Pakla ubio jednog pripadnika hippie pokreta, što je neformalno označilo kraj tzv. hippie ere.

Kao što i kraj prehodnog paragrafa insinuira, rock muzika pre 1970. i posle nikad neće biti ista. Iste godine su se raspali Beatlesi, Blind Faith, Jimi Hendrix Experience, Taste, Vanulla Fudge i Simon & Garfunkel; rođen je novi muzički pravac, heavy metal, oličen u izdanjima grupa Black Sabbath, Deep Purple i Led Zeppelin; grupa The Who je objavila live album „Live at Leeds“, koji se danas smatra najboljim live albumom svih vremena; Elvis Presley je krenuo na prvu turneju još od 1958. godine; oformljene su mnoge značajne grupe, među njima Aerosmith, Derek & the Dominoes, Doobie Brothers, ELO, Emerson, Lake & Palmer, Kraftwerk, Queen, i druge.

1970.godina, spada u zlatne godine rock muzike, tokom koje je objavljen veliki broj klasika rock muzike, pa je sastavljanje ove liste dosta težak zadatak, no, korišćenjem objektivnih kriterijuma, došli smo do ovih 10 pesama, koje vam predstavljamo u nastavku teksta.

10. Van Morrison − Moondance

Skromni Irac, Van Morrison, napisao je osnovu pesme „Moondance“ na saksofonu, koji je svirao i na originalnom snimku, a pesma je od kratkog jazz instrumentala dobila punu forumu na istoimenom albumu i 1970. postala jedan od najvećih hitova njegove karijere, ali i rock muzike uopšte. Morrison, koji je škrt po pitanju objašnjavanja svojih pesama, jer tvrdi da one same govore za sebe, pesmu je opisao kao „sofisticiranu“ i kao pesmu za koju „Sinatra ne bi pogrešio da je otpevao“. Iako je „Moondance“ jedina pesma koju je Morrison izveo više od hiljadu puta na bini, trebalo mu je sedam godina da je konačno objavi kao singl. Morrisonovi biografi smatraju „Moondance“ prekretnicom u njegovoj karijeri, s obzirom na činjenicu da je po prvi put u karijeri dobio značajan broj emitovanja na radio stanicama. Pesma je došla i do filmskog platna u vidu soundtracka za film „Američki vukodlak u Londonu“, a 2004. godine je dospela i na listu 500 najboljih pesama svih vremena časopisa Rolling Stone.

9. Creedence Clearwater Revival − Have You Ever Seen The Rain

Iako je sam napisao, vokal, gitarista i tekstopisac benda Creedence Clearwater Revival, John Fogerty, izjavio je da je „Have You Ever Seen the Rain“ ne samo najbolja koju je napisao, već i njegova omiljena pesma. Pesma se našla na albumu „Pendulum“ iz 1970. godine, a naredne je objavljena kao singl. I pored činjenice da je jednostavnog teksta i tematike, pesma je doživela raznorazne interpretacije, od antiratne poruke, identifikacijom kiše sa bombardovanjem Vijetnama, do uspona i pada hippie pokreta i događaja na Altamont festivalu. I pored činjenice da mogu se tako interpretirati, sam Fogerty je rekao da je pesma lična, i da se bavi teškim periodom u njegovom životu, a to je odlazak njegovog brata Toma Fogerty-ja, sa kojim je osnovao CCR, iz benda. Fogerty je rekao da „kiša tokom sunčanog dana“ je metafora za komercijalni uspeh benda sa jedne strane i depresiju i loše stanje u bendu, sa druge strane. Od najpoznatijih obrada ove pesme, treba izdvojiti verziju Bonnie Tyler iz 1983. korišćenu u filmu „Brži od brzine noći“ i Roda Stewarta iz 2006. godine.

8. Santana – Black Magic Woman

Godine 1968. Peter Green je sa grupom Fleetwod Mac snimio pesmu „Black Magic Woman“ na albumu „I Loved Another Woman“. Ipak, ova pesma je postala globalni hit u verziji Carlosa Santane, koji je sa svojim bendom snimio obradu za svoj album „Abraxas“ 1970. godine. Pesmu je upario sa instrumentalom „Gypsy Queen“ mađarskog jazz gitariste Gábora Szabóa, koji je kombinovao mađarske i latino muzičke uticaje. Iako se smatra integralnim delom pesme, na „Santana’s Greatest Hits“ kompilaciji iz 1974. godine, ovaj deo pesme je izbačen. Vokal u pesmi je snimio Santanin klavijaturita Gregg Rolie, koji je 1973. godine prešao u bend Journey. Zanimljivo je da bi Peter Green, nakon otkaza u bendu Fleetwod Mac i njihovom prelasku na pop muziku, ostao beskućnik da nije dobijao redovne honorare od prodaje kako svojih snimaka, tako i od prava na deo Santaninog novca zarađenog od obrade. Uspeh ove pesme, a i samog albuma „Abraxas“ dolazio je postepeno, najpre januara 1971. godine, kada je kao singl, „Black Magic Woman“ dospeo na čevrto mesto Billboardovih Hot 100, da bi zahvaljujući njoj, između ostalog, „Abraxas“ dostigao četvorostruki platinumski tiraž 1986. godine.

7. Mungo Jerry − In The Summertime

„In the Summer Time“ je nastala pre nego što je bend dobio ime Mungo Jerry. Naime, 1968. godine, gitarista i vokal benda, Ray Dorset, napisao je muziku za pesmu u roku od 10 minuta, na polovnom Fender Stratokasteru, a tekst pesme dan kasnije. U to vreme, Dorset se bavio muzikom iz hobija, a tako je bilo i naredne dve godine, sve do potpisivanja ugovora sa Dawn Recordsom, koji su objavili „In the Summer Time“ kao prvi singl benda. Pesma se ubrzo popela na vrhove top lista, ne samo u Britaniji, već u više od dvadeset zemalja, i postala najprodavaniji britanski singl sedamdesetih godina. Hitičnost pesme doprinela je da ostane urezana u pamćenje svakog ko je čuje, te i dan danas zvuči sveže, a ne treba zaboraviti i njeno često pojavljivanje u serijama poput „Simpsonovih“, „Života na Marsu“, i filmovima poput „Gospodin Deeds“ i „Grozan ja 2“.

6. James Brown − Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine

„Sex Machine“ je jedna od prvih Browovih pesama snimljenih sa njegovim novim pratećim bendom, The J.B.’s. Pesma je snimljena samo iz samo dva pokušaja, i bazirana je na persistentnom funky rifu na gitari, u pratnji basa i bubnjeva, i tekstualne komunikacije između Browna i drugog vokala Bobby Byrda. Što se tiče komercijalnog uspeha, ovaj singl je sa jedne strane dostigao gotovo vrhove top lista određenih žanrova (R&B, blues), dok je prošao nezapaženo na mejnstrim top listama. Osamdesetih godina, javilo se novo interesovanje za ovu pesmu, posebno zahvaljujući Brownovom pojavljivanju na soundtracku filma „Rocky“, pa je ponovno interesovanje za njegov opus lansiralo ovu pesmu do statusa nezabilazne na bilo kojoj žurci u SAD-u ili Britaniji. Postoji nekoliko verzija ove pesme, počev od singla i desetominutne live verzije sa istoimenog albuma iz 1970. godine, ali i ponovo snimljene disco verzije iz 1975. godine. Neobičnu obradu ove pesme uradio je i Milan Mladenović zajedno sa Mitrom Subotićem Subom, što je jedna od retkih instanci u njegovoj karijeri da obrađuje tuđe pesme i to na engelskom jeziku.

5. Deep Purple − Child In Time

Pesma „Child in Time“, koja važi za jednu od najboljih u karijeri grupe, osvanula je najpre na izdanju „Concerto for Group and Orchestra“, živom albumu benda u pratnji simfonijskog orkestra iz 1969. godine, no, najpoznatija verzija pesme je studijska, snimljena i objavljena naredne godine, na albumu „Deep Puple In Rock“. Intro i prvi deo pesme, baziran je na instrumentalu „Bombay Calling“ grupe It’s a Beautiful Day (koji su za uzvrat obradili instrumental „Wring that Neck“), i sa svojih deset minuta, predstavlja kako muzičko tako i tehničko umeće benda na vrhuncu karijere. U ovoj antiratnoj pesmi, koja se bavi tada aktuelnim Vijetnamskim ratom, vokal (i tekstopisac) Ian Gillan, isporučio je verovatno svoj najbolji performans, a gitarista Richie Blackmore, jednu od svojih najboljih solo partija. Zbog zahtevnih vokala, bend je poslednji put ovu pesmu izveo 2002. godine, na koncertu u Sankt Petersburgu. Veliki fan ove pesme je bubnjar Metallice, Lars Ulrich, ali i pevač Smaka, Boris Aranđelović, koji je na audiciji za vokal benda otpevao upravo ovu pesmu.

4. The Beatles − Let it Be

Nakon intenzivnih i za već duboko podeljeni bend napornih sesija za čuveni „Beli“ album, Paul McCarney je dobio inspiraciju za pesmu „Let it Be“, nakon sna u kojem je sanjao svoju majku. Ona mu je u snu rekla „It will be all right, let it be“, a Paul, koji je izgubio majku u četrnaestoj godini, se osetio blagoslovenim ovim rečima, pa ne čudi da tekst pesme ima i par biblijskih referenci. „Let it Be“ je na kraju kumovala i filmu o poslednjem koncertu benda, poslednjim studijskim sesijama, te se pesma često vezuje za raspad benda. Za razliku od prethodnih albuma, album „Let it Be“ je producirao Phil Spector, a ne George Martin, a posebnu pometnju izazvalo je dugo snimanje studijskog materijala i filma, te je naslovna pesma doživela tri verzije. Jedna je objavljena na singlu, druga na albumu, a treća samo na filmu. Razlike među njima su u delovima teksta, različitim soloima i miksovima. I pored toga, ona se danas smatra jednom od najboljih pesama u karijeri liverpulske četvorke, a i jednom od najvećih balada svih vremena.

3. Simon & Garfunkel − Bridge Over Troubled Water

„Bridge Over Troubled Water“ je singl sa istoimenog albuma Paula Simona i Arta Garfunkela, ujedno njihovog poslednjeg i komercijalno najuspešnijeg albuma. Dokaz da se ovaj legendarni duo rastao na vrhuncu kreativnosti pokazuje ova kompozicija, koja spada u red najvećih pesama popularne muzike. U vreme njenog nastanka, Paul Simon, autor pesme, slušao je dosta gospel, R&B, jazz i rock muziku, a ti raznovrsni uticaju su osetni u samoj pesmi. „Bridge Over Troubled Water“ odiše prelepom jednostavnošću, kako tekstualnom, tako i muzičkom, ali upravo je to ona vrednost koja joj je dala notu univerzalnosti i vanvremenosti. Pesmu je u kompletnosti otpevao Art Garfunkel, ali Paul Simon je kasnije izjavio da mu je najveća greška u karijeri to što nije preuzeo ulogu glavnog vokala, sa čime se i Garfunkel složio. „Bridge Over Troubled Water“ spada u red najobrađivanijih pesama svih vremena, a među onima koji su snimili obrade su i muzičke veličine poput Elvisa Presley-а, Јоhnny Cash-a i Arethe Franklin.

2. Black Sabbath − Paranoid

Godine 1970. Black Sabbath je objavio dva albuma, koja će promeniti istoriju popularne muzike, i na koja je stalo je toliko značajnih pesama da se ova lista mogla sastaviti samo od njih. I pored teške konkurencije, uključujući pesme „Black Sabbath“, „War Pigs“, ili „Iron Man“, „Paranoid“ se našla kao komercijalno najuspešnija, ali i zbog muzičkog uticaja i izvan hard rock i heavy metal miljea, što se može dokazati činjenicom da su kako Ramonesi, tako i Sex Pistolsi citirali „Paranoid“ kao veliki uticaj na njihov stil sviranja. Pesma je nastala u studiju tokom snimanja istoimenog drugog albuma, a razlog zašto se pojavila na albumu je činjenica da je bendu bila potrebna „filler“ pesma od tri minuta. Tako je popunjavač minutaže postao najveći komercijalni hit singl benda, koji se danas smatra ne samo jednom od najvećih hard i heavy pesama, već i jedan od najprepoznatljivjih rock rifova svih vremena. Godine 2002. Tony Iommi i Ozzy Osbourne su izveli pesmu uživo ispred Kraljice Elizabete, a neizostavna je na nastupima kako Black Sabbatha, tako i Ozzy-ja Osbourne-a poslednjih 45 godina.

1. Derek & the Dominoes − Layla

Nakon epizode sa bendom Blind Faith, Eric Clapton osniva Derek & The Dominoes, sa kojim snima jedini album „Layla and Other Assorted Love Songs“. Pesma „Layla“, koja je i u samom nazivu albuma izdvojena kao najžnačajnija, obično se opisuje kao najbolja u Slowhandovoj poluvekovnoj karijeri. Za „Laylu“ se vezuje ime Patti Boyd, prve žene George-a Harrison-a, u koju je Clapton bio dugo zaljubljen. Pesma je bazirana na knjizi persijskog pesnika Nizamija iz 12. veka, u kojoj se govori o Layli i Majunu, koji ne mogu da budu zajedno zbog protivljenja njenih roditelja, što Majuna vodi u ludilo. Iako je situacija između Claptona i Boydove bila drugačija, njemu se dopala tema zabranjene ljubavi. Čuveni rif za pesmu je napisao Duane Allman, iz Allman Brothersa, koji je gostovao na albumu, ali je, nažalost poginuo naredne 1971. godine. „Layla“ kao singl, kako u skraćenoj trominutnoj, ni sedmominutnoj veziji, nije dostigla veliki komercijalni uspeh, što je uzrokovalo Claptonovom depresijom u tom periodu, no ona se danas smatra jednom od najvećih rock balada. „Layla“ je pomogla Claptonu da osvoji Patti Boyd, doduše četiti godina kasnije (uz Georgov blagoslov), pa joj je tokom karijere posvetio i pesmu „Wonderful Tonight“ 1976. godine, ali i „Old Love“, o njihovom razvodu 1989. godine.