-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1967. godine

rnr_60_godinaOvu godina je upamćena po ‘Letu ljubavi’, događaju u San Francisku, na kom se okupilo oko 100,000 hipika kako bi digli kulturološku revoluciju. Nastaje ekspanznija psihodelije sa albumima bendova Jefferson Airplane, Pink Floyd, Rolling Stones, Doors, The Who, Velvet Underground I drugih.

Legendarni gitarista sa svojim bendom The Jimi Hendrix Experience objavljuje dva albuma “Are you experienced?“ i “Axis: Bold as Love“. Beatlesi takođe daju doprinos psihodeličnoj godini izbacujući ploče “ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ i “Magical Mystery Tour“.

U ovom periodu nastaju nezaboravni sastavi kao što su Fleetwood Mac, Creedence Clearwater Revival, Genesis, The Stooges i Jethro Tull. Iste godine nas je napustio kralj soula Otis Redding u avionskoj nesreći.

10. “Soul man“ – Dave and Sam

Isaac Hayes je inspiraciju za ovu pesmu pronašao u periodu šesdesetih godina kada Pokret za građanska prava afričkih amerikanaca dostiže vrhunac. Singl je zauzeo drugo mesto na Billboard Hot listi I prvo na Billboard Hot Black Singles. Naredne godine uzima Grammy.

9. “Groovin“’ – The Young Rascals

Ovu laganu pesmu prati kubanska bas linija što je bilo nekarakteristično za ovaj muzički period. Isprva Atlantic records nije želeo da objavi numeru, nije im se svidelo što nema bubnjeva u njoj. Ubrzo, uz nagovor Murraya Kaufmana, singl se ipak objavljuje I zazuima 1. mesto na listi četiri nedelje zaredom.

8. “Somebody To Love“ – Jefferson Airplane

Grace Slick napušta Great Society I pridružuje se Jefferson Airplaneu a sa njom I ova pesma. Svako je čuo barem neku verziju ove pesme koja se našla u kultnoj sceni filma Paranoja u Las Vegasu kada Raoul Duke, zapravo Hunter S. Thompson, prvi put koristi LSD. Ova pesma je bila atipična za bend zbog hard rock zvuka I moćnog glasa novopridošle pevačice. Time se izdvaja I postaje hit koji zauzima peto mesto na Billboardovoj listi.

7. “A Day In The Life“ – The Beatles

Poslednja pesma sa albuma “ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ bila je ono što se kaže najbolje za kraj. Pesma počinje sa pričom iz novina u kojoj je John Lennon našao inspiraciju. Radi se o nasledniku pivare Guinness, Tara Browne koji je poginuo u automobilskoj nesreći, što se oslikava u prvoj strofe: “he blew his mind out in a car“. Bend prati orkestar, pod vođstvom Paula McCartneyja, koji u određenim delovima počinje sa najnižom notom I dolazi do najviše. Za ovu pesmu se vezuje još nekolicina interesantnih činjenica. Magazin Rolling Stone stavio je ovu numeru na 28. poziciju najboljih pesama svih vremena I proglasio je najboljom od Beatlesa.

6. “Happy Together“ – The Turtles

U slučaju da ovu pesmu niste čuli na radiu ili nečijoj ploči zasigurno jeste u nekom filmu. Napisana od strane Garry Bonnera i Alana Gordona, demo traka je nekolicinu puta odbijena dok je “Kornjače“ nisu prihvatile. Sa ovim hitom oni skidaju “Penny Lane“ od Beatlesa sa trona i zadržavaju se na njemu tri nedelje. Pesma je obrađivana i semplovana od strane mnogih muzičara.

5. “The Letter“ – The Box Tops

Fuzija horne I gitare prati ovu traku zajedno sa glasom šesnaestogodišnjeg Alexa Chiltona I čini je nesvakidašnjom. Singl je prodat u preko milion kopija zbog čega je primio Zlatnu ploču. Ušao je u top 10 skoro svake liste a na Billboardovoj je zadržao prvo mesto četiri nedelje. Ovo je najkraća pesma koja je ikad zauzela prvo mesto na listi.

4. “Windy“ – The Asssociation

Za ovu pesmu se vezuje priča da Windy nije devojka već muškarac, što kasnije njen tvorac Ruthann Friedman demantuje, govoreći da je ona zapravo fiktivna ženska osoba koja se jednog dana naprasno pojavila u njegovoj glavi. Trebalo mu je celih dvadeset minuta da je napiše. Ovo je druga numera benda koja dostiže #1 na listi nakon pesme Cherish.

3. “R.E.S.P.E.C.T.“ – Aretha Franklin

Iako je napisana I izvedena dve godine ranije, od strane Otisa Reddinga, ova pesma postiže vrhunac tek kada je Aretha Franklin preuzima. Promene u rečima su skoro neosetne ali ove dve verzije imaju potpuno drugačije značenje. Otis kroz pesmu stvara sliku nemoćnog muškarca koji dozvoljava svojoj ženi sve dok daje barem malo poštovanja zauzvrat. Aretha prikazuje snažnu I odlučnu ženu koja zna tačno šta njen muškrac želi I ona zbog toga traži poštovanje. Za ovu numeru dobija dva Grammyja, Best Rhythm & Blues Recording i Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female.

2. “Purple Haze“ – Jimi Hendrix Experience

Kada imate san u kom koračate pod morem I okruženi ste ljubičastom maglom I od toga na javi napravite remek delo, nije čudo što vas nazivaju muzičkim genijem. Ovaj legendarni rif je ostavio seme za mnoge žanrove I nabrojan u listi BBC-jevog Radia 2 kao jedan od dvadeset najboljih svih vremena. Numera upotpunjuje Grammy Hall of Fame kao I Rock And Roll Hall of fame.

1. “Light my fire“ – The Doors

Do nastanka ove pesme njihova reputacija je postojala samo na lokalnom nivou u Los Anđelesu. Našla se na njihovom prvom albumu I upoznala buduće fanatike sa kultnim bendom. Mesec dana nakon objavljivanja hit nije silazio sa 1. mesta čitave tri nedelje. Ova numera ih je činila prepoznatljivim u njihovom početku a interesantna je činjenica da je poslednja pesma koju je Jim Morrison uživo izveo.