-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1963. godine

rnr_60_godinaGodine 1963. Beatlesi su za jedan dan snimili svoj album prvijenac „Please Please Me“ u studiju Abbey Road u Londonu, a krajem godine i drugi album, „With the Beatles“. Bob Dylan objavio je drugi studijski album „The Freewheelin’ Bob Dylan“, a The Rolling Stones prvi singl, obradu Chuck Berryjeve „Come On“.

Za filmofile, 1963. je u znaku „The Birds“ Alfreda Hitchcocka, prvih filmova o Jamesu Bondu – „Dr. No“ i „From Russia with Love“, „Cleopatre“ s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom, Fellinijevog „8 ½“, ali i rođenja jednog od najpopularnijeg redatelja današnjice, Quentina Tarantina. Oni koji više uživaju u serijama, 1963. pamtit će po prvoj epizodi serije „Doctor Who“ prikazanoj u Velikoj Britaniji.

Književni svijet obilježile su smrti trojice velikana: američkog pjesnika Roberta Frosta, engleskog književnika Aldousa Huxleyja koji je iza sebe ostavio jedno od najznačajnijih znanstvenofantastičnih romana „Vrli novi svijet“ te C. S. Lewisa, sjevernoirskog književnika najpoznatijeg po serijalu od sedam knjiga – „Narnijske kronike“.

Vijetnamski rat i dalje je u jeku. Za to vrijeme je Valentina Terješkova lansirana u svemir brodom Vostok 6 te je postala prva žena u svemiru, a vođa crnačkog pokreta za građanska prava Martin Luther King predvodi Marš za slobodu na Washington u kojemu je sudjelovalo oko 250 000 ljudi. King je održao svoj poznati govor „I Have a Dream“ ispred Lincolnovog Memorijala, a između ostalih, ondje svoje nastupe bilježe i Bob Dylan i Joan Baez. Ni dva mjeseca kasnije, borac za prava crnaca, Malcolm X, drži povijesni govor „Message to the Grass Roots“ u Detroitu, a 22. studenog tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy ubijen je u Dallasu. Društvena zbivanja ostavila su trag i na nekim glazbenicima koji su u pjesmama izražavali svoje stavove.

10. Ring of Fire – Johnny Cash

Iako se ustalilo o Johnnyju Cashu govoriti kao o country glazbeniku, on je nakon potpisivanja ugovora sa Sun Recordsom 1955. godine postao dijelom prvog vala izvođača rock ‘n’ rolla. Uz njega, tu su još bili i Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis i Roy Orbison. S desetak studijskih albuma iza sebe, Cash je pjesmom „Ring of Fire“ potvrdio svoj status već tada značajnog glazbenika, no nekako je u isto vrijeme uz veliki hit stigla i ovisnost o piću i drogi. Spasiteljicu je našao u June Carter koja je i napisala vjerojatno najveći hit u Johnnyjevoj karijeri – „Ring of Fire“. Pjesmu je zapravo prvo snimila Anita, sestra June Carter. Nakon što je Cash čuo njezinu verziju, rekao joj je da će snimiti i svoju ako u njenoj izvedbi ne postane hit i tako je i napravio, dodavši stil mariachija.

9. Baby Workout – Jackie Wilson

Poznat kao Mr. Excitement jer je bio zabavljač i jedan od najdinamičnijih izvođača, Jackie Wilson važan je u povijesti rock ‘n’ rolla jer je dao svoj doprinos prilikom prijelaza rhythm and bluesa u soul glazbu. Pjesma „Baby Workout“ njegov je najveći hit, a u njoj poziva djevojku da pleše s njim cijelu noć, demonstrirajući korake i kroz stihove: „Oh, my momma, move up (first step) / Party move back (second step) / Shuffle to the left (third step) / Wobble to the right (fourth step)“.

8. Can I Get a Witness? – Marvin Gaye

Pjesmu „Can I Get a Witness?“ skladali su Brian i Eddie Holland te Lamont Dozier, poznati trojac koji je napisao, aranžirao i producirao mnogo pjesama koje su definirale zvuk izdavačke kuće Motown šezdesetih godina prošlog stoljeća. Zanimljivo je da je Marvin Gaye odmah nakon što je čuo Hollandovu izvedbu rekao da je spreman i snimio pjesmu iz prvog pokušaja, što je impresioniralo braću Holland i Doziera. „Can I Get a Witness?“ jedan je od Gayevih prvih internacionalnih hitova. U Velikoj Britaniji to je bila njegova najvažnija snimka jer je privukla pažnju bjelačke rock ‘n’ roll publike. Sljedeće godine je zahvaljujući verziji Rolling Stonesa postala i neka vrsta himne britanskog supkulturnog pokreta „Mods“.

7. Glad All Over – The Dave Clark Five

Rock ‘n’ roll je u Englesku stigao nešto kasnije, ali već se krajem pedesetih godina osjećaju utjecaji američkog rock ‘n’ rolla. Bend The Dave Clark Five bio je drugi po redu bend britanske invazije, odmah iza The Beatlesa. Zahvaljujući hitu „Glad All Over“ popeli su se na vrh američkih lista popularnosti. Kao predstavnici beat glazbe, miješali su rock ‘n’ roll, doo wop i rhythm and blues, što se osjeća i u ovoj pjesmi. Pjesma je uglavnom otpjevana višeglasno, ritam je naglašen, a zvuk upotpunjuje i saksofon.

6. Walking the Dog – Rufus Thomas

„Walking the Dog“ jedan je od najpoznatijih soul i blues hitova, nastao 1963. u izvedbi Rufusa Thomasa, američkog rhythm and blues, soul i funk pjevača. Već sljedeće godine snimaju ga i The Rolling Stones, a do danas su pjesmu obradili mnogi, između ostalih i The Kingsmen, The Everly Brothers, Aerosmith, Green Day. Pjesma je naglašenog ritma, a u tekstu se pronalaze reference na dječje stihove.

5. Cry Baby – Garnet Mimms and the Enchanters

Uz utjecaje soula i rhythm and bluesa, Garnett Mimms snima „Cry Baby“ koju će 1970. godine obraditi i bijela kraljica bluesa Janis Joplin te tako donijeti još veću popularnost pjesmi. „Cry Baby“ su napisali Bert Berns i Jerry Ragovoy (pod pseudonimom) kako bi pokazali Mimmsov izuzetan glas.

4. Surfin’ U.S.A. – The Beach Boys

Iako nisu začetnici surf glazbe, The Beach Boys jedni su od najuspješnijih surf rockera koji su taj stil uzdigli do vrhunca, pjevajući o ljetu, moru, suncu, mladosti i lijepim ženama. Jednom takvom tekstu o ljetu i surfanju pripojili su riff pjesme „Sweet Little Sixteen“ Chucka Berryja i stvorili hit. Zbog tog su ‘posuđivanja’ imali i nesuglasice s Berryjem, no gitarist Carl Wilson kasnije je izjavio kako im je jednom prilikom Chuck Berry rekao da voli „Surfin’ U.S.A.“.

3. Blowin’ in the Wind – Bob Dylan

Nakon ne toliko uspješnog albuma „Bob Dylan“, slijedi „The Freewheelin’ Bob Dylan“ iz 1963. zahvaljujući kojemu se Dylan dokazao i publici i kritičarima. Naime, uslijed različitih društvenih zbivanja o kojima je bilo riječi u uvodu, Dylan se pronašao u protestnom folk pokretu, a „Blowin’ in the Wind“ s albuma „The Freewheelin’ Bob Dylan“ postala je klasik toga žanra. Bio je to prvi njegov veliki hit u kojemu govori o ratu, miru, slobodi i smislu života.

2. I Want to Hold Your Hand – The Beatles

Već je svima poznato koliko su momci iz Liverpoola utjecali na razvoj rock ‘n’ rolla, a za toliku popularnost mogu zahvaliti i pjesmi „I Want to Hold Your Hand“. Snimljena je krajem studenog 1963., a do kraja godine postali su najpopularnija grupa u Velikoj Britaniji. To je također bila i prva pjesma Beatlesa koja se probila na prvo mjesto na top-listama u Americi, nakon čega je počela britanska invazija. Napisali su ju John Lennon i Paul McCartney, a kasnije su obojica izjavila kako su ju napisali dok su bili ‘oči u oči’ jer je doista bila zajednički napisana u kući Jane Asher, tadašnje Paulove djevojke.

1. Louie Louie – The Kingsmen

„Louie Louie“ je obrada pjesme Richarda Berryja iz 1957., no svoju popularnost duguje bendu The Kingsmen koji ju je snimio u garage rock stilu. Izdanje The Kingsmena bilo je i predmet FBI istrage jer su stihovi navodno bili opsceni, no sve je završilo bez optužbe. Bend je Berryjevu baladu pretvorio u agresivniju i čvršću pjesmu, s naglašenijim zvukom gitare i bubnjeva te teže razumljivim vokalom.