-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1962. godine

rnr_60_godinaOva godina je verovatna najviše tragična Decca recordingsu koji su odbili The Beatles samo zato što nisu iz Londona. Već naredne godine usledio je njihov prvi zvanični album. The Rolling Stonesi su se iste godine okupili, a u Americi je Bob Dylan izdao svoj prvi album i Beach Boys su bili glavni „baje“ sa plaže. U ovoj odličnoj godini rokenrola rodile su se i neke od budućih zvezda poput Eksla Rouza, Džona Bon Džovija, Šeril Krou, Dejvid Gan, Čed Smit, Tomi Li, Kirk Hamer i drugi.
10. „Telstar“ – Tornados

U julu 1962. godine u svemir je lansiran komunikacioni satelit „Telstar“ kao deo „trke za svemir“ u Hladnom ratu. Na kopnu trku za svemir osvajao je bend Tornados sa ovim instrumentalnim hitom koji se smatra pionirskom kompozicijom space rocka. Pesma ima i tragediju sa jedne strane, jer zbog tužbe za plagijarizam Džo Mik nije zaradio novac od nje, a presuda u njegovu korist je doneta tek 1967. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je Mik oduzeo sebi život.

9. „The End Of The World“ – Skeeter Davis

Džon Kenedi je ubijen, Beti saopštava Donu Drejperu da ga više ne voli, a kancelarije Sterling-Kuper agencije nemaju grejanje u hladnim danima. Dok Don usamljeno pije u kancelariju, ovu epizodu serije Mad Men odjavljuje pesma „The End of The World“. Ovo je samo jedan od primera sa malih i velikih ekrana koji dan danas pesmu iz 1962. godine čuvaju od zaborava. Ova moćna i tužna balada puštena je na sahrani njene izvođačice Skiter Dejvis, a ranije i na pogrebu njenog producenta Četa Atkinsa.

8. „Wipe Out“ – Surfaris

U ovo vreme plažama Pacifika dominirali su mladi surferi, a glas njihove subkulture bili su neosporivo The Beach Boys. No, Beach Boys nisu bili tipični predstavnici onoga što danas definišemo kao surf rok. Jedni od tipičnih predstavnika bili su The Surfaris a jedini hit bio im je „Wipe Out“ (surferski žargon za pad sa daske) i ostaće upamćen zbog fantastične bubnjarske majstorije Rona Vilsona.

7. „Boom Boom“ – John Lee Hooker

Iako bluz pesma, u knjizi Boogie Man o čuvenom Džonu Liju Hukeru opisana je kao „najveća pop pesma koju je ikada napisao“. Njen gitarski rif je nezaboravan, jako tesne strukture i služi se stop-time korepeticijom. Najpoznatiju obradu imali su The Animals.

6. „Love Me Do“ – The Beatles

Put od liverpulske grupe klinaca sa instrumentima do najvećeg rokenrol benda na svetu počeo je upravo 1962. godine kada su Lenon, Harison, mekartni i Star objavili svoj prvi singl u ovoj postavi – „Love me do“. Iako ne zvuči spektatularno i ni blizu njihovim kasnijim hitovima, singl je osvojio sam vrh britanskih listi i bio je uvertira pred prvi sutidjski album benda koji se pojavio naredne godine.

5. „Surfin’ Safari“ – The Beach Boys

Već smo u tekstu pomenuli značaj Beach Boysa kao glasa jedne generacije tinejdžera sa plaže. Njihova priča počinje ovde, sa „Surfin’ Safari“ sa njihovog istoimenog debi albuma koji i nije postigao zapažen uspeh. Tek kasnijih godina ovaj bend je postao veliko ime rokenrola.

4. „Misirlou“ – Dick Dale & His Del-Tones

Misirlou je stara grčka pesma, posebno popularna u blisko-istočnim zemljama. Ova gitarska rok verzija u izvođenju Dika Dejla kada se pojavila nije bila zapažena. Popularnost i priznanje stiče tek 1994. godine zahvaljujući Kventinu Tarantinu koji ju je uvrstio u film „Pretparačke prilče“ (Pulp Fiction)

3. „The Loco-Motion“ – Little Eva

Kerol King otkrio je da dadilja njegovog deteta ima sjajan glas i zahvaljujući nizu slučajnosti, Eva Bojd postala je Little Eva i svetu podarila hit „The Loco-Motion“ koji je do dan danas izdržao test vremena. Obradili su ga Grand Funk Railroak, Kajli Minok i mnogi drugi, a među njima i domaći bend Električni Orgazam.

2. „Twist And Shout“ – The Isley Brothers

Pesmu „Shake It Up, Baby“ 1961. godine objavili su The Notes, ali je postala popularna tek kada su je obradili Isley Brothers i preimenovali u „Twist and Shout“. Pravim svetskom hitom eventualno su je napravili The Beatles i mnogi drugi bendovi koji su je obradili. Što se mene tiče, jedna od najboljih rokenrol pesama ikada, rok himna može se reći. Svi se sećamo mladog Metjua Broderika u ulozi Ferisa Bjulera kako na gradskoj paradi peva ovu pesmu.

1. „Green Onions“ – Booker T. & the MG’s

Možda jeste „Twist And Shout“ jedna od najboljih rok pesama ikada, ali u 1962. godini bez pogovora najboljom se pokazao instrumental „Green Onions“. Pesmu je obeležila prepoznatljiva orguljaška melodija. Mnogo je filmova i reklama koje su je koristile a 1999. godine nagrađena je i Gremijem. Bend Booker T. & the M.G.’s bili su zaslužni za oblikovanje zvuka Južnjačke i Memfis soul muzike i zaslužno su postali članovi Rokenrol kuće slavnih.