-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1958. godine

rnr_60_godinaEvo nas u dalekoj 1958. godini, godini rođenja kralja popa Michaela Jacksona, gitarske buke gospodina Thurstona Moora iz Sonic Youtha, oca modnog uskrsnuća Paula Wellera i frontmena Maidena Brucea Dickinsona. Otprilike u ovom periodu u svetu kreće buđenje sirovog rokenrol zvuka tj. njegovo potpuno odvajanje od popa, soula i jazza. Britanija i Amerika i dalje dominiraju, mada i pored svih tih singlica na prvom mestu Bilbordove liste, pobedu nosi Italijan Domenico Modugno sa numerom „Volare“, o kojoj ćemo više u daljem tekstu. Za nas je 1958. bitna zato što je te godine snimljen i premijerno izveden šlager „Devojko Mala“ od strane glumca Vlastimira Đuze Stoiljkovića u kultnom filmu „Ljubav i moda“. Pesma je kasnije postala popularna u izvođenju benda Idoli (1981.)

10. Everly Brothers – All I Have To Do Is Dream

Popularan hit koji je kasnije dobio i gomilu obrada nastao je u saradnji bračnih „drugova“ Felice i Boudleaux Bryant. Singlica se nalazila šest nedelja na prvoj poziciji Britanske muzičke top liste. Po „Kući rokenrola“ nalazi se i na listi 500 pesama koje su izmenili rokenrol. Pojavljuje se u nastavku popularne video igre „Mafia 2“. Numeru su inače obrađivali mnogi, počev od Roy Orbison, preko R.E.M., Cat Power pa sve do The Dandy Warholsa.

9. Cliff Richard and The Drifters – Move it

Čuveni hit „Move it“ se nalazi na b strani albuma Cliff Richard „Schoolboy Crush“. Tekst pesme je napisao engleski muzičar i producent Ian Samwell koji je u bendu (a i u pesmu) svirao ritam gitaru. Kako Ian objašnjava, pesma je nastala na vrhu dabl deker autobusa koji se kretao ka kući Cliff Richarda gde su obično imali probe.

8. Domenico Modugno – Volare

Domenico Modugno je sa ovom pesmom definitivno promenio istoriju italijanske muzike. „Nel blu dipinto di blu“ iliti „Volare“ komercijalni uspeh postiže odmah posle pobede na prestižnom osmom po redu Sanremo festivalu. Tek kasnije biva i nagrađivana sa dve Gremi nagrade (najbolja pesma kao najbolja ploča u 1958.) Numera je kasnije prevedena i obrađivana od mnogih priznatih muzičara uključujući Dean Martina, David Bowiea, Cliff Richarda, Frank Sinatre, Louis Armstronga, Ella Fitzgerald, Luciano Pavarottia, Andrea Bocelli, Barry Whita i mnogih drugih.

7. Dean Martin – Return To Me

Iskusni šansonjer, snimio je ovu baladu 21. aprila 1958. godine. „Return to Me“ se nalazi na EP naziva „This Is Dean Martin!“, a sama ploča u to vreme predstavlja, kao što i sam naziv kaže, upoznavanje sa nežnijom stranom Din martina. To je jinače, jedini EP u Dinovoj karijeri. Sama pesma je toliko nežna da su je amerikanci nazvali „make up song“. Nije ni čudo što se pola veka kasnije našla u ultimativnoj igri „Mafia 2“ isto kao i deseta pesma na listi „All I Have To Do Is Dream“.

6. Jimmie Rodgers – Secretly

Jimmie Rodgers je te 1958. napisao i snimio ovaj ljubavni singl „Secretly“. To je inače jedna od najpopularnijih njegovih pesama koje je napisao. Po izlasku, te godine, zauzela je visoko treće mesto na američkoj muzičkoj top listi. Pesmu su kasnije, 1965. prepevali američki sastav „The Lettermen“ i snimili je kao singlicu.

5. Elvis Presley – I Beg Of You

Pored dva albuma u 1957. i debitovanju u filmu „Jailhouse Rock“ kralj roka se 1958. priključio američkoj vojsci. Poslednju singlicu koju je snimio 30. decembra 1957. bila je „Don’t“ na A strani i gore pomenuta „I Beg Of You“ na B strani. Tekst pesme je napisao Rose Marie McCoy, a muziku je uradio sam Elvis Presley.

4. Peggy Lee – Fever

Iako je originalna verzija „Fever“ nastala par godina pre, nju je proslavila čuvena jazz muzičarka i glumica Peggy Lee. Ubrzo po izlasku ploče, „Fever“ postaje svojevrsna jazz himna tog doba. Pesma se nalazi na b strani sedmoinčnog vinila „You Don’t Know“ i zauzimala je visoko osmo mesto na Bilbordovoj top 100 listi. Do današnjeg dana, singl je doživeo gomilu obrada, a najpoznatija je Madodina 1992. za svoj kultni, peti po redu studiski album „Erotica“.

3. Little Richard – Good Golly, Miss Molly

Američka muzička legenda Little Richard snimio je ovaj rnr standard oslanjajući se na Jackie Brenstonovu „Rocket 88“ koja je snimljena još 1951. Iako je „Good Golly, Miss Molly“ napisana još 1956. zvanično se pojavila 1958. godine za američku izdavačku kuću „Specialty Records“. Producent ovog singla bio je čuveni Robert Blackwell koji je kasnije sarađivao sa velikanima poput Ray Charles, Quincy Jones, Lloyd Price, Sam Cooke, Herb Alpert i mnogim drugima.

2. Frank Sinatra – Come Fly With Me

„Come Fly With Me“ je naziv istoimenog albuma Frenka Sinatre koji je izašao takođe u 1958. godini. Tekst pesme je napisao Sammy Cahn. Numera otvara album i daje sam uvod opisujući avanture o ekzotičnim putovanjima u Bombaju, Peruu i Akapulku. Pesma od samog objavljivanja postaje hit i nalazila se u obaveznom repertoaru na koncertima. „Come Fly With Me“ se pojavljuje i u brojnim filmovima: Raging Bull (1980), Dear Mr. Wonderful (1982), Betsy’s Wedding (1990), Air America (1990), Vegas Vacation (1997), Little Voice (1998), Heartbreakers (2001), Catch Me If You Can (2002) i drugi.

1. Chuck Berry – Johnny B. Goode

Najveća rokenrol himna pedesetih napisana je baš u ovoj godini. Najprepoznatljiv rif na gitari dao je upravo legenda Chuck Berry stvorivši numeru Johnny B. Goode. Pesma govori o siromašnom dečaku koji mašta da će nekada ugledati svoje ime na svetlećim reklamama. Tekst je naravno, autobiografski. Po časopisu „Rolling Stone“ zauzima prvo mesto u kategoriji 100 najboljih gitarskih pesama. Spisak bendova koji su prepevali ovu pesmu je zaista predugačak: AC/DC, Aerosmith, The Beatles, The Grateful Dead, Jimi Hendrix, B.B. King, Elton John, NOFX, Partibrejkers (Stoj Džoni), Elvis Presley, Prince, Sex Pistols, The Rolling Stones, Peter Tosh, The Who i mnogi mnogi drugi.